Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія галузевих ринків.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
250.56 Кб
Скачать

6. Методологія досліджень егр.

Внаслідок розвитоку предмету дослідження ЕГР були розроблені 3 взаємоповязані лінії теорії орг-ції, що впливають на сучасну методологію дослідження:

- 1 лінія (Гарвардська школа):

* помірна уніфікація, дослідження поведінки і результативності галузі, викор-ня емпіричних і теор досліджень

* припущення про МАХ-цію прибутку – головна мета д-ті фірми

* викор-ня порівняльно невеликої к-ті найбільш важливих змінних у моделях (P, Q, прибуток), а також розширення досліджень цих змінних при цінові дискримінації, рекламі, конкур залежності

* базується на системному підході Мейсона-Бейна

- 2 лінія (Чикагська школа): є теор на базі емпіричних досліджень. Досліджується: фірма, значна свобода її дій, МАХ-ція прибутку – не є єдина мета д-ті, велика к-ть змінних, ділова поведінка зі зміною ринк умов.

- 3 лінія: намагання пояснити поведінку і результативність галузі, концентруючи увагу на здатність діючої фірми впливати на умови конкурентів з боку діючих або потенційних фірм. Цей підхід є більш теоретичним і поєднує в собі попередні два напрями.

Основні напрями суч методології:

- розвиток теорії олігополії, теорії гри

- розвиток методів аналізу, зокрема економетричного викор-ня більш реал припущень

7. Ефективність конкурентних ринків.

Досконала конкуренція — це тип ринк стр-ри, якій притаманні такі риси: • дуже велика к-ть продавців і покупців, кожний з яких має незначну частку в заг обсязі продажів чи споживання про­дукції, внаслідок чого кожний з них самотужки не може вплинути на ціну (атомістичність ринку); • однорідність блага та вподобань (кожна одиниця блага є одна­ковою, немає різниці у транспортних витратах, немає збиткових по­слуг та особистих зв'язків між постачальниками та покупцями), іна­кше кажучи, має місце просторова, часова, речова та особистісна однорідність; •прозорість ринк відносин і повна доступність інфо про ринкові процеси; •відсутність вхідних і вихідних бар 'єрів до ринку.

Досконала конкуренція досконала в тому сенсі, що при такій орг-ції ринку кожне під-во зможе продати за даною ринк ціною стільки продукції, скільки воно побажає, а на рівень ринк ціни не зможе вплинути ні окремий продавець, ні окремий покупець.

Встановлення ціни більшої за рівноважну призводить до появи надлишку товару, а ціни нижчої за рів­новажну до дефіциту. Будь-який відхід від ціни рівнова­ги приводить у дію ринковий механізм, який, за інших незмінних умов, повертає ринок у рівноважний стан. За умов досконалої конкуренції окремий продавець здатний ли­ше пристосуватися до ринк ціни і виступає як «price-taker», тому крива попиту на продукцію конкурентного під-ва досконало еластична. Обсяг товарів, який споживачі мають на­мір та в змозі придбати у даного продавця, може бути як завгодно великим або малим за певного рівня ціни на товар. При цьому середній виторг під-ва AR, його гра­ничний виторг MR дорівнюють ціні продукту, а лінія середнього та граничного виторгів збігається з кривою попиту. Заг виторг TR збільшується зі збільшенням випуску продукції За умов будь-якої ринк стр-ри під-во намагається максимізувати свій прибуток, вибираючи для цього відповідний об­сяг вир-ва. Отже, особливістю ринку досконалої конкуренції є те, що окреме під-во для макс-ції свого прибутку повинно виконувати умови подвійної рівності MR = МС = Р. За інших рівних умов під-во для встановлення максимуму свого прибутку може викор-ти 2 порівняльні методи: 1-порівнюються величини заг виторгу і заг ви­трат, 2 — зіставляються гран величини виторгу та ви­трат.