Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспЛ_Бпл-е.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

7.3. Визначення потреб у виробничих потужностях

Інвестори, а в ще більшому ступені кредитори, звичайно відчувають обгрунтовану занепокоєність із приводу того, чи достатньо точно розраховані підприємцем власні потреби в капіталі. Та й для самої фірми немаловажним є точність оцінки власних потреб у ресурсах.

Одним із найбільше коштовних ресурсів є виробничі потужності.

Якщо бізнес передбачає великий обсяг вкладень у придбання основних засобів, то крім розрахунків необхідно додати документи (договори, рахун­ки), які підтверджують його закупівлю. З метою зниження ризику ці витра­ти, як правило фінансуються інвестором цільовим призначенням.

Перераховані обставини роблять зрозумілим інтерес інвестора до дано­го розділу. Навіть, якщо в самому тексті бізнес-плану вказуються лише ре­зультати розрахунків потреби у виробничих потужностях, то їх прикладають після основного тексту. При цьому потрібно пам’ятати про альтернативні джерела забезпеченості виробничого процесу. Мова йде про замовлення на виконання окремих, або всього комплексу робіт сторонніми спеціалізовани­ми фірмами або оренди необхідного устаткування.

Тому, перед тим як приступити до конкретних розрахунків, необхідно провести якісний аналіз альтернативних можливостей створення продукту. Дані аналізу узагальнюються у формі, яка наведена нижче ( табл. 7.2 ).

Спеціалісти фірми повинні виявити якісні параметри різноманітних варіантів організації виробничої діяльності і при відсутності серйозних аргу­ментів проти якогось із них, проводити подальше обгрунтування у багато варіантному режимі.

Далі з’ясовуються можливі пропозиції. При цьому інформація збирається окремо по виробниках устаткування, власникам тимчасово вільних потужнос­тей, потенційних виробниках комплектуючих. Попередній добір найбільше перспективних варіантів здійснюється по показнику приведених витрат:

Зп = Се + Ен * Кв / Оп, (7.1)

де Зп – приведені витрати па одиницю продукції;

Се – собівартість одиниці продукції;

Ен – нормативний коефіцієнт окупності капітальних вкладень;

Таблиця 7.2

Можливі варіанти забезпечення виробництва продукту

Опис варіантів

Переваги

Недоліки

Закупівля устатку­вання для забезпечен­ня повного виробни­чого циклу.

Найбільший рівень виробничої незалежності. Най­кращі можливості для кон­тролю якості.

Найвища потреба у фі­нансових вкладеннях.

Оренда тимчасово не завантажених по­тужностей.

Мінімальна потреба у обі­гових коштах.

Висока залежність від зовнішніх факторів.

Розміщення замов­лень на спеціалізова­них підприємствах.

Економія на витратах по підготуванню виробництва

Відсутність гнучкості у виробничої політики.

Оп – річний обсяг продажу.

Оцінка варіантів забезпечення виробництва товарів (послуг) по показ­нику приведених витрат може мати лише попередній характер. Це випливає з того, що обмежувачами при ухваленні рішення найчастіше є не стільки при­бутковість, скільки забезпечення ліквідності або обмеженість у ресурсах.

Маючи уявлення про можливості забезпечити виробничий процес не­обхідними потужностями, можна розрахувати потребу в них для здійснення бізнесу. Розрахунки проводяться по кожному технологічному переділі:

Пі = ОП / Прі / КВП, (7.2)

де Пі – потреба в устаткуванні і – го виду,

ОП- плановий обсяг продажу,

Прі – продуктивність устаткування і – го виду,

КВП – коефіцієнт використання потужності.

Розрахунки проводяться по кожному плановому періоді, прийнятому в якості базисного при обґрунтуванні обсягів продажу (частіше усього квартал). Отримані результати аналізуються на предмет заповнення не завантажених потужностей або їхнього надлишку. При цьому не варто приймати скороспі­лих рішень, тому що приведені розрахунки в будь-якому випадку будуть коре­гуватися за результатами розрахунку фінансового розділу бізнес-плану.

Приведені дані достатні для формування графіка постачань і монтажу устаткування. Він включає як прямі витрати на закупівлю, так і супутні (табл. 7.3).

Дані по витратах і термінах постачань повинні підтверджуватися відпо­відними документами. Частіше усього це договори, контракти, кошториси, протоколи про наміри. Це зауваження ставиться не тільки до конкретних видів устаткування, але і до виробничих площ. Необхідно зазначити адресу за якою вони розміщуються, а в додатку навести документи, що підтверджу­ють право їх використання (договори оренди, свідчення права власності).

У якості основного документа в додатку, повинна фігурувати планувальне рішення розміщення устаткування.

Таким чином, у бізнес-плані повинна бути приведена повна послідовність всіх етапів по придбанню основних засобів і освоєнню виробничих потуж­ностей. Дана увага пояснюється тим, що у практику підприємницької діяль­ності саме на цьому етапі частіше всього з’ясовуються помилки у плануванні. При таких помилках виявляється, що для початку здійснення проекту по­трібно значно більше витрат коштів і часу ніж передбачалося у плані.

Не можна сказати, що на інших етапах кількість таких помилок менше. Просто наслідки цих прорахунків для всього бізнесу в цілому, обіцяють бути значно більш істотними. Адже, якщо у планових кошторисах не будуть об­лічено які-небудь виробничі витрати, то помилку можна буде виправити за допомогою змін в політиці продажу, економії по іншим статтям витрат, тоб­то власними джерелами. На даній фазі ділового циклу можна розраховувати лише на інвестиційні ресурси, недостачу яких в оперативному порядку за­повнити неможливо.

Таблиця 7.3

План-графік здійснення робіт освоєння виробництва

Найменування робіт та витрат

Періоди здійснення бізнес-плану

1-й рік

2-й рік

3-й рік

4-й рік

5-й рік

1 . Постачання устаткування

Верстат А

X

XX

Верстат Б

Х

X

X

Верстат В

X

2. Оплата постачань, тис. грн

88.6

50.4

65.0

-

45.2

3. Підготовчі роботи, тис. грн.

12.4

4.5

-

-

-

4. Транспортування, тис. грн.

2.5

2.8

3.3

-

-

5. Монтаж, тис. грн.

10.8

-

-

-

10.8

6. Пускові роботи, тис. грн

-

4.3

5.3

3.1

10.0

7. Будівельні роботи з розши­рення виробничого корпусу, тис. грн.

54.6

-

-

-

-

8. Оплата робіт підрядних орга­нізацій, тис. грн.

-

-

-

6.5

12.3

9. Мита і послуги, тис. грн.

2.5

3.1

-

-

-

10. Оплата ліцензій і «ноу-хау»,

тис. грн

-

45.0

-

30.0

-

11. Навчання персоналу на

фірмах-виробниках, тис. грн.

-

15.5

-

-

10.4

і 2. Придбання складського при­міщення, тис. грн

-

-

34.6

-

-

Разом

171.4

125.6

108.2

39.6

128.3