Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія галузевих ринків.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
250.56 Кб
Скачать

28. Політика уряду щодо процесів злиття і поглинання.

Щоб обмежити негативні наслідки від процесів M&A (злиття і поглинання) влада повинна уважно слідкувати за подіями, що відбуваються в галузях, ступінь регулювання яких нещодавно знизився, щоб не допустити надмірної концентрації, антиконкурентної поведінки і підвищення цін. Розглянемо на прикладі Сполучених Штатів, в яких напрямках здійснюється контроль з боку держави за процесами злиття та поглинання. Перш за все держава регулює ці процеси за допомогою інструментів антитрестівського регулювання. Це найважливіший і найбільш розроблений механізм регулювання M&A в розвинутих країнах. Якраз регулювання M&A через механізм антитрестівського законодавства отримало найбільше поширення і розробку в США. Основними органами нагляду тут виступають Федеральна комісія з торгівлі (Federal Trade Commission і Департамент Юстиції. Серед всього розмаїття законів, що регулюють дані процеси, можна виділити декілька основних: Антитрестівський Акт Шермана, Акт Клейтона, Акт Федеральної комісії з торгівлі 1914 року, Селер-Кефаувер Акт 1950 року та Харт-Скотт-Родіно Акт 1976 року, Антитрестівські принципи з міжнародних операцій, Основні принципи з горизонтальних злиттів. В цих документах досить чітко обумовлюється процедура і механізм злиття та поглинання, терміни їх здійснення. Зокрема визначаються таки критерії, як показник ринкової частки, справедлива ціна, регулюються питання форми здійснення M&A, можливості та масштаби використання готівки при таких операціях, глибоко розроблено положення про прості акції, тощо. Особлива увага приділяється в останні роки питанням горизонтальних злиттів та поглинань. Поряд з федеральними законами, антитрестівське законодавство включає в себе і закони штатів, причому вони можуть значно варіюватися і на цьому рівні. Іншим важливим напрямком уваги з боку держави є регулювання операцій з цінними паперами. Тут основним регулюючим органом виступає Комісія з цінних паперів і фондового ринку [Третя область регулювання за процесами злиття та поглинання - це оподаткування, тому що від обсягу податкових виплат залежить і сама вартість угоди злиття чи поглинання. M&A можуть бути оподатковуваними і звільненими від таких виплат. Операції злиття та поглинання, які не тягнуть за собою виплату податків, звичайно здійснюються в формі реорганізації, тобто підпадають під визначення "реорганізація" в рамках так званого Кодексу внутрішнього доходу

Злиття компаній в Європейському Союзі нині регулюється Постановою Ради міністрів ЄС про контроль за концентрацією від 21.12.89 р. №4064/89, яка набула чинності 21 вересня 1990 р., отримавши неофіційну назву «Регламент про злиття». Постановою Ради ЄС про концентрацію №1310/97 до цього документа було внесено зміни. Регламентом концентрація визначена як злиття раніше незалежних підприємств або як одержання контролю над підприємством шляхом придбання акцій чи активів. Концентрацією також вважається укладення контракту, коли прямо чи опосередковано набувається контроль над підприємством. Регламент надав Єврокомісії (далі – Комісія) повноваження перевіряти концентрації на предмет їх відповідності інтересам спільного ринку, після чого давати дозвіл чи забороняти таку концентрацію. В умовах глобалізації економіки та розростання транснаціональних корпорацій підхід до питань контролю за концентрацією поступово змінюється, що викликає необхідність пошуку шляхів реформування конкурентного законодавства. Практика доводить, що на певному етапі державне регулювання концентрації стало явно відставати від реалій розвитку економічних процесів, що обумовило розробку у 2001 р. «Директиви 13» щодо поглинань, яка, однак, не була прийнята Європейським парламентом. У грудні 2001 р. Комісія оприлюднила «Зелену книгу» щодо правил злиття в Євро-союз з метою широкого обговорення громадськістю напрямків їх удосконалення. Наявність проблем у процедурі контролю за злиттями, зокрема, засвідчила серія негативних рішень Європейського суду із цих питань, які були прийняті у 2002 р.

Україна. Держ контроль за ек концентрацiєю суб'єктiв гос-ня (далi - концентрацiя) вважається одним з ефективних запобiжних заходiв, здiйснюється з метою запобiгання монополiзацiї товарних ринкiв, зловживання монопольним (домiнуючим) становищем на ринку, обмеження ек конкуренцiї на ринку. Концентрацiя - це злиття суб'єктiв господарювання (СГ), або приєднання одного СГ до iншого з повною втратою самостiйностi одного чи декiлькох СГ, або набуття безпосередньо чи через iнших осiб контролю одним чи кiлькома СГ над одним або кiлькома СГ чи їх частинами.Концентрацiя може привести до позитивних наслiдкiв для її учасникiв, галузi чи економiки завдяки так званiй економiї внаслiдок ефекту масштабу упр-ня активами, усунення зайвих ланцюгiв у виробництвi тощо. Проте концентрацiя може виступати i як засiб усунення суб'єктом гос-ня конкурентiв, отримання iнших неправомiрних переваг у конкуренцiї. Концентрацiя може суттєво погiршити структуру ринку, конкурентне середовище через появу монопольних утворень чи посилення iснуючого монопольного (домiнуючого) становища СГ. В окремих випадках концентрацiя може призвести як до обмеження чи спотворення конкуренцiї, так i до її певного усунення чи недопущення, тобто до порушення основного принципу конкуренцiї - здобуття саме в змаганнi, завдяки власним досягненням, переваг над iншими конкурентами.Здiйснення концентрацiї без дозволу Антимонопольного комiтету Укр є серйозним порушенням чинного законодавства. Законом Укр "Про захист ек конкуренцiї" передбачено збiльшення макс розмiрiв штрафiв за порушення антимонопольного закон-ва.