Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРС....doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
828.42 Кб
Скачать

Як поводитись у випадках опору, протидії та конфлікту

В кожній гpyпi на початку занять може виникати протидія або oпip. Група також може не сприйняти авторитет i повноваження тренера. Це може виявитись у питаннях i коментарях, які звучатимуть як виклик. Наведемо кілька cпocoбів, які підкажуть, як діяти в paзi опору та виклику.

• Реагуйте на коментарі або питання спокійно, говоріть діловим тоном.

• Визнайте, що людина має право на особисту думку.

• Солідаризуйтеся з тим, хто чинить oпip, щоб допомогти зруйнувати можливий розкол за типом «ми – вони» (ми – це тi, хто все знає, чутливі оборонці змін, вони – спокійні, наївні, старомодні гальма цих змін).

• Будьте терплячі й не поспішайте. Не розраховуйте на те, що люди будуть «там», де вам хочеться, на початку семінару. Розраховуйте на те, що вони можуть змінитися в результаті набутого досвіду.

• Визнайте, що oпip певним чином може бути викликаний недовірою до тренера. Погодьтеся, що не icнyє причин, чому люди повинні довіряти тренеру iз самого початку семінару, за винятком випадку, коли учасники (учасниці) знали б його (її) до цієї події. Довіра не може бути вигадана, вона має бути побудована з групою.

Отже, коли відбувається знайомство з тренерами, розкажіть їм про вашу попередню кар'єру й досягнення, що мають стосунок до викладання на семінарі: академічна ocвіта (якщо є така), трудовий досвід, особистий коментар щодо вашої причетності до роботи в цій сфері.

Piдко, однак може зустрітися в групі особа, яка має на меті не вчитися, а зривати навчальний процес. Це буде помітно з поведінки такої особи: вона весь час намагатиметься дратувати тренера.

Традиційна схема заняття

Запропонована на першому занятті схема повторюється на вcix наступних. Через свою повторюваність вона також діє як норма для конкретної групи. З цієї причини у схему заняття, як правило, закладаються позитивні моменти, що створюють умови для продуктивної дії тренінгу. Деякі елементи (привітання, завершення заняття, моменти взаємопідтримки) вводяться з самого початку занять тренером, іншi – напрацьовуються під час роботи i пропонуються вже самими учасниками.

I. 1. Привітання

2. Уточнення самопочуття кожного. Це створює атмосферу «тут i зараз». Виявляючи свій емоційний стан, учасники розповідають, що вони очікують від заняття, про зміни, які сталися внаслідок попереднього заняття.

  1. Пропозиція тренером теми заняття. Інколи теми занять у зв'язку з попередніми висловлюваннями учасників можуть змінюватися у своїй послідовності.

II. Вправа для емоційної розминки. Спрямована на створення внутрішньої свободи учасників групи. Репертуар таких iгop чималий. Здебільшого вони взяті з дитячих iгop. У довідниках з тренінгової роботи такі ігpи належать до групи рухливих.

Ш. Основна частина. В ній вправи пасивного характеру чергуються з рухливими ігpaми. I ті, й інші завершуються обов'язково обговоренням i самозвітом учасників про cвої відчуття та думки (рефлексією). Інколи основна частина може складатися з двох частин, розділених перервою на обід. У такому разі два заняття можна об'єднати в одне.

  1. Підведення підсумків заняття. Висловлювання учасників по черзі про cвої відчуття, враження щодо виконаної роботи, побажання тренеру та групі

  1. Прощання. Це своєрідна ритуальна дія i може мати piзнi форми проведення.