Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

Який орган за Конституцією України визначено як вищий у системі органів виконавчої влади?

Стаття 113 Конституції України визнає вищим органом у системі органів виконавчої влади Кабінет Міністрів України. Це формально означає, що Кабінет Міністрів України як колегіальний орган повинен завершити виконавчу вертикаль у системі державних органів (тобто вся розгалужена система органів державної виконавчої влади в Україні, почи­наючи з низових ланок — місцевих державних адміністрацій, через центральні органи управління, "нагорі" завершується Кабінетом Міністрів Укра­їни).

Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвіт­ний Верховній Раді України.

Хто входить до складу Кабінету Міністрів України ? Який порядок формування Кабінету Міністрів України передбачено чинною Конституцією України?

До складу Кабінету Міністрів України входять Прем'єр-міністр України, Перший віце-прем'єр-міністр, три віце-прем'єр-міністри та мі­ністри України.

Прем'єр-міністра України призначає за згодою парламенту (більше половини від конституційного складу) Президент України. Інших членів Кабінету Міністрів України – віце-прем'єр-міністрів, мініст­рів – призначає Президент України за поданням Прем'єр-міністра України (ст. 114 Конституції України).

Конституцією передбачено право Прем'єр-мініст­ра України та інших членів Кабінету Міністрів України на відставку (ст. 115).

Які повноваження має Кабінет Міністрів України за Конституцією України?

Відповідно до Конституції України Ка­бінет Міністрів України забезпечує суверенітет та економічну незалежність України, здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави, вико­нання Конституції і законів України, актів Президен­та України; розробляє і здійснює загальнонаціональні (загальнодержавні) програми економічного, науково-технічного, соціального і культурного розвитку держави; здійснює управління об'єктами державної власності; розробляє проект Державного бюджету і забезпечує його виконання (після затвердження Державного бюджету парламентом України); здійс­нює заходи, спрямовані на забезпечення обороно­здатності України, національної безпеки держави, безпеки громадського порядку, а також заходи боротьби зі злочинністю; організовує митну справу, забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності України; забезпечує проведення фінан­сової, цінової, інвестиційної та податкової політики, а також політики у сфері соціального захисту насе­лення, освіти, науки й культури, охорони природи, екологічної безпеки і природокористування; вживає заходів для забезпечення прав і свобод людини та громадянина тощо. На Кабінет Міністрів України покладено також обов'язок спрямовувати і коорди­нувати роботу міністерств, інших органів виконавчої влади (ст. 116).

Коли і в яких випадках припиняються повноваження Кабінету Міністрів України?

Кабінет Міністрів України складає свої повноваження перед новообраним Президентом України (строкове закінчення повноважень уряду ра­зом із закінченням повноважень глави держави – Президента України). Конституцією передбачено випадки і дострокового припинення повноважень Кабінету Міністрів України, зокрема в разі його відставки. Відставку Кабінету Міністрів України

може ініціювати сам уряд (Прем'єр-міністр України та інші члени Кабінету Міністрів мають право заявити Президентові України про свою відставку), при тому відставка Прем'єр-міністра України за Конституцією означає відставку всього Кабінету Міністрів України. Кабінет Міністрів України пови­нен піти у відставку в разі прийняття парламентом України резолюції про недовіру Кабінету Міністрів України (ст. 115 Конституції України).