Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК / Бухгалтерський облік Курс лекцій 2008.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

2. Склад, групування та класифікація витрат

Згідно ПБО 16 "Витрати" з метою їх обліку та управління ними можна групувати та класифікувати за різними ознаками.

Ознаки групування:

  1. за видами продукції (робіт, послуг);

  2. етапами виробничого процесу (за стадіями, переділами);

  3. за структурними підрозділами (по цехах, стуктурних підрозділах);

  4. за центрами відповідальності ( при наявності управлінського обліку);

  5. за видами діяльності (звичайної (в розрізі операційної: основної та іншої), фінансової, інвестиційноїі та надзвичайної).

Ознаки класифікації:

  1. за економічними елементами (однорідні (одноелементні) або комплексні);

  2. за часом виникнення (поточні або витрати майбутніх періодів);

  3. за цільовим призначенням (основні і накладні);

  4. за способом включення до собівартості (прямі і непрямі);

  5. за цілісністю (продуктивні і непродуктивні);

  6. за статтями калькуляції.

Одноелементні - витрати, які включають економічно однорідні витрати, що не поділяються на різні компоненти незалежно від їх місця і цільового призначення (сировина, матеріали, паливо, заробітна плата тощо).

Комплексні витрати - витрати, що складаються з сукупності різнорідних витрат (витрати на утримання і обслуговування котельні включають витрати на освітлення, заробітну плату персоналу, амортизацію обладнання тощо.)

Поточні - витрати на виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг) даного звітного періду (вартість використаних сировини. матеріалів, палива, суми нарахованої амортизації, заробітної плати і нарахувань на неї до фондів соціального заїхисту тощо).

Витрати майбутніх періодів - витрати, що здійснені протягом звітного періоду, але підлягають включенню до витрат наступних звітних періодів (вартість підписки на періодичні видання на кілька місяців, оплата за оренду активів на наступні місяці тощо).

Основні - витрати, які безпосередньо пов'язані з технологією виробництва продукції (робіт, послуг) і складають їх основу.

Накладні - витрати пов'язані з обслуговуванням і управлінням виробництва і підприємства в цілому необхідні для його нормального фунціонування. В залежності від призначення вони поділяються на загальновиробничі (цехові, що пов'язані з обслуговуванням і управлінням виробництва) і адміністративні (що пов'язані з управлінням і забезпечення фунціонування підприємства в цілому).

Прямі - витрати, що можуть бути безпосередньо на підставі первинних документів віднесені до конкретного об'єкту витрат (конкретних видів виробів, роботи, послуги).

Непрямі - витрати, що не можуть безпосередньо на підставі первинних документів віднесені до конкретного обєкту витрат (виду виробу, роботи, послуги) і потребують розподілу між ними економічно доцільним шляхом.

Продуктивні - витрати, що передбачені планом економічного розвитку;

Непродуктивні - витрати, які виникають через недоліки в технології виробництва продукції (робіт, послуг), організації виробництва, управлінні ресурсами, кадрами підприємства тощо.

За статтями калькуляції - витрати накопичуються в розрізі статей калькуляції розробленої та затвердженої на підприємстві.

Групування і класифікація витрат за різними ознаками використовується для організації обліку витрат за різними методами, дозволяє контролювати відхилення їх фактичних показників від запланованих, виявляти "вузькі місця", в яких можливі зловживання тощо.