Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
358.91 Кб
Скачать

152. Правове регулювання інтродукції та аклїматизацїї тварин

Інтродукцією є переселення тварин у нові місця, не властиві для при­родного перебування там тварин відповідних видів. З інтродукцією тісно пов'язана акліматизація - пристосування штучно переселених тварин до нових умов середовища проживання.

Згідно зі ст. 50 Закону України «Про тваринний світ» від 13 грудня 2001 року забороняється самовільна інтродукція та акліматизація тварин. Переселення тварин у нові місця перебування, акліматизація нових для фауни України видів диких тварин, а також заходи щодо схрещування диких тварин допускаються в науково-дослідних і господарських цілях з урахуванням науково обґрунтованих експертних висновків Мінприроди за погодженням з Держкомлісгоспом і Держкомрибгоспом.

Тема 30: правова охорона рослинного світу

153. Поняття об'єктів рослинного світу

Згідно зі ст. З Закону України «Про рослинний світ» від 9 квітня 1999 року рослинний світ являє собою сукупність усіх видів рослин, а також грибів та утворених ними угруповань на певній території, тобто вони мають бути частиною екосистеми, а не вилучені з природного серед­овища. Об'єктами рослинного світу Закон визнає дикорослі та інші несільськогосподарського призначення судинні рослини, мохоподібні, водорості, лишайники, а також гриби на всіх стадіях розвитку та утворені ними природні угруповання.

Слід розрізняти правовий режим рослин як об'єктів екологічного права і правовий режим рослин як об'єктів аграрного права. Річ у тому, що Закон України «Про рослинний світ» регулює використання тільки несільськогосподарських рослин, які є природними об'єктами і включені до екосистемних зв'язків, тобто зростають природним шля­хом. Винятком є рослини, занесені до Червоної чи Зеленої книг - вони залишаються об'єктами екологічного права навіть тоді, коли вилучені з екосистеми. Зірвана чи пересаджена в горщик для квітів дикоросла рослина стає об'єктом цивільного права, а дикоросла рослина, що ви­лучена з екосистеми і використовується для сільськогосподарських потреб, перестає бути об'єктом екологічного права і стає об'єктом аграрного права. Юридичним фактом зміни правового режиму такої рослини є вилучення її з екосистеми. Можлива й обернена ситуація: самосіяння сільськогосподарських рослин, потрапляння їх до еко­системи. Якщо це відбулося не на полі чи іншому агроландшафті, а в екосистемі, то така рослина росте і розвивається за законами еко­системи, відтак - стає об'єктом екологічного права і перестає бути об'єктом аграрного права.

154. Види об'єктів рослинного світу

Згідно зі ст. 4 Закону «Про рослинний світ» від 9 квітня 1999 року при­родні рослинні ресурси за своєю екологічною, господарською, науковою, оздоровчою, рекреаційною цінністю та іншими ознаками поділяються на природні рослинні ресурси загальнодержавного та місцевого значення. До природних рослинних ресурсів загальнодержавного значення відносяться об'єкти рослинного світу у межах природних комплексів загальнодержавного значення, а також рослини, занесені до Червоної чи Зеленої книг. До природних рослинних ресурсів місцевого значення відносяться усі інші рослини.

Правовий режим природних рослинних ресурсів загальнодержавно­го чи місцевого значення визначає рівень управління цими ресурсами: загальнодержавний чи місцевий. Управління охороною об'єктів рослин­ного світу загальнодержавного значення здійснює Мінприроди України, місцевого значення-місцеві ради.