Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stor_ya_Ukra_ni_1spz_sms (1).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.58 Mб
Скачать

2. Практичне завдання:

Заповніть таблицю «Культура України на сучасному етапі».

Література

Музика і театр

Образотворче мистецтво

Фестивалі, конкурси

3. Дайте визначення поняттям: уніатська церква (УГКЦ), дисидентство, реалізм.

Варіант ж

Теоретичне завдання:

Монгольська навала на Русь

  1. Завойовницькі походи монголів. Битва на р. Калці.

  2. Монголо-татари і Русь. Боротьба з ординським ігом.

Література: 8 (92–94), 21 (117–127), 29 (52–53), 30 (80–81, 87–88), 37 (160–214), 36, 38 (379–381, 393–398), 62 (86–90), 64 (18–39), 83 (71–74).

Протягом багатьох століть руські землі постійно страждали від набігів хазарів, печенігів, згодом – половців. У 20-х рр. ХШ ст. на Схід Європи прийшли нові вороги – азійські кочівники монголо-татари. Про їх навалу та її наслідки піде мова в даній контрольній роботі.

Відповідаючи на поставлені питання, зробіть короткий екскурс в історію Монгольського Ханства, розкажіть про походження монголів, державу, політику, підпорядкування ними численних племен Північного Китаю, Сибіру, Середньої Азії. Назвіть перших, хто постраждав у Східній Європі у 1222 р. від монголо-татарів. Покажіть, як розвивалися події згодом, коли і де відбулася перша битва русичів з монголами і чим вона закінчилася. Дайте оцінку цій події. Розібравшись з причинами повернення монголів назад у степи, зверніть увагу на те, що у середині 30-х рр. монголи знову прийшли на Русь, але з новим ханом – Батиєм. Визначіть напрямок руху степовиків і наслідок їх перебування у Північно-Східній Русі. Вказавши на причини невдалого походу монгольської орди на Новгород, скажіть, що їх військо плюндруючи руські міста і села, повернуло на південь і в 1239 р. взяло Переяслав і Чернігів, а в 1240 р. підійшло до Києва.

Охарактеризуйте тодішній Київ, назвіть воєводу, який стояв на чолі київської громади і очолював оборону міста, потім перейдіть до розповіді про штурм Києва, про героїзм киян у боротьбі з ворогом. Зазначте, чим все це закінчилося і прослідкуйте подальші дії орди на Правобережній частині руської землі. Перерахуйте міста, які монголи, ідучи на Захід, не змогли взяти.

Коротко повідомте про ординські військові експедиції у Центральну та Південно-Східну Європу.

Згодом перейдіть до аналізу подальших подій, пов’язаних з поверненням монголо-татарів з Центральної Європи на руські землі і створення ними держави Золота Орда. Зазначте при цьому, що теперішні українські землі на довгий час опинилися під контролем цієї країни. На Русі встановилося іноземне іго. Дайте йому оцінку.

Водночас варто сказати, що русичі продовжували боротьбу з чужинцями. Доведіть це конкретними фактами і прикладами, особливу увагу зверніть на діяльність у цьому напрямку галицько-волинських князів і в першу чергу, Данила Галицького. Прокоментуйте хід цієї війни. Розпочніть коментар з поїздки Данила в татарський стан за дозволом на право володіння своїми землями. Назвіть стратегічну мету цієї поїздки. Закінчіть пошуками союзників і військовими операціями упродовж 50-х рр. ХІІІ ст. Покажіть успіхи і невдачі.

У висновку зазначте, що боротьба з монголо-татарами затягнулася на довгі роки, закінчилась розпадом Галицько-Волинського князівства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]