Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
358.91 Кб
Скачать

163. Розмежування загального та спеціального використання альтернативних джерел енергії

Використання альтернативних джерел енергії регулюється Законами України «Про енергозбереження» від 1 липня 1994 року, «Про альтерна­тивні види рідкого та газового палива» від 14 січня 2000 року, «Про аль­тернативні джерела енергії» від 20 лютого 2003 року, «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та викорис­тання скидного енергопотенціалу» від 5 квітня 2005 року тощо.

Сонячна радіація, вітер, сила морських хвиль та інші альтернативні джерела енергії споконвіку використовувалися на праві загального використання природних ресурсів. Право власності на ці природні ресурси не проголошувалося навіть у часи монополії державної власності на природні ресурси. Річ у тому, що енергетичні ресурси не можуть бути індивідуально визначеними об'єктами, а відтак не можуть бути об'єктами права власності взагалі.

Разом із тим ст. 6 Закону «Про альтернативні джерела енергії» перед­бачає запровадження дозвільної системи, яка включає:

— видачу дозволів на виробництво електричної, механічної та тепло­вої енергії з альтернативних джерел та її передачу і постачання;

— видачу дозволів на виробництво геотермальної енергії;

— видачу дозволів на розміщення обладнання, яке використовує сонячне випромінювання, вітер, хвилі морського прибою для створення об'єктів альтернативної енергетики.

Поки ще зазначена система не впроваджена, оскільки не прийнято необхідних для цього підзаконних актів. Але у разі їх прийняття буде за­проваджено спеціальне використання природних ресурсів, що належать до альтернативних джерел енергії.

До спеціального використання альтернативних джерел енергії згідно з Законом «Про альтернативні джерела енергії» буде належати тільки ви­користання зазначених природних ресурсів для товарного виробництва електричної, механічної чи теплової енергії. Використання цих ресурсів громадянами для виробництва зазначених видів енергії для своїх власних потреб не буде визнаватися спеціальним використанням зазначених при­родних ресурсів і не потребуватиме отримання спеціального дозволу.