Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінанси і бюджетний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

10.3. Перше читання проекту закону про Державний бюджет України

Розпочинається перше читання проекту закону про Державний бюджет України з доповіді Голови комітету Верховної Ради з питань бюджету щодо висновків та пропозицій до проекту бюджету. В обговоренні беруть участь представники інших комітетів Верховної Ради України, депутатських фракцій і груп, народні депутати України, представники Кабінету Міністрів України та Рахункової палати. Щодо “Висновків та пропозицій до проекту закону про Державний бюджет України” голосування проводиться в цілому. Якщо позитивне рішення не прийнято, відбувається постатейне голосування. Під час постатейного голосування розглядаються пропозиції, які Комітет Верховної Ради України пропонує відхилити, але на розгляді яких наполягають їх автори.

Проект закону про Державний бюджет України вважається прийнятим у першому читанні в разі прийняття рішення щодо “Висновків і пропозицій…”. Верховна Рада України приймає проект закону про Державний бюджет України в першому читанні не пізніше як 20 жовтня (25 жовтня, якщо проект бюджету був прийнятий до розгляду після повторного подання). Схвалені Верховною Радою України “Висновки та пропозиції…” . Комітету Верховної Ради України з питань бюджету набувають статусу Бюджетних висновків Верховної Ради України.

10.4. Підготовка та розгляд проекту закону про Державний бюджет України у другому читанні

У двотижневий термін після прийняття Верховною Радою України Бюджетних висновків Кабінет Міністрів України готує і подає не пізніше ніж 3 листопада (8 листопада) року, що передує плановому, доопрацьований проект закону про Державний бюджет України і порівняльну таблицю щодо врахування Бюджетних висновків з необхідними поясненнями стосовно відхилених пропозицій до Верховної Ради України. Доопрацьований проект закону має містити текстові статті та показники, які були запропоновані Кабінетом Міністрів України в першому читанні, і були схвалені, як бюджетні висновки Верховною Радою України.

Якщо Кабінет Міністрів України пропонує нові текстові статті, до них додається детальне обгрунтування їх необхідності. Ці вимоги можуть бути змінені у випадку, коли основні прогнозовані макропоказники економічного й соціального розвитку України на наступний період змінилися на час розгляду проекту закону в другому читанні більше ніж на два відсотки.

Проект закону про Державний бюджет України, підготовлений Кабінетом Міністрів України з порушенням вимог, повертається йому на доопрацювання і подається ним на повторне друге читання в тижневий термін з дня прийняття Верховною Радою України відповідного рішення. Після подання проекту закону про Державний бюджет України до Верховної Ради України в другому читанні, комітет з питань бюджету готує висновки щодо його розгляду. Під час розгляду проекту закону про Державний бюджет України в другому читанні пропозиції народних депутатів України, комітетів Верховної Ради України, депутатських груп та фракцій щодо можливих змін не розглядаються. До уваги беруть лише висновки Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо розгляду проекту закону про Державний бюджет України в другому читанні та висновки Верховної Ради України.

Друге читання розпочинається з доповіді Міністра фінансів України. Далі Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету оголошує рішення щодо врахування бюджетних висновків Верховної Ради України під час підготовки проекту закону до другого читання.

Друге читання передбачає затвердження:

 загального обсягу дефіциту (профіциту);

 доходів і видатків Державного бюджету України на наступний бюджетний період;

 обсягу міжбюджетних трансфертів.

Друге читання проекту закону про Державний бюджет України завершується не пізніше ніж 20 листопада року, що передує плановому. Статті проекту закону про Державний бюджет України не прийняті в другому читанні, переносяться на розгляд у третьому читанні.