Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспЛ_Бпл-е.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

8.2. Керівництво фірмою

Ті, кому адресується бізнес-план, повинні бути упевнені у тому, що ме­неджерам фірми цілком під силу запровадити свій план у життя. Для цього вони хочуть одержати максимально відкриту інформацію про її керівництво.

При підготуванні цієї частини бізнес-плану насамперед необхідно склас­ти список осіб, про які варто дати інформацію. Звичайно у нього включаються ті, хто буде грати значну роль у функціонуванні підприємства, а також особи, спроможні зміцнити в рецензента віру у надійність команди. Для зручності знайомства з лідерами проекту їх доцільно розподілити по таких групах:

1. Підприємці-засновники. Від засновників залежить напрямок стратегії розвитку. У їхній волі додати імпульс у розвитку фірми. У той же час вони спроможні звернути виконання бізнес-плану, якщо це їм покажеться більш вигідним. Вже тільки це достатньо для того, щоб зрозуміти важливість цієї категорії вищих управлінців.

2. Активні інвестори. Іноді варто приділити увагу тим, хто прийняв на себе істотні зобов'язання, надавши капітал, а також тим. хто забезпечує кон­сультацію й експертизу прийнятих рішень. Якщо ці особи відомі в колах фахівців із тих або інших напрямків діяльності фірми, то кількість доказів за участь у фінансуванні проекту безсумнівно додасться.

3. Співробітники на ключових посадах. Не менший вплив, чим власники, на хід реалізації плану роблять ключові спеціалісти. Якою б не була прогре­сивною ідея, її реалізація залежить, у тому числі, від конкретних її вико­навців. Тому інвестор відчуває з'ясовне бажання познайомитися зі скла­дом ключових виконавців проекту.

Після упорядкування списку, необхідно визначитися з тою інформацією, яку доцільно було б надати для твору враження на гаданого інвестора. Част­іше усього тут приводяться факти фахових досягнень, усіляких-нагород, участь у відомих проектах, освітній рівень і т.п. Надані дані повинні носити макси­мально конкретний характер, із тим, щоб їх можна було б легко перевірити.

З погляду психології сприйняття матеріалу не варто надавати інформацію у виді "чистого" послужного списку. Це, як правило, викликає недовіру. Створенню більш довірчих відношень буде сприяти відверта інформація про уроки минулих невдач або поводження в несприятливих ситуаціях. Відома приказка: "за одного битого - двух небитьіх дают", як не можна до речі підхо­дить до цієї ситуації. У бізнесі великою повагою користуються люди, що пройшли через невдачі і довели, що вони можуть тримати удар. Крім того, давно замічено, що підприємці, що вкусили гіркоту поразок значно краще почувають рамки дозволеного, не йдуть безрозсудно на високо ризиковані операції, прислухаються до здорових суджень інших.

Таким етапом формування розділу є подання організаційної структури. Вона повинна супроводжуватися поясненнями, що доказують її відповідність задачам поставленим у бізнес-плані.

Традиційно дана структура описується у виді схеми. Для її упорядкування потрібно керуватися вже сформованим матеріалом бізнес-плану. У цьому випадку вдасться простежити найближчі потреби фірми в здійсненні тих або інших управлінських функцій і їхній розвиток у міру реалізації проекту.

Зрозуміло, що конкретна форма організації змінюється в залежності від специфіки діяльності фірми. Частіше усього бізнес організується або по про­дуктовому, або по функціональному принципу. Це означає, що персонал працює або на просування конкретного продукту, або згрупований по служ­бах: маркетингу, фінансів, технології і т.д. Іноді використовується гібрид цих двох підходів, коли сполучається виконання функцій із роботою на кон­кретну продукцію або проекти. Приклад такого сполучення приведений у табл.8.2.

Таблиця 8.2

Основні функції апарата управління ТОВ "Старт"

Посада

Кільк., чол.

Виконувані функції

Зарплата у місяць, г.о.

Генеральний директор

1

Вироблення стратегії і загальне керівництво фірмою

1200

Директор з ма­ркетингу

1

Керівництво просуванням товарів і вивченням ринку

900

Технічний директор

1

Керівництво виробничими під­розділами

900

Фінансовий директор

1

Керівництво здійснення фінан­совою політикою

900

Головний бухгалтер

1

Рахівництво і контролінг

800

Менеджери з продажу

5

Керівництво продажу окремих груп товарів

500

Інженери

3

Контроль за дотриманням тех­нології виробництва та її удо­сконалення.

600-700

Фінансисти і бухгалтери

3

Функції відповідно до посадових інструкцій

400-500

Доповнити дану інформацію можна представивши в табличній формі дані про основні функції управлінського персоналу. Нижче наведений при­клад її заповнення.

З точки зору забезпечення наочності у викладенні матеріалу, дотепно надати структуру управління у вигляді схеми (рис. 8.1)

Якщо мова йде про нову компанію, то варто розумно підходити до суми витрат на управління. Бажано мінімізувати і підтримувати їх на цьому рівні. Тому важливо добре подумати про терміни комплектування штатів.

Найкраще, якщо вже на стадії бізнес-плану удасться визначитися з етапами фор­мування команди по роках реалізації його реалізації. Надалі, після завер­шення розробки фінансового розділу бізнес-плану, коли будуть виявлені всі параметри беззбитковості і платоспроможності, можна буде повернутися до даного розділу і відкоригувати його.

Аналіз даних матеріалів може сприяти виявленню зайвих, що дублюють функції, а також посад, виконання функціональних обов'язків яких не забезпе­чує повне завантаження робітників. Якщо виробнича і товарна стратегії припускають серйозні зміни у функціонуванні фірми, то в цьому розділі варто пе­редбачити відповідні новації в структурі управління. Необхідно передбачити які нові структурні підрозділи будуть формуватися протягом планового періоду, які функції будуть виконуватися спеціалізованими консалтинговими фірмами і т.п.

Далі необхідно описати гадану систему оплати праці, включаючи стиму­лювання. Це важливо не тільки в якості інформації для інвестора, але і для подальших розрахунків фінансового розділу бізнес-плану. У цьому випадку, достатнім є приведення показника, що формує розмір преміальних доплат.

Деяке уявлення про ефективність системи управління можна одержати при аналізі динаміки питомої ваги адміністративних витрат у загальному об­сязі продажу. Якщо по роках планованого періоду буде спостерігатися ріст питомої ваги адміністративних витрат у загальному обсязі продажів, то буде потрібно пояснення цієї обставини.