Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК / Бухгалтерський облік Курс лекцій 2008.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

2.Облік грошових коштів в касі та на поточних рахунках у банках

Узагальнена інформація про наявність та рух грошових коштів відображається на рахунках:

  • 311 «Поточні рахунки в національній валюті»;

  • 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті;

  • 313 «Інші рахунки в банках в національній валюті».

Приклади відображення операцій з грошовими коштами на поточному рахунку у банку наведені у таблиці 9.3.

Таблиця 9.3

Журнал реєстрації операцій з грошовими коштами на поточному рахунку

з/п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн..

Дт

Кт

1

Здано в банк із каси:

  • виручка від реалізації продукції;

  • отриманий аванс за готову продукцію;

  • сума невикористаного авансу на відрядження

311

311

311

301

301

301

2900

18300

100

2

Зарахована на поточний рахунок короткостроковий кредит банку

311

601

50000

3

Отримано з банку в касу на виплату з/плати

301

311

5000

4

Перераховано з поточного рахунку постачальникам за отриману сировину

631

311

10000

5

Перераховано з поточного рахунку податки

64

311

7800

6

Сплачено з поточного рахунку аванс постачальникам;

Відображено податковий кредит по ПДВ (при наявності податкової накладної)

371

6411

311

644

3600

600

7

Отримано на поточний рахунок аванс від покупців;

Відображено податкове зобов’язання по ПДВ (при наявності податкової накладної)

311

643

681

6411

18000

3000

Облік по операціях на поточному рахунку у банку відображається у накопичувальних відомостях. При різних формах ведення обліку сутність їх однакова. В одній частині відображається інформація про надходження на рахунки грошових коштів, у іншій - про вибуття.

Підставою для складання цих регістрів обліку слугують виписки банків і додані до них розрахункові документи, що підтверджують зарахування на рахунки, або списання з рахунків грошових коштів (платіжні доручення, вимоги тощо.)

Дані з кожної виписки банку одним рядком заносяться в першу та другу частину накопичувального документу.

При журнально-ордерній формі обліку облік операцій на поточному рахунку ведеться у Журналі-ордері 1 (за кредитом рах. 31) і відомості 1.1 (за дебетом рах. 31).

Залишок грошових коштів визначається за принципом визначення сальдо на активному бухгалтерському рахунку.

По закінченні місяця в облікових регістрах по рахунку 31 обчислюються підсумки по кореспондуючих рахунках і звіряються з оборотами по цих рахунках відображеними в інших облікових регістрах в кореспонденції з рахунком 31. Відмітки про проведену звірку заносяться в строку “відмітка”, а потім обороти за місяць переносяться у Головну книгу.

Підприємства, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, відкривають рахунки в іноземній валюті. Для кожного найменування іноземної валюти відкривається окремий рахунок у банку.

Синтетичний облік готівки у касі ведеться на рахунку 30 «Каса», який має субрахунки: Рахунок активний, по дебету відображається надходження готівки у касу, по кредиту – її списання з каси. Аналітичний і синтетичний облік готівки ведеться в розрізі окремих валют:

301 «Каса в національній валюті»;

302 «Каса в іноземній валюті».

Грошові документи обліковуються на рахунку 33 «Інші грошові кошти».

Для ведення синтетичного обліку касових операцій вповноважений бухгалтер веде накопичувальні відомості руху готівки, яка має дві частини: в одну заносяться залишок готівки на початок місяця та дані про надходження готівки за кожний робочий день протягом місяця, в другу - дані про вибуття готівки за кожний робочий день протігом місяця. Ці дані переносяться із касових звітів в кінці кожного робочого дня: однією строкою в першу частину відомості на суму, що надійшла протягом дня і однією строкою в другу частину відомості на суму, що вибула протягом дня, в кореспонденції з відповідними бухгалтерськими рахунками.

Таким чином, по закінченні місяця у накопичувальних відомостях інформація про надходження і вибуття готівки повинна бути представлена кількістю строк, що дорвнюють кількості касових звітів прийнятих від касира. Дані у відомості підсумовуються по вертикалі і горизонталі для перевірки правильності записів.

Підсумки і є оборотами сум готівки за місяць: по надходженню - оборот по дебету рах. 30, по вибуттю - оборот по кредиту рах 30. Додаючи до залишку на початок місяця оборот по дебету рах 30 за місяць та вираховуючи оборот по кредиту рах 30 за місяць визначається залишок готівки на кінець поточного місяця. Він повинен дорівнювати залишку у останньому касовому звіті поточного місяця.

  1. Касова дисципліна та санкції за її порушення

Касир повинен дотримуватись вимог щодо забезпечення касової дисципліни, порушення яких передбачає штрафні санкції до підприємства і до самого касира.

Основні з них:

  1. Сума платежу готівкою одного підприємства (або ПП) іншому протягом одного робочого дня за одним або кількома платіжними документами не повинна перевищувати 10 тис.грн. Ці вимоги застосовуються і до корпоративних карток.

  2. Залишок у касі на кінець кожного робочого дня не повинен перевищувати встановлений на поточний рік ліміт по касі.(Штраф у 2-кратному розмірі перевищення ліміту за кожен день перевищення).

  3. Готівка отримана у касу повинна бути оприбуткована первинним документом (прибутковим ордером). (За неоприбуткування або часткове неоприбуткування готівки – штраф у 5-ти кратному розмірі неоприбуткованої суми) .

4. Передбачені фінансові санкції за порушення порядку використання готівки підзвітними особами :

- за перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки – в размірі 25% виданої під звіт суми;

- у випадку видачі під звіт готівки без повного звіту такої особи за раніше отримані кошти – 25% суми, що видається.

Якщо ці порушення здійснюються одночасно, застосовується і перша, и друга санкції.

При тичмчасовій відсутності касира (хвороба, відрядження тощо) усі цінності у касі перераховуються у присутності головного бухгалтера і керівника (або комісією) та передаються іншій особі, яка за наказом керівника виконуватиме обов’язки касира.

З метою контролю за дотриманням касової дисципліни за розпорядженням керівника у касі один раз на місяць проводиться раптова інвентаризація готівки, яка оформляється актом. Здійснює інвентаризацію постійно діюча комісія з трьох осіб під головуванням головного бухгалтера, яка затверджується наказом керівника в наказі про організацію бухгалтерського обліку.

Дотримання вимог ведення касових операцій перевіряють також вповноважені на це органи (ДПІ , контрольно-ревізійна служба, МВС, комерційні банки і фіноргани).

  1. Види і оцінка дебіторської заборгованості

Дебіторська заборгованість- борги, що не повернули підприємству його контрагенти (дебітори)

Дебітори- юридичні та фізичні особи, які внаслідлк минулих подій заборгували підприємству грошові кошти, їх еквіваленти або інші активи.

Дебіторська заборгованість відображає у вартісному виразі тимчасово вивільнені активи (вартість відвантаженої і не оплаченої готової продукції, товарів, наданих послуг і виконаних робіт, або суму виданої в підзвіт готівки, звіт про використання якої ще не складено, а невикористана сума ще не повернута, або суми належні до відшкодування матеріальних збитків завданих підприємству, суми штрафів, пені належні підприємству за порушення угод тощо). Порядок відображення інформації в обліку і фінансовій звітності про дебіторську заборгованість викладено у ПБО 10 “Дебіторська заборгованість”. Така заборгованість відображається в активі Балансу.

Дебіторська заборгованість визнається активом у разі, якщо:

  • від повернення боргів підприємство отримає економічну вигоду у майбутньому;

  • може бути визначена достовірна її сума.

Для цілей бухгалтерського обліку дебіторська заборгованість ділиться на:

  • довгострокову - яка не виникає в ході нормального операційного циклу та строк її погашення після 12 місяців з дати балансу.

  • поточна - яка виникає в ході нормального операційного циклу, або буде погашена протягом 12 місяців з дати балансу.

Операційний цикл - це проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отримання коштів від реалізації виготовленої з них продукції або товарів і послуг.

Аналітичними рахунками у розрахункових операціях є конкретні дебітори за їх назвами, найменуваннями, прізвищами.

Аналітичний облік розрахункових операцій ведеться в розрізі окремих дебіторів та за кожним окремим первинним розрахунковим документом з метою прослідковування дати виникнення заборгованостей та строків їх погашення.

За журнально-ордерною формою обліку розрахунки з дебіторами ведуться у журналі 3 - у відомостях аналітичного обліку. До них заносяться залишки по кожному аналітичному рахунку на початок місяця із відомостей минулого місяця і протягом місяця реєструються операції з кожного первинного документу, що засвідчує виникнення дебіторської заборгованості або її погашення.

Таку інформацію у відомостях доцільно групувати за кожним окремим контрагентом в розрізі окремих первинних документів для контролю за своєчасним погашенням боргів по кожному документу їх виникнення. Протягом місяця суми операцій за дебетом розрахункових рахунків, записуються в ліву частину певної відомості, а за кредитом – у праву частину в кореспонденції з відповідними рахунками. В кінці місяця підсумовуються дебетові і кредитові обороти за кожним аналітичним рахунком та обчислюється залишок по рахунку на кінець місяця. Залишок обчислений за підсумками усіх аналітичних рахунків певної відомості, становить залишок по синтетичному рахунку.

Таблиця 9.4