Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспЛ_Бпл-е.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

4. Аналіз розділів бізнес-плану: стан фірми

4.1. Загальні вимоги до написання розділу

Дуже розповсюдженою помилкою при написанні бізнес-плану е відно­шення до даного розділу, як до другорядного, В кращому випадку його упо­рядкування доручається бухгалтеру, який переписує сюди цифри річних звітів з викладенням типового аналізу показників діяльності фірми. Разом з тим, інвесторам це не дуже сприймається. Він прагне отримати більш розгорнуту інформацію про фірму та її потенціал.

Крім того, і сам підприємець багато втрачає від відсутності необхідної уваги до аналізу сучасного рівня при розробки ділового плану. Розпочинаючи будь-яке нове діло необхідно передусім оцінити нинішній стан бізнесу. Його об'єктивність дозволить розрахувати власні сили перед новим кроком в просуванні власного діла, виявити раніше здійснені прорахунки і надати передбачуваному інвестору інформацію про ділову репутацію можливого партнера.

На останнє необхідно звернути особливу увагу. Справа втому, що сумні­ви інвестора в доцільності вкладення власних засобів легше усього розвіяти, надаючи переконливі свідоцтва того, що персонал фірми має належний досвід у вирішенні підприємницьких задач високого ступеня складності. Тому, якщо подібні прецеденти мали місце, то необхідно обов'язково на них вказати.

Даний розділ вимагає тим більшої уваги, чим більша сума коштів необх­ідна для реалізації плану. Ніхто не довірить серйозні гроші новачкам, що не мають підприємницького минулого, яке заслуговує поваги. Тут навіть зміст плану відступає на другий план через численні приклади того, як самі розкішні плани терпіли фіаско через бездарну їхню реалізацію.

Тому, раніше ніж дивувати читача динамікою успіхів у недалекому мину­лому, краще щоб це зробили партнери. Тобто, після самої загальної характери­стики (назва, адреса, сфера діяльності, термін роботи на ринку), дуже добре було б навести перелік відомих фірм, з якими доводилось співробітничати в різноманітних якостях. Ще краще навести в додатку їхні рекомендації.

Серйозне відношення до цих рекомендацій пояснюється не тільки логі­кою викладення матеріалу, але і деякими психологічними особливостями. Справа в тому, що інвестор часто почуває себе в якості людини з грішми, від котрих його намагаються звільнити, підсовуючи в манері героїв О’Генрі ли­пові карти покинутих срібних рудників або зразки ліків "від всього". Багать­ох підприємців дратує ця недовіра. І зовсім марно, тому що приклади втрат великих капіталів, в наслідок невиправданого ризику, можна призводити скільки завгодно довго. Цю обережність інвесторів необхідно не тільки врахо­вувати, але і, по можливості, розвіювати.

Як і в повсякденному житті, кращого засобу, ніж відвертість для зняття різноманітних упереджень не Існує. Тому надання інвестору інформації, що легко перевіряється аналогічно пропозиції: "Ми готові до серйозного співро­бітництва і були б безмірно щасливі, якби Ви приєдналися до цікавого про­екту. Ми розуміємо, що Ваш ризик незрівнянно перевищує наші можливі втрати, по цьому пропонуємо переконатися в нашому професіоналізмі. Для цього Вам достатньо набрати телефонний номер ООО"Х" або АТЗТ "У" і пе­реконатися - чи варто з нами мати діло".

Якщо дана умова буде виконана, то наступним кроком повинна стати приведення стислого аналізу функціонування фірми у передплановий пері­од. Окрім загальноекономічних показників, що характеризують обсяг і струк­туру продажу, велике значення для створення враження про фірму, має аналіз ринкової сталості.

Зміст даного аналізу залежить від сутності комерційної ідеї та деталях, які викладаються в основних розділах бізнес-плану. Тому він повинен скла­датися вже після формування маркетингового, виробничого та Інших розді­лах, у яких знаходиться опис пропонуємого діла.

На цю обставину вже пропонувалося звернути увагу при викладені по­рядку розробки бізнес-плану. Вона обґрунтовується з боку збереження логі­ки, а також доказів спроможності виконати план. Таким чином, основною ідеєю формування цього розділу є підготовка думки інвестора про фахову здатність підприємця виконувати складні задачі та наявності у нього певного досвіду роботи на конкретному ринку.