Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

Хто такий Уповноважений Верховної Ради України з прав людини?

Статтею 101 Конституції України перед­бачено здійснення парламентського контролю в Україні за дотриманням конституційних прав і свобод людини та громадянина Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Подібний інститут парламентського уповноваженого в питаннях прав людини є у багатьох демократичних країнах світу. Здебільшого він відомий під узагальненою назвою омбудсмана (назва даного інституту у Швеції, де в останні десятиріччя він працював досить ефективно). В Україні даний інститут вводять уперше. Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» (омбудсмана) ще не прийнято. В європейській політико-правовій практиці на посаду омбудсмана, як звичайно, парламент призна­чає громадянина, який має вищу юридичну освіту (здебільшого й відповідний учений ступінь) та досвід правозахисної діяльності. Обіймання посади омбудсмана несумісне з виконанням будь-яких інших функцій у системі державних та громадських органів, він також має право недоторканості. Коло повноважень омбудсмана досить велике і поширю­ється на всі випадки порушень громадянських прав і свобод органами виконавчої влади; він може вимагати порушення адміністративного проваджен­ня щодо державних службовців, які допустилися порушення конституційних прав та свобод грома­дян, має також право перевіряти дотримання цих прав в установах пенітенціарної системи (системи закладів, в яких відбувають покарання засуджені – в'язниці, колонії тощо), в армії, в установах Міні­стерства внутрішніх справ.

Як чинна Конституція урегульовує питання Державного бюджету України?

Усі щорічні доходи держави і видатки на загально громадські потреби, розмір і цільове спряму­вання цих видатків, що виражені у грошовій одиниці України, передбачені Державним бюджетом. Питан­ня Державного бюджету має велике значення для держави загалом. Тому основні положення щодо порядку затвердження та виконання Державного бюджету містяться у Конституції України. Ст. 95 чіт­ко називає конституційні засади побудови бюджет­ної системи України: справедливий неупереджений розподіл суспільного багатства між громадянами та територіальними громадами, гласність у викорис­танні загальнодержавних коштів, збалансованість Державного бюджету.

Проект Державного бюджету на наступний рік подає на затвердження парламенту Кабінет Мініст­рів не пізніше 15 вересня кожного року. Кабінет Міністрів також подає Верховній Раді України Звіт про виконання Державного бюджету України, який

повинен бути оприлюднений. Парламентський конт­роль за використанням коштів Державного бюджету покладено на Рахункову палату (ст. 96, 97).

Конституцією України затверджено назву гро­шової одиниці України – гривня. Назву націо­нальної грошової одиниці запозичено із грошової системи Київської Русі. Саме гривня була найпо­ширенішою грошовою (лічильною) одиницею у ранній період розвитку держави Київська Русь. Гривня поділялась на куни (один із відомих варіан­тів) і важила приблизно 50 грамів срібла. В період існування Української Народної Республіки (Закон УНР від 1 березня 1918 року) гривня була оголошена офіційною валютною одиницею; розмінною моне­тою був шаг, що дорівнював 1/100 гривні. Забезпе­чення стабільності національної грошової одиниці (гривні) Конституція України визначає основною функцією Національного банку України.