Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія і педагогіка Денне 2011.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
573.44 Кб
Скачать

Питання для обговорення

1. Що таке діяльність?

2. Розкрийте поняття діяльності".

3. Дайте характеристику основним (загальним) видам діяльності.

4. Дайте характеристику структурним елементам діяльності.

5. Розкрийте основні положення теорії діяльності.

6. Розкрийте механізми формування мотивів.

7. Поняття і структура діяльності.

8. Діяльність і дії.

9. Види діяльності.

10. Психічна регуляція поводження і діяльності.

Поняття і ключові слова

діяльність види діяльності

активність дії

потреби операції

мотиви навички

мета уміння

психологічна теорія діяльності звички

рефлекторне коло

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1. Види діяльності людини.

2. Формування навичок та вмінь.

3. Особистісні детермінанти діяльності, поведінки людини.

4. Активність та саморегуляція як стрижневі характеристики діяльності, поведінки особистості.

Бібліографічний список

Основна література: (13); (27).

Додаткова література: (3); (10); (16); (15); (17).

Семінарське заняття № 7

Тема 8. Спілкування та міжособистісні стосунки. Педагогічне спілкування.

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання про:

- загальну характеристику спілкування, єдність спілкування;

- сторони спілкування, спілкування і мова, вербальна комунікація і невербальна комунікація, спілкування як міжособистісна взаємодія спілкування як розуміння людьми один одного, механізми сприйняття людини людиною, роль спілкування в професійній діяльності.

План заняття

1. Спілкування.

2. Сутність спілкування.

3. Спілкування як обмін інформацією.

4. Вербальна комунікація.

5. Невербальна комунікація.

6. Спілкування як міжособистісна взаємодія.

7. Психологічний контакт.

8. Спілкування як міжособистісне розуміння людьми один одного.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Студенти повинні засвоїти, що спілкування є витоком та умовою життєдіяльності людей і обумовлене життєвою необхідністю. Без спілкування не може відбуватись повноцінного розвитку людини.

Спілкування — взаємодія двох і більше людей, яке складається з обміну між ними інформацією пізнавального та ефективно-оціночного характеру (В.В.Давидов). Б.Ф. Ломов, розглядаючи питання про функції спілкування, відокремлює 3 таких функції: інформаційно-комунікативну, регуляторно-комунікативну, афективно-комунікативну.

В.О. Кан-Калік розглядає 4 основні функції спілкування:1) функція взаємовідносин (створення таких взаємовідносин, котрі б забезпечили настрій, бажання спілкуватися, підтримку); 2) функція інформації; 3) функція взаємовпливу; 4)функція пізнання людей.

Студенти повинні пам’ятати, що спілкування між людьми можливе лише поетапно за допомогою знакових систем. М.П. Ерастов дає класифікацію видів спілкування за характером переважних засобів, бар'єрів, що будується на шляху комунікації. В.Ф. Поршнєв визначив наступні види бар'єрів: уникнення, нерозуміння та авторитет.

Уникнення — усунення від контактів з партнером, при якому таке спілкування стає неможливим — досить розповсюджений бар'єр комунікації.

Бар'єр авторитету складається з того, що людина, поділивши усіх людей на авторитетних і неавторитетних, довіряє тільки першим і відмовляє в довірі іншим.

Бар'єр нерозуміння виникає в тому разі, коли потенційно небезпечна для людини інформація надходить від людей, котрим вона довіряє.

Інтерактивна сторона спілкування — взаємодія в розмові. Ця — головний зміст спілкування.

Кожна дія — це і результат розуміння ситуації і її розвиток в певному напрямку. Одним із способів розуміння ситуації спілкування, котрий дає можливість побачити смисл і зміст положення партнерів, а також їх позиції один щодо одного. Існує декілька варіантів цих позицій. Найбільш відома схема, яку розробив Е. Берн. В його теорії трансактного аналізу основними поняттями є стани ЕГО (Я) і трансакції. Під станом ЕГО Берн розуміє сукупність емоцій, установок та схем поведінки, котрі проявляються кожний окремо. Таких компонентів Берн відокремлює три: батько, дорослий, дитина. В певний момент кожна людина може бути чи Дорослим, чи Дитиною, чи Батьком. І саме цей конкретний стан ЕГО, від котрого ведеться розмова, визначає позицію і статус людини в спілкуванні.

Другим важливим поняттям є трансакція — взаємодія в спілкуванні, котра розуміється як взаємодія певних позицій. Визначають 3 типи трансакцій: додаткові, перехресні та приховані.

Додаткова — така взаємодія, при котрій партнери адекватно сприймають позиції один одного і спрямовують дії саме в цьому напрямку, котрий очікується партнером. Перехресна — така взаємодія, при котрій партнери, не розуміючи чи не бажаючи помічати того, з якої позиції звертається партнер, відповідають йому з іншої позиції, тим самим показуючи неадекватність розуміння позиції та дії партнера, і виявляючи свої власні наміри і дії.

Прихована — така взаємодія, що містить в собі одночасно 2 рівні: 1) явний, який проявляється словесне, соціальний; 2) прихований, який мається на увазі, психологічний.