Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
358.91 Кб
Скачать

147. Види об'єктів тваринного світу

Відповідно до ст. 4 Закону «Про тваринний світ» від 13 грудня 2001 року встановлюються два правових режими диких тварин: загальнодержавного і місцевого значення. До об'єктів тваринного світу загальнодержавного значення належать всі об'єкти тваринного світу, які перебувають у дер­жавній власності, а також об'єкти тваринного світу, які перебувають у ко­мунальній чи приватній власності, але визнані об'єктами тваринного світу загальнодержавного значення . Управління їх використанням здійснює Мінприроди і Держкомлісгосп (щодо мисливського господарства). До об'єктів тваринного світу місцевого значення належать об'єкти тваринного світу комунальної та приватної власності, які не визнані об'єктами тваринного світу загальнодержавного значення. Управління останніми здійснюють їх власники.

148. Фактичні критерії розмежування загального і спеціального використання тварин

Статті 16 та 17 Закону України «Про тваринний світ» від 13 грудня 2001 року визначають фактичні ознаки розмежування загального та спеціаль­ного використання тваринного світу. Згідно з Законом загальне вико­ристання об'єктів тваринного світу здійснюється без вилучення об'єктів тваринного світу з природного середовища (за винятком любительського і спортивного рибальства у водних об'єктах загального користування у межах встановлених законодавством обсягів безоплатного вилову), а також без знищення тварин, руйнування їхнього житла та інших споруд (нір, хаток, гнізд, лігв, мурашників, бобрових загат тощо), порушення середовища існування тварин і погіршення умов їх розмноження.

До спеціального використання об'єктів тваринного світу належать усі види використання тваринного світу (за винятком любительського і спортивного рибальства у водоймах загального користування, тобто всіх водоймах, що перебувають у державній власності і не закріплені на праві спеціального використання іншим особам), що здійснюються з їх вилу­ченням (добуванням, збиранням) із природного середовища, включаючи знищення диких тварин та порушення середовища їх проживання. На спеціальне використання об'єктів тваринного світу необхідно отримати дозвіл і внести збір. Для охорони тварин і підтримання екологічної рівноваги право спеціального використання об'єктів тваринного світу може бути обмежене чи заборонене на певних територіях та у певні терміни органами Мінприроди.

149. Правова охорона тваринного світу

Відповідно до ст. 36 Закону України «Про тваринний світ» від 13 грудня 2001 року охорона тваринного світу включає систему правових, організаційних, господарчих, матеріально-технічних, освітніх та інших за­ходів, спрямованих на збереження, відтворення і використання об'єктів тваринного світу.

Охорона тваринного світу забезпечується шляхом:

— встановлення правил та науково обґрунтованих норм охорони, раціонального використання і відтворення об'єктів тваринного світу (штучне їх розведення);

— встановлення заборони та обмежень при використанні об'єктів тварин;

— охорони середовища існування, умов розмноження і шляхів мі­грації тварин;

— запобігання загибелі тварин під час здійснення виробничих пере­бігів;

— формування екологічної мережі України;

— встановлення особливого режиму охорони видів тварин, занесених до Червоної книги України;

— надання допомоги тваринам у разі захворювання, загрози їх заги­белі підчас стихійного лиха і внаслідок надзвичайних екологічних ситуацій;

— організації наукових досліджень, спрямованих на обґрунтування заходів щодо охорони тваринного світу;

— виховання громадян у дусі гуманного ставлення до тварин;

— здійснення контролю у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу;

— проведення заходів екологічної безпеки;

— запобігання інтродукції тваринного світу;

— створення системи державного обліку, кадастру та моніторингу тваринного світу;

— урахування питань охорони тваринного світу під час встановлення екологічних нормативів та здійснення господарської діяльності;

— регулювання вивезення за митний кордон України об'єктів тваринного світу;

— стимулювання діяльності, спрямованої на охорону, раціональне

використання і відтворення тваринного світу тощо.

Для забезпечення охорони середовища проживання диких тварин ч. 6 ст. 39 Закону «Про тваринний світ» встановлює заборону на випа­лювання сухої рослинності або її залишків без дозволу територіальних органів Мінприроди.

Захист тварин від жорстокого поводження регулюється Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» від 21 лютого 2006 року.