Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
358.91 Кб
Скачать

119. Правова охорона надр від забруднення

Ст. 22 Кодексу України про надра від 27 липня 1994 року регулює охорону надр від забруднення відходами, шкідливими речовинами та стічними водами. Надання надр для захоронения відходів виробництва та інших шкідливих речовин, скидання стічних вод допускається у ви­няткових випадках при додержанні вимог екологічного законодавства. Надра для таких потреб надаються на підставі спеціальних досліджень за спеціальними ресурсовпорядними проектами. Такі проекти відповідно до ч. З ст. 48 КУН підлягають обов'язковій екологічній експертизі. Місця розташування зазначених об'єктів, відповідно до ст. 49 КУН мають бути попередньо погоджені з органами Мінприроди, Держгірпромнагляду, санітарно-епідеміологічної служби МОЗ, територіальними геологічними підприємствами, місцевими радами, іншими зацікавленими органами.

Ст. 55 КУН передбачає у разі порушення вимог щодо охорони надр від забруднення вжиття заходів щодо обмеження, зупинення чи припинення такої екологічно небезпечної діяльності за рішенням суду або органами Мінприроди, Держгірпромнагляду та іншими уповноваженими органами в адміністративному порядку.

Тема 25: водне право

120. Поняття вод та водних об'єктів

Відповідно до ст. 1 Водного кодексу України від 6 червня 1995 року води - це всі води (поверхневі, підземні, морські), що входять до складу природних ланок кругообігу води. Води є рухомим природним ресурсом, на відміну від водного простору і водних об'єктів, які є нерухомістю. Води, що вилучені з природного середовища (вода в крані, у відрі тощо) не є природними об'єктами екологічного права, а стають об'єктами цивіль­них правовідносин. Водні ресурси - обсяги поверхневих, підземних і морських вод відповідної території.

Водний об'єкт - це природний або створений штучно елемент до­вкілля, в якому зосереджуються води (море, річка, озеро, водосховище, ставок, канал, водоносний горизонт). Водний об'єкт є природним комп­лексом, який складається з різних природних ресурсів: земель (правовий режим дна водних об'єктів регулюється Земельним кодексом України від 25 жовтня 2001 року), надр (видобування корисних копалин з дна водо­ймищ регулюється Кодексом України про надра від 27 липня 1994 року), вод (їх використання регулюється ВКУ), атмосферного повітря (його пра­вовий режим визначається Законом України «Про охорону атмосферного повітря» у редакції від 21 червня 2001 року), повітряного простору (його правовий режим визначається Повітряним кодексом України від 4 травня 1993 року), водних тварин (їх правовий режим визначається Законом України «Про тваринний світ» від 13 грудня 2001 року)-,- водоростей (їх правовий режим визначається Законом України «Про рослинний світ» від 9 квітня 1999 року).

121. Поняття та склад водного фонду України

Ст. З Водного кодексу України від 6 червня 1995 року визначає поняття і склад водного фонду України. Усі води (водні об'єкти) на території України становлять її водний фонд. ВКУ виділяє три категорії водного фонду:

а) поверхневі води (природні водойми, водотоки, штучні водойми тощо);

б) підземні води та джерела;

в) внутрішні морські води та територіальне море (12 морських миль).

Управління водним фондом України здійснюється органами загальної компетенції, а також органами Мінприроди, Держводгоспу тощо.