Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія галузевих ринків.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
250.56 Кб
Скачать

37. Вплив цінової дискримінації на добробут та напрямки регулювання

1) вплив на розподіл доходу і перерозподіл на користь продавця; сприяє нерівності. 2) вплив на економічну ефек-ть: призводить до неефективного розподілу ресурсів, оскільки ц.д. ознака монополії, але ц.д. 1 та 2-го ступеню сприяє зниженню надлишків потужностей. Що в свою чергу підвищує ефет-ть ц.д. 3-го ступеня, що призводить до росту надлишкових потужностей та спаду ефек-ті. 3) вплив на інтенсивність конкуренції: несестиматична ц.д. підриває олігопольну дисципліну та загострює конкуренцію; систематична – підвищує бар’єри входження. Знищує конкурентів; послаблює конкуренцію. 1) Цінова диск-я 1-го ступеню(абсолютна) – існує тоді, коли кожному споживачеві встановлюють індивідуальну ціну на рівні його готовності платити за благо, тобто найвищу з цін, за якою споживач погоджується на купівлю певної одиниці товару (РИС.А)

2) 2-го ступеня полягає у встановленні ціни в залежності від обсягів продажу (РИС.Б) 3) Ц.д. 3-го ступеню(на сегментованих ринках) – вона застосовується тоді, запроваджується, коли можна виділити, кілька окремих груп споживачів з різною еластичністю попиту, тобто можна визначити так звані сегменти ринку.

Це найпоширеніший варіант ц.д., який застосовується, скажімо, на ринках залізниці,і в цьому випадку монополіст отримує можливість отримати більші прибутки. Регулювання в Україні відбувається за допомогою ЗУ „Про захист від недобросовісної конкуренції” та ЗУ „Про захист економічної конкуренції”, а також антимонопольного законодавства.

38. Хиж ціноутв-ня.

Хижацька поведінка – це дії фірми, що призводять до витісненню з ринку конкурента, що хар-ється такою самою чи навіть вищою ефективністю з метою підтримки або монополізації ринку. Хиж дії є цінові та нецінові. Мета хиж поведінки - боротьба з ефективними конкурентами з метою отримання монопольного становища на ринку.

Хиж ціноутв-ня – це стратегія фірми щодо встановленні цін на рівні, нижчому від собів-ті, з метою витіснення конкурентів з певного ринку та набуття або посилення монопольної влади.

Практика хиж ціноутв-ня передбачає інв-ції у втрати з боку “хижака” з метою отримання високих прибутків у перспективі, коли він стане монополістом.

Умови для викор-ня хижацького ціноутв-ня:

1. фірма-“хижак” повинна мати значні фін ресурси, щоб фін-ти втрати впродовж тривалішого періоду, ніж “жертва”;

2. якщо “жертва” не схоче, або не зможе встановити ціну на “хижацькому рівні”, “хижакові” доведеться задовольняти попит як власних споживачів, так і споживачів “жертви”, що також збільшить витрати фірми-“хижака”;

3. якщо “жертва” буде мати можливість повернутися на ринок, то збитки внаслідок хижацького ціноутв-ня втрачають сенс, тобто необхідні заходи щодо ств-ня високих бар’єрів входження на ринок.

Хиж практику ціноутв-ня дуже важко застосовувати. Якщо оцінити вн ринок певного товару такої країни як Укр та припустити конкуренцію на ньому з боку потужної ТНК, то стає зрозумілим, що вітчизняні фірми на ринку не мають шансів протистояти антиконкурентним діям даних фірм, причому сьогодні укр антимонопольне закон-во та суд-во не готове до розгляду таких справ, оскільки вони не визначаються в закон-ві як заборонені, з одного боку, та не має методики розслідування даних справ, розгляду їх в суді.

Закон-ва всіх країн єдині у визнанні незаконності хиж ціноутв-ня, чого не можна сказати відносно економістів.

Хиж ціноутв-ня може бути успішною стратегією якщо, фірма, на яку вона спрямована, має фін обмеження; низькі ціни сигналізують про низькі витрати або безкомпромісного хижака; із самого початку захоплена мін частка ринку за для довгострокового успіху.

Хиж ціноутв-ня є дуже ефективним із поєднанням стратегії перехоплення контролю. Коли воно застосовується з метою переконання конкурентів у продажу своїх активів за меншою ціною замість того, щоб доводити їх до банкрутства. Але при жорсткому контролю за горизонтальними злиттями така практика не може бути ефективної тому єдиним способом усунення конкурентів є саме хижацьке ціноутв-ня.

Теор обґрунтування практики застосування хиж дій з боку фірм має велике значення для практики антимонопольного регулювання. Вірне визначення хиж ціноутв-ня допомагає уникнути монополізації ринку та зловживання монопольним становищем з боку фірм, що вже його мають внаслідок об’єктивних або суб’єктивних причин. Оскільки світова практика не має чіткого правила щодо встановлення хиж ціноутв-ня, усвідомлення досвіду застосування існуючих правил надає можливість захистити ринок та вітчизняні фірми від можливого застосування хиж дій з боку конкурентноздатних, що мають великий досвід іноземних потужних компаній. Захист конкурентноздатних укр фірм вимагає розробки методики виявлення практики хиж-ва та застосування її у держ регулюванні.