Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stor_ya_Ukra_ni_1spz_sms (1).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Варіант г

Теоретичне завдання:

Піднесення і розквіт Київської Русі (кінець х – середина хі ст.).

1. Русь за Володимира Великого. Прийняття християнства.

2. Розквіт Київської русі за Ярослава Мудрого.

Література: 8 (50–56, 76–80), 2, 14 (51–100), 29 (29–33), 30 (68–70), 46 (48–99), 74 (96–172), 83 (32–40).

Вступну частину роботи розпочніть аналізом ситуації, яка склалася на Русі в кінці Х ст. і привела до влади нащадка Святослава-Володимира. Нестор-літописець з цього приводу писав: “І почав княжити Володимир у Києві єдиновладно”.

Зазначте, що правління Володимира започаткувало новий етап в історії Київської Русі – період піднесення та розвитку. Дайте йому загальну оцінку. Говорячи, про Володимира підкресліть, що він зарекомендував як авторитетний політик, мужній воїн, далекоглядний реформатор, тонкий дипломат. Змалюйте його у двох іпостасях – до хрещення і після.

Розпочніть з того, що Володимир не тільки продовжив справу своїх попередників, а пішов значно дальше. Збираючи до купи навколо Києва слов’янські та інші племена, розбудував велику країну. Назвіть землі, які об’єднала Київська Русь, її площу. Вкажіть, що за Володимира Давньоруська держава стала однією з найбільших країн в Європі.

Охарактеризуйте основні напрямки внутрішньої політики – адміністративну, судову, військову, релігійну реформи, будівництво міст і зміцнення рубежів держави, розбудову Києва і створення оборонних валів навколо нього.

Зазначте, що Володимир, будучи сильним і войовничим правителем у відносинах з сусідніми державами спирався не лише на силу зброї, а й на активні дипломатичні контакти, застосовуючи традиційні династичні шлюби.

Проаналізуйте шлях Володимира до християнства, з чого він розпочався. Чому київський князь спочатку обожнює язичницьких богів, створює їм у столиці пантеон, а згодом шукає дорогу до іншої віри. З чим це пов’язано? Чому Володимир зупинився на Східному християнському обряді, а не на західному? Варто показати хрещення в столиці, на периферії, в тому числі і на Волині. Визначіть позитивні наслідки запровадження християнства.

Завершуючи розповідь про Володимира Великого, вкажіть, що за часів його князювання завершено другий етап у складанні державності на Русі і розпочинається третій, заключний період, який припадає на роки правління його сина – Ярослава Мудрого.

Розповідь про нього варто розпочати з того, що останні роки Володимира не були безхмарними. В чому це проявилось? (Непокора Ізяслава, Святополка, Ярослава).

Зверніть увагу на те, що смерть князя перенесла боротьбу його нащадків у іншу площину: активна протидія центру поступається місцем намагання завоювати київський трон, що призвело до братовбивчої війни, яка забрала життя Бориса, Гліба та інших, що в цій боротьбі став переможцем Ярослав і сів на князівський трон. Зазначте, що перемовини між Ярославом і Мстиславом привели до порозуміння між ними.

Охарактеризуйте правління Ярослава – час найвищого розвитку і найбільшого піднесення Київської Русі, підкресліть, що всі свої зусилля Ярослав спрямовує на посилення єдності, централізації держави, її європеїзацію. Посилаючись на свідчення літописців скажіть, що він був не стільки князем-завойовником, скільки князем-просвітителем. Як це проявилось у внутрішній і зовнішній політиці? Чому Ярослава прозвали Мудрим? Чому незадовго до смерті він поділив свою державу між синами, в чому суть механізму спадкоємності князівської влади?

Підсумовуючи, варто виділити визначальні риси цього періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]