Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні питання з Патологічної Фізіології .docx
Скачиваний:
1037
Добавлен:
25.12.2017
Размер:
193.78 Кб
Скачать

59, Емболії: визначення, класифікація

Емболія — гостре закриття просвіту (обтурація) кровоносної судини з порушенням кровопостачання тканини або органу, внаслідок перенесення потоком крові різних субстратів (емболів), які не зустрічаються в нормі. Частіше спостерігають тромбоемболію, яка зазвичай виникає при венозному тромбозі. Відірвавшись частина тромбу (головним чином з глибоких вен нижньої кінцівки, таза) проходить через праву половину серця в легеневі судини. Залежно від калібру обтурованої судини і місцевих умов кровообігу можливе формування інфаркту легені, а при обтурації легеневого стовбура або головних легеневих артерій швидко (через декілька хвилин) настає смерть через тромбоемболію легеневої артерії.

Класифікація :

  • бактеріальна(виникає в тих випадках, коли циркулюючі в крові бактерії склеюються, утворюють невеликі грудочки і закупорюють капіляри. Спостерігаються емболії грибами, тваринними паразитами)

  • жирова ( розвивається при переломах або оперативних втручаннях на кістках великих ударах підшкірної клітковини у хворих з надлишковою масою тіла, масивної крововтратою, при опіках, деяких отруєннях.)

  • медикаментозна

  • повітряна

  • газова

  • тканинна (клітинна)

  • тромбоемболія

60, Запалення: визначення, етіологія і патогенез.

Запалення це типовий патологічний процес, який виникає в результаті пошкодження тканини і виявляється комплексом структурних, функціональних і метаболічних порушень, а також розладами мікроциркуляції.

Етіологія:Запалення може виникати, як результат впливу будь-якого агента, сила і тривалість впливу якого переважає адаптаційні можливості тканини чи органу. Всі чинники, які можуть викликати запалення, можна поділити на дві групи: зовнішні (екзогенні) і внутрішні (ендогенні).

Патогенез:1) альтерацію; 2) порушення мікроциркуляції з явищами ексудації і еміграції 3) проліферацію. Ці компоненти називають стадіями запалення. вказані процеси не є строго послідовними

Ознаки: Почервоніння, Припухлість, Жар, підвищення температури запальної ділянки, Біль.

61, Місцеві та загальні ознаки запалення, механізм їх розвитку.

Місцеві ознаки запалення.

1. Почервоніння- яскравий клінічний ознака запалення, пов'язане з розширенням артеріол, розвитком артеріальної гіперемії і "артеріалізація" венозної крові у вогнищі запалення.

2. Припухлістьчерез освітою інфільтрату, внаслідок розвитку ексудації та набряку, набухання тканинних елементів.

3. Жар, підвищення температури, розвивається через посиленого притоку теплої артеріальної крові, в результаті активації метаболізму, підвищення теплопродукції і тепловіддачі в вогнищі запалення.

4. Біль- виникає в результаті подразнення закінчень чутливих нервів різними біологічно активними речовинами (гістамін, серотонін, брадикінін та ін.), Зсуву рН внутрішнього середовища в кислу сторону, виникнення дісіоніі, підвищення осмотичного тиску в осередку ушкодження, викликаного посиленим розпадом тканин, механічним здавленням тканин, що вийшла з кровоносного русла в навколишню тканину рідиною.

5. Порушення функції на грунті запалення виникає, як правило завжди; іноді це може обмежуватися розладом функцій ураженої тканини, але частіше страждає весь організм, особливо коли запалення виникає в життєво важливих органах.

Ознаки загального характеру: