Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспЛ_Бпл-е.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

2.3. Вимоги до укладання бізнес-планів

Вимоги до укладання бізнес-планів визначаються двома основними фак­торами. По-перше, план є необхідним для кращого розуміння свого бізнесу та відпрацювання майбутніх дій щодо ефективного управління. По-друге, він повинен надати інвесторам повну інформацію про сутність комерційної ідеї, а також конкретних ДІЙ фірми по її втілення у життя.

Великою помилкою є думка згідно якої добрий бізнес-план може бути складений тільки фахівцем у цій області. Скоріше всього, що вона культивується самими робітниками консалтингових фірм, для яких консультаційні послуги в області економіки та фінансів надають значні прибутки. Насправді, найкращим бізнес-планом буде той, що розроблений саме підприємцем, який і буде його впроваджувати.

Інша справа, що за відсутності належного досвіду в окремих питаннях планування, маркетингу, фінансів і т. п., без допомоги таких фахівців осилити дану роботу буде досить важко. Але експерти, зі всіма своїми професійними навиками не в змозі виробити комерційної ідеї, що і є сутністю бізнес-плану.

Таким чином, самостійна розробка бізнес-плану є першою вимогою до його укладання. Тільки в цьому разі бізнес-план в змозі найбільш повно висв­ітлити основну ідею, яка на думку її автора здатна привести до підприємниць­кого успіху. Крім того, самостійно складений діловий план дозволяє перетво­рити процес планування у ефективний метод управління, при здійсненні якого народжуються раціональні ідеї у різних галузях бізнесу, їх здійснення при реа­лізації плану дозволить отримати найбільш високий результат.

Добре розроблений діловий план повинен бути гранично правдивим: тільки в цьому випадку він виявиться корисним робітничим інструментом. Цієї вимоги необхідно дотримуватися навіть під загрозою можливого прохо­лодного ставлення до проекту з боку інвесторів. Адже прикрашення ситуації з метою отримання інвестицій, може значно ускладнити життя при підході термінів розрахунків з кредиторами. Крім того, неправдивий бізнес-план виявляється даремним для навчання, а, отже, втрачає найбільшу свою цінність.

Додержуватися цієї вимоги дуже просто. Для цього достатньо при будь якому висновку задавати себе питання : а що буде, якщо події будуть розгортатися не за планом? (пам'ятаєте вислів Поля Гелі?). Якщо ринкова ситуація дозволяє зробити кілька оцінок, то треба найбільшу увагу приділити найбільш песимістичної з них.

Таким чином, необхідно твердо уявити собі, що бізнес-план - це не фор­мально складений документ, призначений для підкреслення важливості фірми. В першу чергу - це робітничий матеріал, необхідний в практичній діяльності.

Його розробка буде абсолютно даремною, якщо здійснюється "на вимо­гу інвесторів", а не є внутрішньою потребою фірми. Для того щоб шляхом планування добитися підвищення ефективності функціонування фірми, не­обхідно зробити цей процес безперервним. Найчастіше, по скінченню пев­ного часу, раніше складений план виявляється не зовсім слушним. 1 це абсо­лютно нормально, а не помилка при укладанні плану. Життя буває настільки багатим на події, а ринкова кон'юнктура настільки непередбачливою, що окремі деталі просто не можуть не змінюватися. Головне - постійно стежити за цими змінами І вчасно вносити необхідні правки.

Якщо це робиться, то можна бути впевненими, що ці помилки більше не повторяться. А набутий таким чином досвід значно покращить ефект від уп­равління фірмою.

Треба пам'ятати, що численні "типові" структури по укладанню бізнес-планів є лише такими, що рекомендуються. Обов'язковим же є дотримання логіки його побудови. Вона повинна відповідати послідовності стадій діло­вого циклу, за умови виділення основної комерційної ідеї проекту.

Дотримання логіки у складанні бізнес-плану є ще однією з головних вимог. Треба ставити за мету досягти такої якості його змісту, щоб будь-яка з дій, яки пропонуються, мала б під собою основу і результат від втілення. Як­що план будується у відповідності до структури ділового циклу, то і логіка його змісту буде збережена.

Наприклад, якщо планом передбачається збільшити обсяг продажу на 20%, то необхідно щоб ця пропозиція була відображена у інших стадіях діло­вого циклу. А саме:

- чи відповідає майбутньому зростанню продажу платоспроможний попит на продукцію (послуги);

- чи в змозі фірма забезпечити ріст попиту існуючими виробничими по­тужностями;

- чи задовольняє структура управління і форма власності майбутнім вимогам;

- чи задовольнять покупців форми продажу та розрахунків, які вико­ристовуються сьогодні;

- чи забезпечить фінансовий результат окупність інвестицій і так далі.

Щоб запропонований проект був прийнятий і профінансований, недо­статньо, щоб він був справді перспективним. Практика підприємництва знає немало прикладів, коли добрі Ідеї виявляються відвернутими тільки тому, що вони були бездарно викладені. Цього часто не розуміють підприємці, вва­жаючи, що інвестори повинні вступити між собою у бійку за право фінан­сування бізнес ідеї. Насправді все відбувається далеко не так, як бажають підприємці. Одержуючи численні пропозиції, потенційний інвестор (як будь-яка людина) буде приділяти свою увагу тільки тому, що йому, принаймні, не

набридне даремними технічними подробицями, важким стилем викладення, складними розрахунками і гучними обіцянками.

Складаючи бізнес-план необхідно постійно ставити себе на місце його читача. 1 при цьому пам'ятати, що знайомитися з планом буде людина, що має діло з грішми, а не з конкретним бізнесом. Тому основні технічні ідеї необхід­но викладати максимально доступно, навіть у шкоду науковій точності.

Крім того необхідно постійно мати на увазі, що інвесторам властивий здоровий песимізм щодо здібностей підприємця повернути вкладені кошти. Найкращим засобом, щоб розвіяти його є наведення висновків щодо ідеї з боку безпосередньо покупців, контрагентів, банківських працівників, нау­ковців. Чим більше у бізнес-плані присутні експертні висновки незалежних суб'єктів ринку, тим краще бачиться майбутня доля проекту.

Словом, укладання доброго бізнес-плану неможливо провести за будь-якою методикою. Це творчий процес, у якому є і елементи достатньо формалізовані та інтуїтивні. Інвестор, який знайомиться із бізнес-планом будує портрет майбутнього партнера, складає думку про його професіоналізм, певності у собі, діловий порядності. Тому, при подальшому вивченні курсу необхідно звертати увагу не тільки на питання методичного плану, але і на моменти "тактики" подачі матер­іалу для притягнення до нього інтересу і доброзичливого відношення.