Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінанси і бюджетний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать
    1. Сутність і функції державних фінансів

Державні фінанси є тією сферою фінансової системи країни, яка повинна забезпечувати державу грошовими коштами для виконання нею економічних, соціальних і політичних функцій. І, саме грошові відносини з приводу розподілу та перерозподілу вартості суспільного продукту і частини національного багатства з метою формування фінансових ресурсів держави і використання їх в майбутньому для задоволення соціально-культурних потреб членів суспільства, захисту країни, управління і т. і. виступають за своїм економічним змістом державними фінансами.

Р еалізація суспільного призначення державних фінансів як економічної категорії здійснюється шляхом виконання ними специфічних функцій (див. рис.2.3).

Рис. 2.3. Функції державних фінансів

Функції діють не ізольовано одна від іншої, а в тісному поєднанні. Одночасна дія усіх функцій дозволяє у повною мірою проявитися економічній суті державних фінансів.

    1. Склад і структура державних фінансів

Суб’єктами грошових відносин у сфері державних фінансів виступають держава, підприємства, установи, організації і громадяни. Наявність різних суспільних потреб у виокремлених суб’єктів і їх специфічне призначення призводять до виникнення різноманітних видів фінансових зв’язків, що дозволяє здійснювати поєднання і диференціацію цих ланок. Кожна відносно відокремлена група сфери державних фінансів, у свою чергу поділяється на підланки відповідно до внутрішньої структури фінансових взаємозв’язків, що утримуються в них. Ланки і підланки в сукупності визначають склад державних фінансів.

Завдяки різному функціональному призначенню виокремлених ланок і підланок держава має змогу впливати на всеохопний спектр економічних і соціальних процесів, вирішення галузевих і територіальних проблем. Якщо виходити при групуванні і диференціації фінансових відносин з чинної системи державного управління соціально-економічними процесами, то склад державних фінансів України можна подати схематично (див. рис. 2.4).

Центральну роль у складі державних фінансів відіграють бюджетні взаємозв’язки, які складаються на загальнодержавному і місцевому рівнях. Бюджетні відносини сприяють мобілізації значної частини національного доходу в розпорядження державних структур. Бюджети різних рівнів виступають фінансовою базою для діяльності відповідно державних, регіональних і місцевих органів влади і управління.

У складі фінансових взаємозв’язків вагоме місце займають фінанси державного сектора економіки, в якому створюються матеріальні і нематеріальні блага і формується відповідна маса фінансових ресурсів країни. Для придбання виробничих фондів, що виступають матеріальною базою будь-якого виробництва, підприємства повинні мати необхідні джерела фінансових ресурсів і можливості для формування грошових фондів цільового призначення. Останні повинні бути не лише на етапі створення виробничих фондів, але й на наступних для здійснення відтворювальних інвестиційних дій. До того ж, створена у виробництві вартість після її реалізації матеріалізується у чистий дохід, який використовується для створення грошових коштів не тільки у даному, але й в інших підрозділах господарського комплексу.

Головним призначенням централізованих та децентралізованих фондів цільового призначення є фінансування окремих свідомо виокремлених заходів за рахунок спеціальних відрахувань і інших джерел.