Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Паразитологія магістр екзамен.docx
Скачиваний:
306
Добавлен:
16.01.2018
Размер:
391.56 Кб
Скачать
  1. Сирингофільоз птахів.

Хвороба птиці спричинюється кліщами Syringophilus bipectinatus родини Syringophilіdae i характеризується свербежем, запаленням шкіри, випаданням пір’я, пуху, зниженням продуктивності.

Збудник — кліщі видовжено-овальної форми, розміром до 1 мм, темно-сірого кольору. Хоботок гризучого типу, дещо виступає вперед. Лапки короткі, мають форму конуса і закінчуються відростками у вигляді гребенів. Від заднього кінця тіла відходять 4 довгі щетинки.

Цикл розвитку. В своєму розвитку кліщі проходять стадії яйця, личинки, протонімфи, телеонімфи та імаго. Живуть вони колоніями, до кількох сотень.

Кліщі проникають в очин і виходять з нього через щілинний канал, який проходить через основу опахала пера. Розвиток їх триває 2,5 – 3 тижні.

Епізоотологічні дані. Хворіє птиця з родини курячих (кури, індики) з 4 – 6-місячного віку. Пік інвазії спостерігається в теплу пору року. Зараження відбувається при контакті з хворою птицею, а також через предмети догляду, клітки, сідала, кубла. Поширенню інвазії сприяють скупчене утримання птиці в темних, забруднених приміщеннях та неповноцінна годівля.

Патогенез. Своєю механічною і токсичною дією кліщі спричинюють свербіж і локальне запалення шкіри, внаслідок чого птахи виснажуються і гинуть.

Клінічні ознаки. Інкубаційний період триває до 3 міс. Характерною ознакою є свербіж, через що птахи розкльовують своє тіло. Пір’я обламується і відпадає, шкіра червоніє. Облисіння тіла починається з хвоста і поширюється на спину та крила. Спостерігається анемія сережок, гребеня, зниження несучості, птахи худнуть і внаслідок виснаження гинуть.

Діагностика. Враховують епізоотологічні дані, клінічні ознаки і результати лабораторного дослідження свіжого пір’я, що відірвалося з уражених місць на шкірі птахів. Порожнина очина непрозора, містить світло-коричневу масу.

Очин розтинають ножицями, вміст висипають на годинникове скло, добавляють 10%-й розчин лугу або гасу, ретельно розмішують, готують розчавлені краплі і розглядають препарат під мікроскопом.

Лікування. Для лікування хворих курей застосовують емульсії піретроїдів, якими обприскують або змочують пір’я птахів двічі з інтервалом 7 – 10 днів.

Профілактика та заходи боротьби. У теплу пору року неблагополучні пташники, вольєри звільняють від птиці на один – два місяці. Проводять механічне очищення пташника, пір’я збирають і спалюють. Для дезакаризації застосовують емульсії, розчини з розрахунку 100 – 200 мл/м2 площі: 0,2%-й бензофосфату; 3 – 5%-й гарячий — креоліну, фенолу. Хворих курей вибраковують. У разі вільного утримання птиці готують суміші для купання з сірки, вапна й піску або сірки, тютюну й піску (1 : 1 : 8).

  1. Сучасні антипротозойні лікувальні препарати та лікоопірність паразитів.

З групи:Диміназен ацетурат(ДР)(органічні фарби)-препарати( Азидин-вет, Бабезен, Бантизен, Піроцит, Трипоніл,Хананіл)

Дициклогексиламін (ДР) препарати (Фумагілін, Брованозем)

Диамедин (імідосан, імідокарб, імізол)

Метронідазол(ДР) препапрати (Брометронід(укр), Метрондазол, Трихопол, Урсомтронід)

Метронідазол+вітаміни(А+К+В1) – (Ветрококс )

Орнідазол(ДР) препарати (Тиберал)

Ронідазол(ДР) п (Івазол, Ронідазол)

Сульфадіазин + сульфадиметоксин + триметоприм – препарати (Бровасептол)

Сульфадоксин + триметоприм – препарати (Боргал )

Сульфадиметоксин + триметоприм – препарати (Ветрим )

Клопідол + метилбензоат – (Лербек )

ТинідазолДР – препарати( Брометронід-новий, тинідазол, Фасиксин)

АмпроліумДР – препарати ( Ампрол,Антикокцид, Кокципрол)

Клопідол + метилбензоат –препарати (ЛЕРБЕК)

Монензин натрію – препарати (Еланкогран, Монлар, Румензин)

Робендин(ДР) – Цикостат,Хімкокцид

Толтразурил(ДР) – Байкокс

Використовують препарати, що стимулюють гемопоез: катазол, В12, антианемін, імунномодулятори.