Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспЛ_Бпл-е.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

8. Аналіз розділів бізнес-плану: управління і власність

8.1. Вимоги до формування розділу

Таким розділом бізнес-плану, що органічно пов'язаний з виробничою стратегією є "Розвиток системи керування й власності". Його ціллю є фор­мування загальної стратегії менеджменту фірми й обґрунтування напрямків по удосконалюванню її управлінської структури. Так само, як і в попередніх розділах плану, запропонований матеріал повинен формувати в інвестора гумку про компетентність керівництва в питаннях менеджменту. Структура розділу приведена у табл. 8.1.

У практиці розгляду ділових планів достатньо часто інвестори почина­ють його вивчення саме з цього розділу. В незалежності від того, наскільки привабливою є концепція бізнесу, вони не схильні зв'язувати себе якимись зобов'язаннями стосовно фірми, якщо не будуть упевнені в людях, що будуть його здійснювати. При цьому вони говорять, що вкладають кошти в менед­жерів, а не у відвернені ідеї або продукцію.

У цих міркуваннях укладений багатий життєвий досвід, який свідчить про величезне значення особистості у досягненні підприємницького успіху. На їхній пам'яті багато підприємств терпіли фіаско лише тільки тому, що в їхньому керівництві не були притягнуті саме ті люди, які були спроможні здійснити перспективну комерційну ідею.

Тому, основною задачею, яка постає перед розроблювачами бізнес-пла­ну є формування в читачах упевненості в достатньому рівні кваліфікації своїх головних менеджерів. Крім того, необхідно довести обґрунтування структури керування. При цьому аналізується існуюча структура керування і пода­ються відповіді на запитання про її відповідність задачам, що стоять перед фірмою. Обґрунтованість запропонованої структури керування повинна підтверджуватися переліком основних функціональних обов'язків. Вся інфор­мація про систему керування повинна супроводжуватися кошторисами вит­рат, що звичайно приводяться в заключній частині розділу.

Ефективність управління багато в чому пов'язана і з формою її органі­зації. Вона повинна бути адекватна стоячим перед фірмою задачам і, у той же час, не дуже руйнівної для її бюджету. Словом, у даній частині розділу повинні бути приведені докази того, що очікувані витрати на керування не є зайвими.

Другою найважливішою задачею розділу є надання інформації про гада­ну форму власності у терміні реалізації бізнес-плану. Інвесторів це питання цікавить з точки зору гарантій повернення вкладених засобів і можливості впливати на здійснення бізнесу. Тому, на цьому етапі має бути розгляд струк­тури капіталу і його необхідний обсяг, а також розподіл часток між власни­ками. Така відкритість дозволяє сформувати атмосферу конфіденціальності між основними учасниками проекту.

Таблиця 8.1

Схема розділу бізнес-плану "Розвиток системи управління і власності"

Структура розділу

Поставлені питання

1

2

Сучасний стан системи управління й власності

- Чи задовольняє вимогам ефективного менеджменту сучасна структура керування ?

- Як у рамках існуючої організаційної структури реалізуються функції управління?

Розвиток системи управління фірмою

- У яких напрямках необхідно удосконалювати структуру управління ?

- Які вимоги ставляться до кваліфікованого рівня менеджерів фірми?

- Які варто використовувати форми підвищення кваліфікаційного рівня

робітників апарата управління?

Продовження табл.8.1

1

2

Форма влас­ності і капі­тал

- Чи задовольняє сформована форма власності задачам, що сто­ять перед фірмою ?

- Чи доцільно зміна форми власності?

- Який розмір капіталу потрібен для здійснення замисленого діла?

- У якому обсязі необхідно залучити

додаткові кошти для забезпечення задач розвитку діла?

- Як планується розподіляти додаткові випуски цінних паперів із метою збільшення капіталу фірми ?