Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing.docx
Скачиваний:
168
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
140.21 Кб
Скачать

39. Етапи процесу ціноутворення

1. Визначення цілей ціноутворення. Вони бувають: орієнтовані на прибуток, орієнтовані на збут, пов’язані з конкуренцією.

2.Аналіз попиту на товар. Передбачає визначення: обсягу та динаміки продажу і залежності між ціною та попитом; еластичності попиту – здатності попиту змінюватися залежно від зміни цін на 1%.

3. Аналіз витрат. Витрати бувають змінні та постійні. Їх сума становить валові витрати. Собівартість одиниці продукції визначають за формулою:

4. Аналіз цін конкурентів.

5. Вибір методу ціноутворення. Вони бувають: орієнтовані на витрати, орієнтовані на попит, орієнтовані на конкурентів.

6.Вибір цінової стратегії. Вони поділяються на: загальні; конкурентні; у межах товарної номенклатури; орієнтовані на покупців; орієнтовані на прибуток; спрямовані на протидію несприятливій ситуації на ринку

7. Встановлення остаточних цін, що може відбуватися у таких формах: знижки, політика не округлених цін, цінове стимулювання збуту.

40. Методи ціноутворення

Методи ціноутворення бувають: орієнтовані на витрати; орієнтовані на попит; орієнтовані на конкурентів.

Витратні методи ціноутворення:

1. Витрати + Прибуток. Тобто до базової ціни додають певний відсоток надбавки. Використовується при встановленні базисної ціни на новий товар і на товари, які виготовляються на замовлення.

2. Метод, орієнтований на аналіз беззбитковості та забезпечення цільового прибутку. Він передбачає визначення: точки беззбитковості; показників безпеки; кількості одиниць продукції, яку слід продати для отримання запланованого прибутку; цін, розрахованих на основі витрат (граничної, беззбиткової, цільової).

- точка беззбитковості – це такий обсяг продажу, при якому дохід від його реалізації покриває всі витрати на виробництво і збут.

Маржинальний дохід = Виручка – Змінні Витрати,

Питомий маржинальний дохід = Ц-ЗВ1

- Показник безпеки – це відношення різниці між очікуваним обсягом продажу і точкою беззбитковості до очікуваного обсягу продажу. Розраховується у %. Чим вищий, тим безпечнішою є ситуація.

- Гранична ціна – це найнижча межа цін, яка = змінним витратам одиниці товару.

- Ціна беззбитковості =

- Цільова ціна – дозволяє отримати запланований рівень прибутку.

- Визначення кількості одиниці продукції необхідної для отримання запланованого прибутку визначається: Прибуток = Ц*К – ЗВ1*К – ПВ.

2.Методи ціноутворення орієнтовані на попит включають: параметричні методи ціноутворення; методи встановлення ціни на основі економічної цінності товару для споживача; метод визначення цінових порогів; сумісний (компромісний аналіз); експеримент; метод кидання стріл.

3.Методи ціноутворення, орієнтовані на конкурентів включають: метод поточних цін, метод запечатаного конверта.

41. Стратегії ціноутворення

Цінові стратегії – це напрям дії підприємства щодо ціноутворення з метою досягнення визначених цілей у конкретній ринковій ситуації протягом конкретного періоду.

Загальні цінові стратегії: збереження стабільного стану на ринку; розширення частки ринку; стратегія максимізації прибутку та підвищення рівня рентабельності; підтримка та забезпечення ліквідності і платоспроможності підприємства; завоювання лідерства на ринку у визначенні цін; стратегія пасивного слідування за лідером; цінова стратегія, спрямован на розширення експортних можливостей.

Конкурентні цінові стратегії: стратегія цінового лідера; наслідування лідера; переважних цін; цільових цін; диференційованих цін – пільгових або дискримінаційних; нестабільних цін; залежно від призначення товару; стратегія цін, що враховує географічний фактор – єдина, зональна, ціна базисного пункту.

Стратегія ціноутворення у межах товарної номенклатури: ціноутворення у межах товарного асортименту; встановлення цін на супутні товари; встановл. цін на обов’язкові предмети; встановл. цін на набори товарів.

Стратегії ціноутворення орієнтовані на покупців: стратегія проникнення на ринок; стр-я «психологічного впливу»; стр-я «сегмент ринку»; стратегія престижних цін.

Стратегії ціноутворення орієнтовані на прибуток: стр-я зняття вершків; довгострокової ціни; зниження цін;

Стратегії ціноутворення, спрямовані на протидію несприятливої ситуації на ринку: стр-я гнучких цін; стр-я лідера на ринку; переважних цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]