Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК / Бухгалтерський облік Курс лекцій 2008.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

Модуль 2. Облік господарських процесів Змістовий модуль 2. Облік господарських процесів 2

Тема 12. Облік зобов'язань

План вивчення теми:

  1. Поняття та оцінка зобов'язань.

  2. Облік поточних зобов'язань.

  3. Облік довгострокових зобов'язань.

  4. Облік розрахунків з бюджетом за податками.

  1. Поняття та оцінка зобо'язань

За результатами господарської діяльності у підприємства на кінець звітного періоду можуть залишатись не сплачені борги юридичним та фізичним особам. Така заборгованість називається кредиторською. Методологічні засади формування інформації про таку заборгованість в обліку і звітності наведені у ПБО 11 “Зобов’язання".

Зобов'язання - це заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди. Погашення зобов'язання може здійснюватися шляхом:

  • сплати боргів грошовими коштами кредиторам;

  • відвантаження готової продукції (товарів) чи надання послуг і виконання робіт у рахунок одержаного авансу від покупців і замовників або у порядку взаємозаліку;

  • переведення зобов'язань у корпоративні права, які належать кредитору тощо.

Внаслідок погашення боргів підприємство втрачає активи, а значить і вигоди у майбутньому, які могли б бути отримані від їх використання.

Для вивчення першого питання необхідно ознайомитись із основними положеннями ПБО 11 "Зобов'язання", 14 "Оренда "(розд. 2.3), 17 "Податок на прибуток" (2.12), 19 "Об'єднання підприємств", "Розкриття інформації щодо пов'язаних сторін", 21 "Вплив змін валютних курсів" (розд. 2.9), в яких наведені правила оцінки зобов'язань.

Зобов'язання класифікуються за:

  • тривалістю терміну погашення (поточні і довгострокові);

  • платністю (з виплатою відсотків і безвідсоткові);

  • видами господарської діяльності (пов'язані і непов'язані з комерційною діяльністю);

  • видами кредитів (зовнішні і внутрішні, перед банками та інша, перед пов'язаними і непов’язаними сторонами);

  • умовами виникнення (одержанням товарів, робіт, послуг; нарахуванням витрат; випуском цінних паперів тощо);

  • виконанням умов погашення (прострочені, непрострочені, відстрочені)

Для цілей ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності кредиторську заборгованість можна поділити на 2 групи за двома ознаками:

І. За видами операцій (товарні і нетоварні)

Ознаки :

1. Розрахунки за продукцію, товари, роботи, послуги (розрахунки з постачальниками за поставлені ним продукцію і товари, надані ним послуги, виконані підрядниками роботи, .або розрахунки з покупцями за відвантажені їм продукцію і товари, надані послуги чи виконані роботи замовникам.).

2. Розрахунки по нетоварних операціях (розрахунки з бюджетом, розрахунки із фондами соціального захисту населення, розрахунки по заробітній платі, з підзвітними особами тощо).

ІІ. За термінами погашення боргів: (довгострокові і поточні)

Ознаки:

1. Довгострокові (борги, які згідно умов договору повинні бути сплачені в термін, що перевищує 12 календарних місяців з дати балансу).

2. Короткострокові (поточні) (борги, які згідно умов договору повинні бути сплачені в термін, що менший за 12 календарних місяців з дати балансу).

Аналітичними рахунками при розрахунках по зобов'язаннях є конкретні кредитори за їх назвами, найменуваннями, прізвищами та за кожним первинним розрахунковим документом з метою прослідковування дати виникнення заборгованостей та строків їх погашення, а при розрахунках по податках і платежах за їх видами. Правила оцінки зобов'язань визначені у ПБО №№ 11, 14, 17,19, 21.