Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРС....doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
828.42 Кб
Скачать

Карта інтересів а. Е. Голомштока

Історична довідка. Вивчення інтересів, здібностей учнів може здійснюватися різними способами — від простого спостереження за успіхами в освоєнні навчальних дисциплін до використання різних анкет, опитувальників. Використання даної методики дозволяє попередньо проаналізувати інтереси, близькі до того або іншого виду діяльності (А. Е. Голомшток (І969), Е. А. Климов і співавт. (1969), О. П. Мешковська й співавт. (1984)).

Опитувальник містить 174 запитання, що відбивають спрямованість інтересів в 29 сферах діяльності.

1. Біологія

16. Історія

2. Географія

17. Література

3. Геологія

18. Журналістика

4. Медицина

19. Суспільна діяльність

5. Легка й харчова промисловість

20. Педагогіка

6. Фізика

21. Право, юриспруденція

7. Хімія

22. Сфера обслуговування, торгівля

8. Техніка

23. Математика

9. Електро- і радіотехніка

24. Економіка

10. Металообробка

25. Іноземні мови

11. Деревообробка

26. Образотворче мистецтво

12. Будівництво

27. Сценічне мистецтво

13. Транспорт

28. Музика

14. Авіація, морська справа

29. Фізкультура і спорт

15. Військові спеціальності

Цілі та задачі: вивчення професійних інтересів та здібностей особистості.

Контингент, вікові категорії: учні середньої та старшої ланки (починаючи з 7-го класу). Дослідження можна проводити як індивідуально, так і з групою.

Строки проведення: профорієнтаційні дослідження зазвичай плануються на II півріччя, наприклад, березень-квітень. При індивідуальному обстеженні час заповнення аркуша відповідей не обмежується, групі зазвичай потрібно академічну годину (разом з організаційними моментами та інструктажем дослідження інтересів триває 40-45 хвилин).

Матеріали та обладнання. Для проведення дослідження необхідно мати надрукований перелік запитань і спеціальний бланк – аркуш відповідей до карти інтересів. Проведенню дослідження передує ознайомлення з інструкцією, що зачитує або педагог, або самі учні.

Інструкція досліджуваному: «Для визначення ваших провідних інтересів пропонуємо перелік запитань. Подумайте перед відповіддю на кожне запитання і постарайтеся дати якомога більш точну відповідь. Якщо ви переконалися не раз, що вам дуже подобається те, про що йдеться в запитанні, то в аркуші відповідей у клітинці під тим самим номером поставте два плюси, якщо просто подобається – один плюс, якщо не знаєте, сумніваєтеся – нуль, якщо не подобається – один мінус, а якщо дуже не подобається – два мінуси. Відповідайте на запитання, не пропускаючи жодного з них».