Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія і педагогіка Денне 2011.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
573.44 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Витоки психологічних знань.

2. Проблема метода дослідження в психології.

3. Взаємозв'язок принципів і методів психологічної науки.

4. Сутність методів науково-педагогічних досліджень.

5. Категорії педагогіки.

Бібліографічний список

Основна література: (13); (14); (27); (30).

Додаткова література: ( 1); (4); (13).

Тема 2. Психіка та її розвиток

Мета: закріплення, поглиблення, розширення і систематизація знань про:

- особливості розвитку психіки людини.

План вивчення теми

1. Розкрити особливості розвитку психіки людини

2. Виявити причини швидкого психічного розвитку людини.

3. Показати еволюцію психіки людини від форм практичного та абстрактного інтелекту до нових форм психіки, що зароджуються у сучасних умовах.

4. Розкрити особливості будови і функціонування центральної нервової системи.

5. Виявити шляхи проведення нервових імпульсів до кори головного мозку.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Закріплення, поглиблення, розширення і систематизація знань про зміст таких понять, як: інтелект, самосвідомість, особистість, геніальна творча особистість, надособистість.

Важливо виділити різні підходи до розкриття етапів еволюції психіки (Немов Р.С., Трофімов Ю.Л.), встановити залежність між формами психіки і видами поведінки.

Треба усвідомити умови науково-психічного поступу і соціальних перетворень світової цивілізації, які детермінують розвиток нових психічних якостей особистості.

У прадавньої людини виникають і формуються початки свідомої психіки з притаманними їй ознаками — первісними формами:

а) суто людських пізнавальних, інтелектуальних процесів (уваги, пам'яті, мислення, уяви);

б) потребо-мотиваційної та цілеутворюючі сфери діяльності й необхідної для її здійснення системи знань, умінь і навичок;

в) емоційно-почуттєвої сфери як важливого фактора регуляції діяльності й суспільних стосунків.

Інтенсивно формується новий тип людської психіки, свідомості, пов'язаний не лише з репродуктивною діяльністю індивіда, а й із новою його якістю — творчістю. Цей тип психіки виявляється у винаході та накопиченні окремими представниками людства в індивідуальному порядку (а не "народному", розподіленому протягом тисячоліть серед багатьох поколінь) нових знань, у творчій розробці нових матеріалів, інструментів, літературних творів, напрямів образотворчих шкіл, соціальних, філософських, медичних, релігійних систем тощо.

У межах свідомості виникає якісно нове психічне утворення — самосвідомість — внутрішній рефлексивний механізм саморозвитку, саморегуляції психіки людини. Регулятором творчої діяльності з перетворення зовнішньої дійсності та внутрішнього самотворення психіки стає особистість. Особистості властиві величезний творчий потенціал і реальний вплив на природу, інших і на себе.

У 19-20 ст. особистість формується як рівень розвитку психіки людини з притаманною їй системою вищих психічних функцій.

Особистість стає вершиною філогенезу психіки. В контексті розвитку особистості трансформуються попередні форми психіки.

Наприклад, деякі вчені вважають, що поряд зі свідомістю та самосвідомістю виникає так звана понадсвідомість (П.В. Симонов), а поряд з людським інтелектом з'являється понадінтелект, підсилений "штучним інтелектом" сучасних комп'ютерів.

При підготовці даної теми необхідно оволодіти точним змістом таких понять, як центральна нервова система, периферійна нервова система, кора головного мозку.

Розкриваючи особливості будови нервової системи, доцільно поглибити знання студентів про її функції. Дуже важливо показати роль ретикулярної формації у проведенні нервових імпульсів.

Вивчаючи взаємозв'язок психіки і мозку людини, слід зробити висновок, що мозок як саморегулююча система складається з трьох основних блоків, і визначити, до чого приводить порушення роботи кожного з них.

Закріплення знань з даної теми проходить в процесі вивчення рекомендованої літератури, співбесіди на практичних заняттях. При цьому важливо добитися усвідомлення студентами сутності кожного етапу розвитку психіки людини.