Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінанси і бюджетний процес.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

11.5. Внесення змін до закону про Державний бюджет України

Міністерство фінансів України проводить щомісячну оцінку відповідності прогнозу надходжень показникам, встановленим Державним бюджетом України. У випадках виникнення відхилення оцінки прогнозу надходжень до бюджету від прогнозу, врахованого під час затвердження Державного бюджету України, а також зміни структури видатків державного бюджету можуть вноситися зміни до закону про Державний бюджет України.

Можливість робити висновки про зміни у виконанні доходної та видаткової частин Державного бюджету виникає після закінчення трьох кварталів поточного року. Згідно з Бюджетним кодексом України недовиконання або перевиконання констатуються при 15-відсотковому відхиленні від запронованого бюджету після трьох кварталів поточного року.

У високорозвинених країнах із соціально-орієнтованою ринковою економікою застосовуються чотири засоби внесення змін до бюджету:

 секвестрування або анулювання;

 постатейний контроль;

 трансферти та перепрограмування;

 резервні фонди.

Якщо квартальні звіти зафіксують недоотримання надходжень на рівні понад 15 % бюджетного розпису на відповідний період, Міністерство фінансів України уповноважено підготувати зміни до державного бюджету стосовно секвестрування (скорочення). Рішення щодо секвестрування має грунтуватися на доцільній методології, яка б забезпечувала надання основних послуг у процесі збалансування бюджету. Постатейний контроль виконання бюджету грунтується на використанні як одиниць контролю програм, підпрограм і видів діяльності.

Розрізняють політичні й неполітичні трансферти. До перших, які ще називаються перепрограмуванням, відносять переміщення коштів з галузі охорони здоров’я до галузі освіти і навпаки тощо. Неполітичні трансферти передбачають переміщення коштів для досягнення наявних політичних пріоритетів (від постачання до обслуговування, від зарплат до видаткі не пов’язаних з нею і т.н.).

Протягом двох тижнів після оголошення офіційних висновків про недовиконання або перевиконання бюджету Кабінет Міністрів України зобов’язаний передати Верховній Раді України відповідний проект Закону про внесення змін до закону про Державний бюджет України. Проте існують статті видатків Державного бюджету України, обсяг яких не може змінюватися при скороченні затверджених бюджетних призначень. Вони називаються захищеними, а їх перелік поданий у законі про Державний бюджет України. У законах про Державний бюджет України на 2002-2006 рр. було затверджено такий перелік захищених статей видатків загального фонду бюджету за економічною структурою:

 оплата праці працівників бюджетних установ;

 нарахування на заробітну плату;

 придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів (видатки на придбання медикаментів, аптечок та їх поповнення у випадку наявності медичного кабінету чи пункту, медиковідновлювальних засобів, бактеріологічних препаратів, перев’язувальних матеріалів для лікувально-профілактичних і лікувально-ветеринарних закладів, будинків-інтернатів, санаторіїв, профілакторіїв тощо, а також витрати на придбання безкоштовних ліків, лікування військовослужбовців строкової служби);

 забезпечення продуктами харчування (у лікувально-профілактичних закладах, будинках-інтернатах, загальноосвітніх навчальних закладах, дитячих будинках, дитячих дошкільних установах, профтехучилищах, вищих закладах освіти та інших установах, а також видатки на безкоштовне дитяче харчування дітей до 2-х років із малозабезпечених сімей та спецхарчування осіб, що працюють у шкідливих умовах, продовольчі пайки тощо);

 виплата відсотків за державний борг;

 трансферти населенню;

 трансферти місцевим бюджетам.