Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспЛ_Бпл-е.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

5.3. Аналіз діяльності конкурентів

Наступним блоком розділу е аналіз діяльності конкурентів. Показники оцінки конкурентоспроможності, які наведені в табл. 5.5, допомагають скла­сти враження про місце фірми на діючому ринку і її потенціал.

Використання цих показників при розробці плану надає достатньо об­’єктивну інформацію про досягнення фірми в конкурентній боротьбі. Для інвестора це важливо для того, щоб він повірив у те, що розпоряджатися його грішми буде, принаймні не невдаха. Найбільш вдалою формою подання ма­теріалу е супровід Його аналітичними записками фахівців.

Таблиця 5.5

Показники конкурентоспроможності, що використаються при розробці бізнес-плану

Найменування показника

Джерела інформації

І . Обсяг продажу

Статистичні зведення, експертні оцінки.

2. Ціна за одиницю продукції

Дані прайс-листів.

3. Рентабельність продукції

Звіт про фінансові результати.

4. Рентабельність капіталу, активів

Баланс підприємства.

5. Рівень заборгованості

Те ж.

6. Показники ліквідності

Те ж.

7. Рівень оборотності

Те ж.

8. Динаміка курсової вартості акцій

Бюлетені фондового ринку.

Однак цього цілком недостатньо для бізнес-плану в якому значно більш важливим є проведення якісного аналізу переваг і недоліків у діяльності конку­рентів: «їхніх засобів роботи з клієнтами, управлінської структури, цінової пол­ітики і т. і. При цьому необхідно не тільки дотримуватися граничної об’єктив­ності, але і намагатися уникати жорстких критичних оцінок в адресу конкурентів.

Це, по-перше, створює сприятливе враження про план, а, по-друге, буде свідчити про правильне розуміння розробників суті конкуренції. Конкурента необхідно сприймати не як ворога, а як стимул для розвитку і вдосконалення,

В цьому зв’язку необхідно підкреслити ще один важливий аспект. Зне­важливе відношення до конкурентів створює далеко не краще враження про підприємця у передбачуваного інвестора, тобто особи, для якого і складається бізнес-план. Як влучно помітив Лол Хокен,»… Ніхто не захоче читати, наскільки погані всі інші компанії. Якщо Ви пишете діловий план вперше, то Вам тяжко уникнути спокуси привести декілька саркастичних фраз про своїх конкурентів; згодом, однак, краще їх без жалю викреслити. Отже, по цьому розділу читач буде судити скоріше про Ваш характер, ніж про характер конкуренції».

Іншими словами, якщо у Вас далеко не ангельський характер, то зовсім не обов’язково показувати це Інвестору – результат буде негативним .

В бізнес-плані необхідно уявити власну оцінку ступеня конкуренції. Даний матеріал слідує стиснути у табличній формі, наприклад, як це показа­не в табл. 5.6 у випадку бізнес-плану фірми працюючої на ринку швацької продукції для відпочинку.

У висновку слідує вказати на можливі дії з боку конкурентів і можливі відповіді на них.

Звичайно дана частина маркетингового розділу завершується характеристикою інших зовнішніх факторів впливу на ринок. До них відносяться, головним чином, різноманітного роду чинники державного регулювання, об­меження, контроль за якістю, стандартизація, технологічний контроль і т. і.

Таблиця 5.6

Характеристика конкурентів, діючих на ринку.

Найменування

Спеціалізація

Конкурентні переваги

ТОБ «Фортуна»

Здебільшого пошит­тя одягу для дітей і підлітків

Наявність висококласних моде­льєрів, що дозволяє в найбільш стислий період ставити на потік найбільш ходові моделі.

ПП «Вадим»

Широке застосуван­ня деталей з натура­льної шкіри

Найбільш широка дилерська мережа розповсюдження власної продукції.

ТОВ «Старт»

Поєднання власного виробництва з про­дажем виробів іта­лійських фірм

Висока забезпеченість власними обіговими коштами, що дозво­ляє проводити гнучку цінову політику.