Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК / Бухгалтерський облік Курс лекцій 2008.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

3. Типи господарських операцій та зміни у балансі, викликані господарськими операціями

Баланс надає інформацію тільки на певну дату, бо кожного дня відбуваються господарські операції, які призводять до змін засобів та джерел. Зміни у балансі бувають чотирьох типів:

  1. Змінюється структура Активу балансу, тобто внаслідок господарських операцій, при яких вартість одних засобів збільшується, а інших на таку ж саму суму зменшується (+А -А). Валюта Активу балансу при цьому не змінюється.

Приклад: Отримана на поточний рахунок у банку борг від покупців за реалізовану їм готову продукцію. На поточному рахунку грошових коштів збільшилось, а дебіторської заборгованості покупців стало менше. І грошові кошти, і дебіторська заборгованість є засобами. Одних засобів зменшилось, інших на таку ж суму збільшилось.

  1. Змінюється структура Пасиву, тобто внаслідок господарських операцій, при яких вартість одних джерел збільшується, а інших на таку ж саму суму зменшується (+ П - П). Валюта Пасиву балансу при цьому не змінюється.

Приклад: Направлена частина прибутку на формування резервного капіталу. Нерозподіленого прибутку стало менше, а розмір резервного капіталу на таку ж саму суму збільшився. І прибуток і резервний капітал є джерелами.

  1. Змінюється структура Пасиву і Активу, що призводить до збільшення валюти Пасиву і Активу балансу на одну й ту ж суму - (+А + П).

Приклад: Отримана сировина від постачальників. Сировини збільшилось, але одночасно й збільшились борги постачальникам (джерело) на таку ж саму суму. Сировина - це засіб, збільшення якої відобразиться в Активі балансу, а збільшення заборгованості постачальникам на таку ж саму суму відобразиться у Пасиві, бо вона є джерелом.

  1. Змінюється структура Пасиву і Активу, що призводить до зменшення валюти Пасиву і Активу балансу на одну й ту ж саму суму (- А - П).

Приклад: Видана з каси заробітна плата робітникам підприємства. Готівки у касі зменшилось, але й зменшилась заборгованість по заробітній платі перед робітниками. Готівка - це засіб, її зменшення відобразиться у Активі балансу, а заборгованість по заробітній платі - це зобов'язання (джерело) і його зменшення відобразиться у Пасиві балансу на суму виданої заробітної плати.

4. Значення балансу в управлінні господарським механізмом

Складання балансу на кожне останнє число місяця, класифікація активу і пасиву за розділами і статтями створюють можливість контролю за станом коштів і джерел . Для того, щоб баланс слугував засобом контролю і управління, він повинен давати чітке уявлення про економічний зміст відображених у ньому господарських ресурсів, виявляти порядок їх формування і цільове призначення. Для всіх промислових підприємств існує єдина типова форма складання балансів. Це забезпечує однозначність у групуванні засобів підприємств за їх складом і джерелами, дозволяє складати зведені баланси по управліннях, галузях і по промисловості у цілому. Методологічні засади формування інформації у Балансі наведені у Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 2 "Баланс".

Баланс надає інформацію для розрахунку найважливіших показників фінансового стану підприємства, які характеризують ефективність використання ресурсів підприємства. Показники розраховані за ряд певних звітних періодів показують тенденції у розвитку підприємства та використовуються для прийняття рішень на майбутнє.

Вміння читати баланс - це економічне і правове розуміння змісту кожної статті, способу її оцінки та взаємозв'язку з іншими статтями. За структурою бухгалтерського балансу можна визначити належність підприємства до певної галузі (виду) економічної діяльності (торгівлі, банківської діяльності, промисловості тощо), за економічним призначенням продукту (продукція, виконані роботи. надані послуги) тощо.

За даними бухгалтерського балансу можна отримати важливі фінансово-аналітичні характеристики підприємства, а саме: оцінку ліквідності підприємства, оцінку фінансової залежності від зовнішніх джерел та ефективності використання активів підприємства. Крім цих характеристик бухгалтерський баланс дає змогу розрахувати вартість власних оборотних активів, що дає оцінку результатам господарської діяльності підприємства.

Таким чином бухгалтерський баланс є джерелом економічної інформації про кількісні та якісні параметри господарської діяльності підприємства необхідні для оцінки, економічного аналізу і прийняття управлінських рішень.