Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні питання з Патологічної Фізіології .docx
Скачиваний:
1037
Добавлен:
25.12.2017
Размер:
193.78 Кб
Скачать

36. Профілактика алергічних захворювань.

Основні принципи попередження й лікування алергії.

I. Запобігання контакту організму з алергенами (етіологічний принцип).

II. Попередження сенсибілізації, коли контакт організму з алергеном неминучий: створення імунологічної толерантності до даного антигену або стану імунологічної супресії, якщо перше неможливо.

III. Десенсибілізація. Одним з методів є введення антигену в сенсибілізований організм дробовими дозами з метою поступового зв'язування антитіл (метод Бсзредки).

IV. Вплив на патохімічну стадію алергічних реакцій: попередження утворення і вивільнення медіаторів алергії, їхня інактивація (наприклад, антигістамінними препаратами); блокада рецепторів до медіаторів алергічних реакцій на клітинах-мішенях. V. Впливи на патофізіологічну стадію. Вони спрямовані на ліквідацію структурних і функціональних змін, що виникають при алергії. Це досягають застосуванням протизапальних, спазмолітичних, гіпертензивних та інших фармакологічних засобів.

37. Механізм пошкодження при дії іонізуючого випромінювання.

Принциповою особливістю дії іонізуючого випромінювання є його здатність проникати в біологічні тканини, клітини, субклітинні структури і, викликаючи одномоментну іонізацію атомів, за рахунок хімічних реакцій пошкоджувати їх. Іонізована може бути будь-яка молекула, а звідси всі структурно-функціональні руйнування в соматичних клітинах, генетичні мутації, впливу на зародок, хвороба і смерть людини.

Механізм такого впливу полягає в поглинанні енергії іонізації організмом і розриві хімічних зв'язків його молекул з утворенням високоактивних з'єднань, так званих вільних радикалів.

Організм людини на 75% складається з води, отже, вирішальне значення в цьому випадку буде мати непрямий вплив радіації через іонізацію молекули води і наступні реакції з вільними радикалами. При іонізації молекули води утворюється позитивний іон Н О і електрон, який, втративши енергію, може утворити негативний іон Н О. Обидва ці іона є нестійкими і розпадаються на пару стабільних іонів, які рекомбінують (відновлюються) з утворенням молекули води та двох вільних радикалів ОН і Н, що відрізняються винятково високою хімічною активністю. Безпосередньо або через ланцюг вторинних перетворень, таких як освіта перекисного радикала (гідратного оксиду води), а потім перекису водню Н О і інших активних окислювачів групи ОН і Н, взаємодіючи з молекулами білків, вони ведуть до руйнування тканини в основному за рахунок енергійно протікають процесів окислення.При цьому одна активна молекула з великою енергією залучає до реакцію тисячі молекул живої речовини. В організмі окисні реакції починають превалювати над відновними. Настає розплата за аеробний спосіб біоенергетики - насичення організму вільним киснем.

Вплив іонізуючого випромінювання на людину не обмежується зміною структури молекул води. Змінюється структура атомів, з яких складається наш організм. У результаті відбувається руйнування ядра, клітинних органел і розрив зовнішньої мембрани. Так як основна функція зростаючих клітин - здатність до поділу, то втрата її призводить до загибелі.Для зрілих неподільних клітин руйнування викликає втрату тих чи інших спеціалізованих функцій (вироблення певних продуктів, розпізнавання чужорідних клітин, транспортніфункції і тд.). Настає радіаційно індукована загибель клітин, яка на відміну від фізіологічної загибелі незворотна, тому що реалізація генетичної програми термінальної диференціювання в цьому випадку здійснюється на тлі множинних змін нормального перебігу біохімічних процесів після опромінення.

Крім того, додаткове надходження енергії іонізації в організм порушує збалансованість енергетичних процесів, що відбуваються в ньому. Адже наявність енергії в органічних речовинах залежить в першу чергу не від їх елементарного складу, а від будови, розташування і характеру зв'язків атомів, тобто тих елементів, які найлегше піддаються енергетичного впливу.