Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Паразитологія магістр екзамен.docx
Скачиваний:
306
Добавлен:
16.01.2018
Размер:
391.56 Кб
Скачать
  1. Криптоспоридіоз жуйних.

Гостра або підгостра антропозоонозна хвороба, що характеризується ушкодженням кишок і супроводжується діареєю, схудненням та загибеллю молодняку телят. У телят та інших ссавців паразитує два види збудника: Cryptosporidium muris і C. рarvum, що належать до родини Cryptosporidiidae класу Sporozoa.

Збудники. Ооцисти одноклітинних організмів мають овальну чи кулясту форму, вкриті щільною оболонкою. Розміри їх становлять 4 – 5 мкм у діаметрі. В ооцисті є 4 спорозоїти і залишкове тіло.

Цикл розвитку. Криптоспоридії — облігатно моноксенні паразити і їх розвиток подібний до життєвого циклу еймерій. Він включає три стадії: мерогонію, гаметогонію та спорогонію. Зараження тварин відбувається аліментарним шляхом при заковтуванні ооцист з кормом, молоком, водою. Спорозоїти досягають зони мікроворсинок кишок і затримуються на межі епітеліальної клітини, не проникаючи в її цитоплазму. Зовні вони оточені мембраною клітини. Спорозоїт перетворюється на трофозоїт. Згодом утворюється меронт. Меронти бувають двох типів. У меронтах першого типу формуються мерозоїти першого типу (безстатеве розмноження). З частини мерозоїтів першого типу утворюються меронти другого типу, в яких розвиваються макро- та мікрогаметоцити. Після копуляції гамет утворюється зигота, яка вкривається оболонкою і перетворюється на ооцисту. Спорогонія відбувається в кишках тварини.

Епізоотологічні дані. Криптоспоридіоз телят — досить поширена хвороба в

багатьох країнах світу. Інвазованість молодняку великої рогатої худоби може

сягати 100 % і завдавати значних економічних збитків. Хворіють переважно

тварини 1 – 3-тижневого віку. Джерелом інвазії є хворі телята, паразитоносії та люди. Чинники передавання — корм, вода, вим’я корів, забруднені ооцистами.

Можливе утробне зараження. Криптоспоридії не вважаються суворо специфічними паразитами. Збудниками від телят легко вдається заразити ягнят, поросят. Ооцисти зберігають свою життєздатність упродовж 6 міс і довше.

Патогенез та імунітет. Криптоспоридії уражують слизову оболонку кишок,

що призводить до її запалення. Значно знижується ферментативна актив-

ність кишок, унаслідок чого розвивається діарея. Умовно патогенна мікрофлора ускладнює запальний процес. Спостерігається зневоднення організму телят. Продукти запалення кишок всмоктуються в кров і зумовлюють загальну інтоксикацію.

Імунітет вивчено недостатньо. Можливо, у телят, що перехворіли, формується імунітет, оскільки дорослі тварини не хворіють і у них відсутнє криптоспоридіоносійство.

Клінічні ознаки. Інкубаційний період триває 3 – 7 діб. Перебіг хвороби

г о с т р и й. Хворі тварини відмовляються від корму, пригнічені, у них розвивається профузна діарея, фекалії сіро-жовтого чи жовто-оранжевого кольору. Відбувається швидке зневоднення організму, виснаження, очі западають в орбіти. Криптоспоридії в організмі тварин часто трапляються в комплексі з еймеріями, ешерихіями, клостридіями, сальмонелами, що значно ускладнює перебіг хвороби і може призводити до загибелі телят.

Патологоанатомічні зміни. Трупи виснажені. Слизова оболонка задньої третини тонких кишок запалена, вкрита значною кількістю слизу. Спостерігається атрофія і некроз ворсинок. Різко збільшені мезентеріальні лімфовузли.

Діагностика. Діагноз установлюють з урахуванням епізоотологічних даних, клінічних ознак, патологоанатомічних змін. Остаточний діагноз підтверджується виявленням ооцист збудника у фекаліях. Мазки виготовляють зі свіжих фекалій (не пізніше як через 4 – 6 год після відбору), після висушування та фіксації метиловим спиртом або рідиною Никифорова їх фарбують карбол-фуксином за Циль-Нільсеном. Мазки можна також фарбувати за методами Кестера, Романовського. Застосовують серологічну діагностику.

Криптоспоридіоз телят слід диференціювати від еймеріозу.

Лікування. Ефективних методів лікування не розроблено. Хворим тваринам призначають симптоматичну й патогенетичну терапію.

Деякі автори рекомендують ампроліум, поліміксин. Призначають дієтичну

годівлю, відвар льону, препарати, що відновлюють водно-мінеральний обмін.

Профілактика та заходи боротьби. Потрібно створити оптимальні умови

годівлі й утримання як вагітних тварин, так і телят. Регулярно і ретельно прибирати приміщення, вивозити гній. Для дезінвазії приміщень застосовують 10%-й розчин формаліну і 5%-й розчин аміаку. На криптоспоридій згубно діє висушування та обпалювання відкритим полум’ям.

Хворих телят ізолюють і лікують. Обслуговуючий персонал ферм систематично обстежують на наявність ооцист у фекаліях. Проводять санітарнопросвітницьку роботу з тваринниками. На фермах облаштовують убиральні.