Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні питання з Патологічної Фізіології .docx
Скачиваний:
1037
Добавлен:
25.12.2017
Размер:
193.78 Кб
Скачать

82. Періоди повного голодування, їх характеристика.

Перший період голодування триває 2-4 доби. Характеризується відчуттям сильного голоду Основний обмін підвищується. Енергетичні потреби організму забезпечуються розпадом резервних вуглеводів – дихальний коефіцієнт дорівнює 1,0 Вміст глікогену в печінці швидко знижується, але він повністю не зникає, бо утворюється внаслідок глікогенезу. У зв’язку з пригніченням секреції інсуліну в печінці послаблюється ефективність циклу Кребса, знижується рівень окисного фосфорилювання, що відбувається на енергетичному обміні клітин. Конкурентне гальмування глюкокортикоідами швидкості гексокіназної реакції знижує засвоєння глюкози клітинами печінки.

У другому періоді енергетичний обмін характеризується окисненням жирів – 84%, глюкози – 3% і білків – 13%, дихальний коефіцієнт становить 0,7. Для нього характерне зменшення використання амінокислот для глюконеогенезу, збільшення продукції і концентрації кетонових тіл та початок прямого використання мозком кетонів як палива.

Третій період голодування наступає за умов зменшення маси тіла на 40-50% з втратою 100% запасів жиру і 97% жиру внутрішніх органів. Середня тривалість цього періоду складає 3-5 днів. Характеризується посиленим розпадом білків вісцерального походження. Білки використовуються як енергетичний матеріал. Дихальний коефіцієнт дорівнює 0,8. Збільшується виведення з сечею азоту, калію, сірки, фосфору.

83. Поняття про лікувальне голодування.

Лікувальне голодування вважається одним з ефективних методів лікування (сприяння лікуванню) цілого ряду захворювань, у тому числі захворювань серцево-судинної системи, хвороб органів дихання, алергічних захворювань, проблем з ШКТ і сечовиділенням. На найчастіше лікувальне голодування використовують як оздоровчу процедуру.

Хоча нові види голодування з'являються регулярно, всі вони мають спільну рису – повна відмова від прийому їжі, який і лежить в основі методу. При цьому обов'язковим для голодуючого є питво в певних межах і з заданою частотою.

Потрібно відзначити, що протипоказання до лікувального голодування являють собою також довгий список проблем зі здоров'ям, при яких відмова від їжі може стати обтяжуючою чинником і призвести до швидкого розвитку недуги.

84. Первинні і вторинні гіповітамінози, їх корекція.

Гіповітамінози можуть бути як первинними, так і вторинними. Первинні гіповітамінози найчастіше зумовлюються нестачею вітамінів у їжі, вторинні ж виникають унаслідок порушення засвоєння вітамінів при захворюваннях системи травлення, а також через підвищені потреби організму людини у вітамінах, наприклад, під час вагітності, при інфекційних захворюваннях, несприятливих умовах довкілля тощо.

85. Недостатність вітамінів групи в, етіологія, патогенез, ознаки.

Вітаміни представленої групи відповідають за оптимальну роботу нервової системи, нормалізують психоемоційний стан. Нестача вітамінів групи В може стати причиною депресії, нервового виснаження, необґрунтованих перепадів настрою. Крім того, вітамін В виконує наступне функції:

-Нормалізація і поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту.

-Перенесення і розподіл енергії в тканинах людського організму.

-Сприятливий вплив на роботу зорового апарату.

-Нормалізація дихальних процесів в тканинах.

-Зміцнення імунної системи.

-Позитивний вплив на процес перетравлення їжі.

-Допомога розмноженню, розвитку і нормальному функціонуванню клітин.

Етіологія:

-Вплив спадкового чинника.

-Глистяні інвазії.

-Гастрит і онкологічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

-Дратівливі процеси в кишечнику і атрофія слизових оболонок шлунка.

-Часті стресові стани і перманентні фізичні і розумові перенапруги.

-Рясні крововтрати і тромбоцитопенія.

-Хронічні захворювання суглобів і інфекційні ураження печінки.

-Деякі види серцево-судинних захворювань.

-Недостатній вміст цукру в крові.

-Варикози і атеросклероз.

-Куріння.

Патогенез:

-Атрофія м`язів.

-Ознаки загального виснаження.

-Хронічний невроз, психоз, втрата чутливості.

-Серцево-судинні захворювання.

-Кишкова атонія.

-Мігрені.

-Тахікардія.

-Порушення роботи опорно-рухового апарату.

Ознаки:

-Дерматит.

-Перетин волосся.

-Сухість шкірних покривів.

-Підвищена стомлюваність.

-Безсоння.

-Випадання волосся.

-Розлади зору.

-Підвищена пітливість.

-Запальні процеси в порожнині рота.