Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК / Бухгалтерський облік Курс лекцій 2008.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

2. Побудова і зміст балансу: актив і пасив, розділи балансу, статті балансу

Баланс будується у формі таблиці, в якій на певну дату згруповані засоби підприємства та джерела їх утворення. Таблиця складається з двох частин, у яких на звітну дату відображаються:

а) активи - у лівій частині;

б) власний капітал і зобов'язання - у правій частині.

Бухгалтерський баланс має таку структуру:

  1. Актив і пасив мають розділи

  2. Кожний розділ складається із статей балансу, в яких відображаються економічно однорідні види засобів і джерел. Статті активу завжди характеризують господарські засоби (грошові кошти, запаси. основні засоби тощо). Статті пасиву завжди характеризують джерела власних і залучених коштів (статутний капітал, прибуток, кредити банків, борги постачальникам, робітникам по заробітній платі, бюджету по податках тощо).

  3. Статті розміщені за певною системою, в основу якої покладено ступінь ліквідності ( в порядку зростаючої ліквідності).

  4. З 2000 року в Україні складають Баланс "Нетто" (наприклад, в активі основні засоби включають до підсумку валюти балансу за залишковою вартістю, а первісну вартість і знос показують у балансі довідково без включення у валюту.

Актив складається з трьох розділів, у яких засоби групуються за такими ознаками:

Необоротні активи - термін використання яких більший за 12 місяців, або протягом періоду більшого, ніж один операційний цикл підприємства з дати балансу, якщо такий цикл становить більше як 12 місяців.

Оборотні активи - грошові кошти і їх еквіваленти, які не обмежені для реалізації або споживання протягом операційного циклу або 12 місяців з дати балансу.

Витрати майбутніх періодів - витрати, які здійснені у минулих або звітному періодах, але для цілей визначення фінансового результату будуть враховуватись у наступних звітних періодах.

Пасив складається з п'яти розділів, у яких джерела утворення засобів групуються за такими ознаками:

Власний капітал – частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його забовязань.

Забезпечення наступних витрат і платежів - джерела, що формуються за рахунок витрат підприємства для погашення гарантійних зобов'язань, зобов'язань по сплаті відпускових тощо.

Довгострокові зобов'язання - зобов'язання, які повинні бути погашені протягом більше як 12 місяців, або протягом періоду більшого, ніж один операційний цикл підприємства з дати балансу, якщо такий цикл становить більше як 12 місяців.

Поточні зобов'язання - зобов'язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом 12 місяців з дати балансу.

Доходи майбутніх періодів - доходи, які отримані у минулих або звітному періоді, але для визначення фінансового результату будуть враховуватись у майбутніх звітних періодах.

Згортання статей активів і зобов'язань балансу не допускається, крім випадків передбачених окремими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Неприпустиме згортання дебіторської і кредиторської заборгованості за товари, продукцію, роботи, послуги, дебіторської і кредиторської заборгованості підзвітних осіб, дебіторської і кредиторської заборгованості за різними податками тощо.

У всіх випадках змін у балансі внаслідок здійснення фінансово-господарських операцій зберігається рівність підсумків активу і пасиву. Це відбувається тому, що і у лівій і у правій частинах відображається у вартісному виразі одні й ті ж самі господарські засоби, тільки згруповані за різними ознаками : в Активі - за складом і розміщенням (тобто можна подивитись, які засоби має підприємство), в пасиві - за джерелами його утворення і цільовим призначенням (чиї ці засоби, власні чи позикові).

Сума активів і сума пасивів рівні і називаються валютою балансу. Вона змінюється на кожну звітну дату внаслідок здійснення господарських операцій із засобами і джерелами їх утворення.