Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРС....doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
828.42 Кб
Скачать

Методика встановлення професійного типу особистості за тестом Голанда

Профорієнтаційна робота в освіті має бути спрямована на формування психологічної готовності учня до трудової діяльності. Важливо заздалегідь дізнатися, чи відповідають професійні інтереси випускників їх здібностям та особливостям характеру. Адже успіх професійної діяльності, кар'єри, матеріальний та психологічний добробут залежить від вдалого вибору професії та професійної відповідності людини.

До вашої уваги представлено індивідуальний бланк відповідей, протокол обстеження з можливостями побудови групового профілю, а також бланк аналітичної довідки.

Мета розробки: систематизувати психодіагностичну та аналітичну роботу практичного психолога освіти, формалізувати облік та надати дані зацікавленим особам. Методична допомога психологові при обробці, обліку та реєстрації результатів групових досліджень.

Обстеження колективу підлітків за методикою Голанада є важливим та дуже корисним етапом профорієнтаційної роботи. Методика виявляє не тільки професійний тип особистості, але й її характерологічні властивості, допомагає підліткові усвідомити свої потенційні можливості та перспективи професійної діяльності.

бланк відповідей до методики голанда

Інструкція: «Навпроти кожного номера запитання поставте один із варіантів відповіді („а” чи „б”). При виборі не зважайте на матеріальний бік професії – обирайте той варіант професійної діяльності, який вам більше сподобався б».

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

Дані обробляються та аналізуються за допомогою ключа-дешифратора — кожний стовпчик відповідає певному професійному типу.

Форма аналітичної довідки

Містить загальні дані про контингент досліджуваних, а також детальну характеристику професійних типів особистості, перспективні напрямки професійної діяльності, характеристику професійного середовища та перелік конкретних професій.

Використовується в професійній консультації старшокласників, а також у консультативно-методичній, обліковій та корекційно-розвивальній роботі психолога.

Протокол обстеження за тестом Голанда учнів ________ класу Дата ____________

Прізвища

Реалістичний

Соціальний

Артистичний

Конвенційний

Заповзятий

Інтелектуальний

1.

2.

3.

4.

5.

6

7.

8.

9.

Середнє