Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing.docx
Скачиваний:
168
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
140.21 Кб
Скачать

32. Життєвий цикл товару.

Життєвий цикл товару – визначає послідовність періодів існування товарів на ринку та характеризує зміну обсягів продажу і прибутку його реалізації.

Класичний життєвий цикл товару включає:

Етап впровадження в період повільного зростання обсягів збуту високі, витрати на реалізацію і просування, прибуток від’ємний. Основними споживачами є новатори, ціна встановлюється 2-ма способами: 1. «зняття вершків» - встановлення максимальної ціни а потім її поступове зменшення. 2. «проникнення на ринок» - встановлення низької ціни, а потім поступове її збільшення.

Етап зростання: відбувається швидке нарощування обсягів збуту, виявляється прибуток, зростає кількість конкурентів, відбувається розширення каналів збуту.

Етап зрілості: темпи обсягів збуту уповільнюється, конкуренція максимальна, мета підприємства утримати ринкові позиції, витрати на просування дещо знижуються.

Використовують 3 стратегії:

1) Модифікація ринку – це знаходження нових сегментів, пошук нових способів використання товару. 2) Модифікація товару – передбачає зміну характеристик товару. 3) Модифікація комплексу маркетингу – це зміна цінової політики каналів розподілу, рекламної політики.

Етап спаду: швидке зниження обсягів збуту прибутку, реклама зменшується до рівня необхідного для збереження надійних споживачів, із асортименту вилучаються слабкі товари .

Управління життєвим циклом товару передбачає:

1.скорочення етапу виведення товару на ринок

2.прискорення процесу зростання

3.продовжити як омога довше етап зрілості.

4.уповільнити етап спаду.

33.Товарний асортимент.

Товарний асортимент – це сукупність асортиментних груп товарів які виробляє підприємство і пропонується споживачам.

Показники товарного асортименту:

  1. Широта – це кількість асортиментних груп товарів

  2. Глибина – це кількість різновидів товару у кожній асортиментній групі

  3. Насиченість - це загальна кількість товарних одиниць в асортименті.

  4. Гармонійність – це ступінь подібності асортиментних груп за каналами продажу, технологією випуску.

Товарна номенклатура – це сукупність товарних асортиментів.

Удосконалення товарного асортименту можливе 2-ма способами:

1.Шляхом нарощування – це додавання нових асортиментних груп

2.Шляхом поглиблення – це додавання нових різновидів товарів.

Рішення щодо управління товарним асортиментом:

  • Вибір сегменту для товарного асортименту;

  • Позиціонування товарним асортиментом;

  • Розробка комплексу маркетингу для товарного асортименту;

  • Удосконалення структури асортименту;

  • Координація марок у межах товарного асортименту.

34. Товарні марки: сутність та стратегії встановлення.

Марка – це ім’я, символ, рисунок або їх поєднання призначені для виділення даного товару серед аналогів на ринку. Товарна марка – це марка товару зареєстрована у юрид. порядку. Види товарних марок залежно від контролю над ними: 1) марка виробника; 2) приватна марка створ. та контрол. торговим посередником; 3) ліцензійна марка – купується за ліцензією; 4) спільна марка – передбач. використ. назв різних компаній. Існують 4 підходи до проблеми присвоєння марочних назв: 1) індивід. мар. назви (множинність марок корисна для залуч. різних сегментів з метою збільш. збуту та контролю над ринком); 2) єдина марочна назва всіх товарів (напр., «ксерокс» - копіюв. машина, принтер., сканер.); 3) колект. мароч. назви ( для товарних сімейств);4) торгова назва фірми в сполучені з індив. марками товарів. Упаковка — це, з одного боку, засіб, який зберігає товар від пошкоджень, сприяє раціоналізації процесів його транспортування, збереження та продажу, а з другого — найважливіший елемент marketing mix. Щодо останнього, то корисність упаковки для споживача полягає у зручності інформування (упаковка є носієм інформації про склад,

характеристики, призначення, терміни зберігання, умови експлуатації товару) і захисті товару від впливу навколишнього середовища. Упаковка є також корисним додатком до статусу товару (розкішна упаковка підвищує його імідж, є своєрідним символом способу життя, добробуту, життєвого успіху покупця).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]