Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч посібник Політекономія.doc
Скачиваний:
471
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.97 Mб
Скачать

Тема 6. Капітал: процес виробництва і нагромадження. Наймана праця і заробітна плата

План

1. Капітал як економічна категорія товарного виробництва

2. Рух і нагромадження капіталу

3. Трудові відносини при капіталізмі

4. Сутність заробітної плати, її функції, форми та системи

Заритий скарб ржавіє і згниває, лише в обороті золото зростає.

Вільям Шекспір

1. Капітал як економічна категорія товарного виробництва

Сучасна економічна наука трактує капітал як складну, багатоаспектну категорію, еволюція якої відобразила істо­ричний процес розвитку природи, форм руху, динаміки та структури товарного виробництва. В економічній теорії сфор­мувалися такі підходи до визначення сутності капіталу.

1. Предметно-функціональний підхід, згідно з яким капітал ототожнюється з нагромадженою працею, призна­ченою для подальшого виробництва або продажу й одержання доходу.

2. Соціально-економічний підхід, згідно з яким капітал трактується як економічна категорія – специфічні суспільні відносини, що виникають за певних історичних умов.

  1. Грошовий підхід, згідно з яким капітал досліджуєть­ся як фінансовий ресурс, що приносить дохід власникові у вигляді процента.

  2. Ототожнення капіталу з часом як особливим економічним ресурсом, що визначає дохід підприємців як винагороду за відмову від задоволення поточних потреб заради отримання майбутніх благ.

  3. Трактування капіталу як певного вкладення, завдяки чому забезпечується одержання доходу.

У рамках цього підходу виокремлюється категорія "людського капіталу” як міри втіленої у людині здатності приносити дохід. Освіта, професіоналізм, здоров’я, природні здібності та творчість індивіда розглядаються як чинники його продуктивної сили, що сприяє збільшенню обсягів ви­робництва високоякісної інноваційної продукції і прино­сить так звану технологічну ренту, виступаючи найважли­вішим джерелом зростання доходу окремої людини й суспільства в цілому. При цьому особистість визначається не лише як суб'єкт, а й як об'єкт економічної діяльності та інвестицій, які прибутковіші, ніж капіталовкладення в інші фактори виробництва.

Інвестиціями у людський капітал вважаються витра­ти на здобуття освіти, кваліфікації, підготовку та перепідго­товку робітників, підтримку здоров'я, інформаційне забезпе­чення тощо. Величина людського капіталу оцінюється по­тенційним доходом, який він може приносити власнику.

Соціально-економічне багатство інтелекту відображає категорія "інтелектуальний капітал", який функціонує у "чистому" вигляді в таких сферах, як наука, освіта, охоро­на здоров'я, управління тощо. У високоцивілізованому суспільстві інтелектуальний капітал починає переважати над усіма іншими формами капіталу, виступаючи голов­ною передумовою нагромадження суспільного багатства.

Матеріально-речовий зміст капіталу формують речові та особисті, фінансові та інтелектуальні фактори товарного виробництва, його продукти (товари і послуги), які обслуговують процес створення економічних благ та їх просування у сфері виробництва, обміну, споживання.

Соціально-економічну форму капіталу визначає взає­модіючий рух підприємницької та особистої власності економічних суб'єктів у процесі їх виробничо-господарської, комерційної діяльності та отримання відповідних доходів.

Таблиця 6.1

Класифікація капіталу

Ознака

Види

Особливості

За джерелами формування

1. Власний

капітал, вкладений власником фірми, визначений як різниця між сукупними активами фірми та її зобов'язаннями

2. Залучений

створюється за рахунок розміщення цінних паперів та отримання банківського кредиту

За напрямами інвестування

1. Речовий

засоби та предмети праці, які безперервно вдосконалюється з розвитком науково – технічного прогресу

2. Людський

виробничі знання, уміння і професійна підготовка, якими володіє окрема людина

За сферами застосування

1. Промисловий

капітал, який застосовується у сфері матеріального і нематеріального виробництва з метою отримання прибутку

2. Торговельний

капітал, який функціонує у сфері товарного обігу, забезпечуючи одержання торговельного прибутку

3. Позичковий

грошовий капітал, який надається в позику та приносить власнику дохід у вигляді процентів

За способом обороту та перенесення вартості

1. Основний

частина продуктивного капі­талу, представленого засобами праці, яка бере участь у процесі виробництва пов­ністю, але зношується поступово про­тягом кількох виробничих циклів

2. Оборотний

частина продуктив­ного капіталу, що є предметом праці (сировина, мате­ріали, паливо), яка цілком споживаються за один виробничий цикл, а вартість повністю переноситься на вартість готового продукту

За формами функціонування

1. Індивідуальний

капітал індивідуальних підприємств, тобто сімейних

2. Пайовий (колективний)

капітал партнерських підприємств-товариств з обмеженою відповідальністю, командитних товариств тощо

3. Акціонерний

капітал підприємств, створених у формі акціонерних товариств

За масштабами функціонування

  1. Національний

капітал однієї країни

  1. Міжнародний

капітал, який функціонує за кордоном

За роллю у створенні додаткової вартості

1. Постійний

частина авансового промислового капіталу, яка вкладається у засоби виробництва і переноситься конкретною працею на новостворений продукт, не збільшуючи його вартості

2. Змінний

частина авансового промислового капіталу, вкладена в найм робочої сили, яка змінює свою вартість у процесі виробництва і є джерелом додаткової вартості

За значенням у створенні та перерозподілі доходу

1. Реальний

обслуговує рух промис­лового капіталу, відіграє визначальну роль у створенні до­ходу, втілюючись у матеріально-речові, грошові та духовні цінності

2. Фіктивний

не функ­ціонує безпосередньо у виробничому процесі, уречевлюєть­ся у цінні папери та дає їхнім власникам право на отримання прибутку