Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінанси і бюджетний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

7.2. Власні фінансові ресурси підприємства

Власні фінансові ресурси є базовою частиною всіх фінансових ресурсів підприємства, яка формується під час створення підприємства і знаходиться у його розпорядженні впродовж усього терміну існування. Цю частину ресурсів визначає статутний фонд або статутний капітал.

Статутний капітал являє собою надані підприємству під час створення або залучені відповідно до чинного законодавства фінансові ресурси у вигляді грошових коштів чи вкладень у майно, матеріальні цінності, нематеріальні активи, цінні папери, які закріплені за підприємством на праві власності або повного господарського відання. Щодо державних підприємств, то їх статутний капітал матеріалізується в коштах та матеріальних ресурсах безоплатно виділених державою для постійного користування трудового колективу на правах повного господарського відання.

Статутний капітал можуть відображати і кошти, вкладені в будівлі, споруди, устаткування, виробничі запаси під час передачі трудовому колективу діючого підприємства. Статутний капітал є джерелом формування активів. Завдяки статутним капіталам, суб’єкти підприємництва здійснюють у процесі виробничо-господарської діяльності витрати, пов’язані з підготовкою виробництва і забезпеченням його потреб матеріальними й трудовими ресурсами, та отримують доходи від реалізації виробленої продукції. Сумарний або валовий доход є основним джерелом формування його фінансових ресурсів і природно бюджету та позабюджетних фондів.

Виручка від реалізації товару крім потенціалу покриття операційних витрат містить – прибуток, податок на додану вартість, в окремих випадках акцизний збір, який повністю або частково перераховують до державного бюджету.

До операційних витрат підприємства входять відрахування на створення таких загальнодержавних цільових фондів, як Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Розмір відрахувань до цих фондів пропорційний загальному фонду оплати праці, включаючи премії та всі види заохочень до праці, на які нараховують внески згідно з чинним законодавством.

Кошти, які залишаються після сплати до державного бюджету податку на прибуток, надходить у розпорядження трудового колективу підприємства. З них формуються:

  • фонд розвитку та вдосконалення виробництва;

  • фонд задоволення соціальних потреб;

  • фонд матеріального заохочення;

  • резервний капітал;

  • фонд інвестицій.

Амортизаційний фонд як окремий елемент власного капіталу за новою системою національних стандартів бухгалтерського обліку не створюється. Після реалізації продукції амортизаційні кошти надходять на підприємство у складі виручки, поповнюючи загальний обсяг його фінансових ресурсів. Проте використовуються вони за цільовим призначенням.

7.3. Позикові фінансові ресурси

Підприємства вкладають в оборотні кошти мінімальний обсяг власних фінансових ресурсів для мінімізації витрат виробництва. Іншу потребу в оборотних коштах доцільно задовольняти за рахунок позикових ресурсів. Розрізняють банківський, і товарний кредити і кредит під цінні папери. Серед позикових ресурсів у більшості підприємств провідне місце належить банківському кредиту. Крім нього у складі позикових фінансових ресурсів підприємства виокремлюють кредиторську заборгованість, що виникає між юридичними й фізичними особами, постачальниками, покупцями, бюджетом, органами соціального страхування, позабюджетними фондами, а також у розрахунках з робітниками і службовцями підприємства.

Товарний кредит виникає під час розрахунків за матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги, він пов’язаний з відстроченням кінцевого розрахунку на певний термін з нарахуванням відсотків. Поширеною формою товарного кредиту є видача підприємством векселів своїм постачальникам.

Кошти, які залучаються підприємством - боржником від інших юридичних або фізичних осіб шляхом випуску (емісії) і продажу облігацій, визнаються кредитами під цінні папери.