Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
859.72 Кб
Скачать

На яких засадах має будуватися суспільне життя в Україні?

В Україні як демократичній державі на рівні Основного Закону закріплено тезу про те, що суспільне життя ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності (ч.1 ст. 15). Це означає, що українська держава визнає право її громадян на різноманітні політичні погляди та гарантує свободу політичної діяльності (пере­довсім через створення різних політичних партій та рухів) за умови, що така діяльність не суперечитиме Конституції і законам України. Українська держава стоїть на позиції однакового ставлення до різних форм власності як в їх створенні, так і в забезпе­ченні з боку держави захисту від протиправних посягань. Жодна ідеологія не може бути визнана державою як обов'язкова: українська держава створює рівні умови для розвитку різних ідеологій, окрім, звичайно, ідеології, яка є антидержавною за своїм змістом і сутністю. Реальне втілення у життя конституційного положення про те, що суспільне життя ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної різноманітності, виступає надійним гарантом побудови в Україні громадянського сус­пільства.

Що таке державні символи країни? Які державні символи встановлені в Україні?

Державні символи – це закріплені в законодавстві країни офіційні знаки (зображення, предмети) чи звукові вираження, які в лаконічній формі виражають одну або декілька ідей політич­ного чи історичного характеру та символізують суверенітет держави. Характерними ознаками державних символів виступають: здатність знака чи звукового вираження у лаконічній формі виражати ідеї, як звичайно, політичного характеру, котрі займають відповідне становище в пануючій ідео­логії, етнопсихології, у системі загальнолюдських цінностей тощо; офіційність закріплення даних знаків чи звукових виражень у законодавстві країни як символів державного суверенітету. Визнавши ті чи інші знаки, зображення, звукові вираження символами державного суверенітету, держава вста­новлює порядок їхнього використання та систему правового захисту (наприклад: кримінальна відпові­дальність за глумління над державними символами України). У класичному варіанті сучасна держава, як звичайно, має три державні символи: герб, прапор та гімн. Абсолютна більшість держав затвердила як державні символи вироблені століттями свої націо­нальні кольори (прапори), емблеми, знаки (герби) та гімни.

Традиційно національні символи України – синьо-жовтий стяг, герб – Тризуб та Національний гімн «Ще не вмерла Україна» (слова Павла Чубинського, музика Миколи Вербицького) – тією чи іншою мірою були використані як державні символи в українських державних утвореннях ХХ-го століття (УНР, ЗУНР, Карпатська Україна). Після віднов­лення державної незалежності українські націо­нальні символи затверджені як державні символи України (січень – лютий 1992 р.). Конституція України 1996 р. своїми положеннями на рівні Основного Закону держави підтвердила зведення у ранг державних символів української національної

Ст. 20 Основного Закону України визначає дер­жавними символами України Державний прапор України, Державний герб України та Державний гімн України.

Державний прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жов­того кольорів.

Конституцією передбачено наявність вели­кого і малого Державних гербів України. Малий Державний герб – золотий Тризуб (Знак Княжої держави Володимира Великого) на синьому щи­ті – затверджено Постановою Верховної Ради України «Про Державний герб України» від 19 лютого 1992 року. Великий Державний герб повинен містити як головний елемент малий Дер­жавний герб України, так і зображення герба Вій­ська Запорозького – козака з мушкетом. Тризуб як геральдичний знак широко використовували в Київській Русі, зокрема на коштовних прикрасах, предметах побуту, на грошових знаках, на мо­нетах Володимира Великого. Як державний знак того часу він символізує нині соборність (єдність) усіх українських земель, що творили державу Володимира Великого. Законодавством буде пе­редбачено окреме використання зображень як великого, так і малого Державних гербів України.

Конституцією України також підтверджено конституційне закріплення мелодії Національного гімну «Ще не вмерла Україна» як мелодії Державного гімну України. Слова Державного гімну Укра­їни передбачено затвердити окремим законом.