Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінанси і бюджетний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

10.5. Розгляд проекту закону про Державний бюджет України в третьому читанні

Не пізніше як 25 листопада року, що передує плановому, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету подає доопрацьований проект закону про Державний бюджет України на третє читання. Третє читання проекту закону про Державний бюджет України починається з доповіді Голови комітету Верховної Ради України з питань бюджету та доповіді Міністра фінансів України. Затим проводиться голосування за пропозиціями комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо статей проекту закону про Державний бюджет України, які не були прийняті в другому читанні, та щодо проекту закону в цілому. Якщо рішення про схвалення закону про Державний бюджет України із запропонованими пропозиціями Комітету Верховної Ради України з питань бюджету в цілому не прийнято, проводиться голосування за кожною запропонованою пропозицію.

Закон про Державний бюджет України приймається Верховною Радою України до 1 грудня року, що передує плановому.

10.6. Бюджетні призначення в разі несвоєчасного прийняття закону про Державний бюджет України

Кабінет Міністрів України в разі несвоєчасного прийняття закону про Державний бюджет України має право здійснювати витрати Державного бюджету України з такими обмеженнями:

1. Витрати можуть здійснюватися лише на цілі, визначені в законі про Державний бюджет України на попередній бюджетний період і одночасно передбачені в проекті закону про Державний бюджет України на наступний бюджетний період.

2. Щомісячні видатки Державного бюджету України не можуть перевищувати 1/12 обсягу видатків, визначених законом про Державний бюджет України на попередній період окрім випадків щодо здійснення витрат на погашення зобов’язань із боргу відповідно до кредитних угод, а також нормативно-правових актів, за якими виникають державні боргові зобов’язання. Постійне бюджетне призначення мають також і витрати спеціального фонду бюджету, що дає право провадити їх виключно в межах за рахунок відповідних надходжень до спеціального фонду згідно з законодавством.

До прийняття закону про Державний бюджет України забороняється проводити капітальні видатки, крім випадків, пов’язаних з введенням воєнного, надзвичайного стану, оголошенням окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації. Запозичення можна здійснювати лише з метою погашення основної суми боргу, а податки, збори (обов’язкові платежі) та інші надходження справляються відповідно до закону про Державний бюджет України на попередній бюджетний період та інших нормативно-правових актів.

Міністр фінансів України не пізніше ніж через два місяці з дня набрання чинності законом про Державний бюджет України інформує Верховну Раду України про взяті бюджетні зобов’язання та здійснені платежі, з яких бюджетні призначення в затвердженому Державному бюджеті України не передбачені.

10.7. Питання для поточного контролю і самоперевірки засвоєння розділу 10

  1. Що являє собою бюджетний календар?

  2. Як розраховується термін перебування проекту закону про Державний бюджет України на розгляді у Верховній Раді України?

  3. Як впливають на термін перебування проекту закону про Державний бюджет України на розгляді у Верховній Раді України його відхилення під час читань?

  4. У чому полягає зміст підготовки проекту закону про Державний бюджет України до першого читання?

  5. Який документ приймається Верховною Радою України за результатами першого читання проекту закону про Державний бюджет України?

  6. Які показники проекту закону про Державний бюджет України затверджуються за результатами його другого читання у Верховній Раді України?

  7. В якому випадку виникає необхідність до третього читання проекту закону про Державний бюджет України?

  8. У чому полягає необхідність і зміст бюджетних призначень у разі несвоєчасного прийняття Верховною Радою України закону про Державний бюджет України?

Розділ 11

ВИКОНАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

11.1. Поняття та принципи виконання бюджету.

11.2. Організація і органи, що забезпечують виконання державного бюджету.

11.3. Бюджетний розпис.

11.4 Касове виконання бюджету.

11.5. Внесення змін до закону про Державний бюджет України.

11.6. Контроль за дотриманням бюджетного законодавства.