Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія галузевих ринків.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
250.56 Кб
Скачать

39. Узгоджені дії суб’єктів господарювання: сутність та напрямки регулювання.

Узгоджені дії - укладення суб'єктами гос-ня угод у будь-якій формі, прийняття об'єднаннями рішень у будь-якій формі, а також будь-яка інша погоджена конкурентна поведінка суб'єктів гос-ня. Це домовленості під-ців про певну ринкову поведінку, які можуть вилитися у встановлення однакових цін, територіальний чи товарний розподіл ринку. Узгодженими діями є також ств-ня суб'єкта гос-ня, об'єднання, метою чи наслідком створення якого є координація конкурентної поведінки між суб'єктами гос-ня, що створили зазначений суб'єкт гос-ня, об'єднання, або між ними та новоствореним суб'єктом гос-ня, або вступ до такого об'єднання. Узгоджені дії можуть знищувати конкуренцію, тому без дозволу Антимонопольного комітету вони заборонені.

Антиконкурентні узгоджені дії - узгоджені дії, які призвели чи можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції.

Вертикальні узгоджені дії - об’єднання, коли суб'єкти гос-ня, до складу яких входять учасники узгоджених дій, не конкурують і за існуючих умов не можуть конкурувати між собою на одному ринку товарів, і при цьому перебувають або можуть перебувати у відносинах купівлі-продажу на відповідних товарних ринках.

Горизонтальні узгоджені дії - об’єднання, метою чи наслідком створення якого є координація конкурентної поведінки між суб'єктами гос-ня, що створили зазначений суб'єкт господарювання, об’єднання, або між ними та новоствореним суб'єктом гос-ня, або вступ до такого об’єднання, коли суб'єкти господарювання, до складу яких входять учасники узгоджених дій, конкурують або можуть конкурувати між собою на одному ринку товарів.

Змішані узгоджені дії - об’єднання, метою чи наслідком створення якого є координація конкурентної поведінки між суб'єктами господарювання, до складу якого входять учасники узгоджених дій, конкурують або можуть конкурувати між собою на одному ринку товарів і при цьому перебувають або можуть перебувати у відносинах купівлі-продажу на відповідних товарних ринках, а інша частина не конкурують і за існуючих умов не можуть конкурувати між собою на одному ринку товарів і при цьому не перебувають або не можуть перебувати у відносинах купівлі-продажу на відповідних товарних ринках.

Конгломератні узгоджені дії - об’єднання, метою чи наслідком створення якого є координація конкурентної поведінки між суб'єктами господарювання, що створили зазначений суб'єкт господарювання, об’єднання, або між ними та новоствореним суб'єктом господарювання, або вступ до такого об’єднання, коли суб'єкти господарювання, до складу яких входять учасники узгоджених дій, не конкурують і за існуючих умов не можуть конкурувати між собою на одному ринку товарів і при цьому не перебувають або не можуть перебувати у відносинах купівлі-продажу на відповідних товарних ринках (продавець - покупець, постачальник - споживач).

Положення про порядок подання заяв до органів Антимонопольного комітету Укр про надання дозволу на узгоджені дії суб'єктів гос-ня - встановлює вимоги до заяв на узгоджені дії суб'єктів господарювання, порядок їх подання та розгляду Антимонопольним комітетом Укр.

Типові вимоги до узгоджених дій суб'єктів гос-ня для загального звільнення від попереднього одержання дозволу органів Антимонопольного комітету Укр на узгоджені дії суб'єктів господарювання - встановлює вимоги до узгоджених дій, у разі відповідності яким узгоджені дії дозволяються і не потребують згоди органів Антимонопольного комітету Укр.

Дозволяються і не потребують дозволу органів Антимонопольного комітету Укр будь-які узгоджені дії, крім створення суб'єкта гос-ня, об'єднання учасниками, вартісні порогові показники яких перевищують (12 чи 1 млн. євро), якщо сукупна частка на ринку товару всіх суб'єктів гос-ня, до складу яких входять учасники узгоджених дій, на будь-якому задіяному ринку товару не досягає 5 відсотків.

Дозволяються і не потребують дозволу будь-які узгоджені дії, крім випадків (12 та 1 млн. євро) при наявності водночас таких умов:

Жоден із суб'єктів гос-ня, до складу яких входять учасники узгоджених дій, не займає монопольного (домінуючого) становища на будь-якому задіяному ринку товару і не має виключних чи переважних прав чи повноважень від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, суб'єктів природної монополії чи інших монопольних утворень.

 сукупна частка на ринку всіх суб'єктів господарювання, до складу яких входять учасники горизонтальних, змішаних узгоджених дій, на будь-якому задіяному ринку товару не досягає 15 відсотків, або  сукупна частка на ринку всіх суб'єктів господарювання, до складу яких входять учасники вертикальних, конгломератних узгоджених дій, на будь-якому задіяному ринку товару не досягає 20 відсотків.

 Дозвіл на створення суб'єктів господарювання, об'єднань не поширюються на узгоджені дії, якщо:

сукупна вартість активів або сукупний обсяг реалізації товарів усіх суб'єктів гос-ня, до складу яких входять учасники узгоджених дій, за останній фін рік, у тому числі за кордоном, перевищує суму, еквівалентну 12 мільйонам євро, визначену за курсом НБУ, що діяв в останній день фін року, і при цьому:

 вартість (сукупна вартість) активів або обсяг (сукупний обсяг) реалізації товарів, у тому числі за кордоном, не менш як у двох суб'єктів гос-ня, до складу яких входять учасники узгоджених дій, перевищує суму, еквівалентну 1 мільйону євро, визначену за курсом НБУ, що діяв в останній день фін року у кожного, та вартість (сукупна вартість) активів або обсяг (сукупний обсяг) реалізації товарів в Укр хоча б одного суб'єкта гос-ня, до складу якого входять учасники узгоджених дій, перевищує суму, еквівалентну 1 мільйону євро, визначену за курсом НБУ, що діяв в останній день фін року.

  Дозвіл не поширюється на:

 горизонтальні або змішані узгоджені дії, що призводять чи можуть призвести до фіксації цін, обмеження обсягів реалізації товарів, розподілу ринків або продавців, покупців, споживачів.

 Не потребують дозволу Антимонопольного комітету України або його органів створення:

 Суб'єкта гос-ня, об'єднання двома та більше суб'єктами гос-ня, яке призводить чи може призвести до посилення координації конкурентної поведінки між суб'єктами гос-ня, що створюють цей суб'єкт гос-ня, або між ними та новостворюваним суб'єктом гос-ня, або вступ до такого об'єднання, якщо засновники (учасники):  

поєднані за рахунок відносин контролю завдяки перебуванню у власності, управлінні (користуванні) більш як 50 відсотків часток (акцій, паїв);

 об'єднані в один концерн, створений на основі повної фін залежності від одного або групи під-в і дозвіл на створення якого, а також дозвіл на вступ до якого надано Антимонопольним комітетом України або його органами.