Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспЛ_Бпл-е.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

9.2. Обґрунтування умов беззбитковості

При розгляді товарної політики фірми були обґрунтовані найбільш рац­іональні параметри цінової політики і рівню ціни, що їй відповідає. Дані мірку­вання ґрунтувалися на аналізі ринкової ситуації без урахування витрат на виробництво і продаж продукту (послуги). Тепер, коли визначена схема бізне­су і його витрати, необхідно повернутися до питань ціноутворення й уточни­ти деякі параметри бізнес-плану.

Розглянутий підхід до ціноутворення в тій або іншій мірі означає перебу­вання найбільш раціонального значення ціни в інтервалі між нижнім і верх­ньої межами. Визначення нижньої й верхньої меж ринкової ціни товару має велике значення для визначення фірмою своєї позиції щодо дій конкурентів. Нижня межа ціни означає точку мінімального можливого рівня ціни, що забезпечує беззбиткову діяльність фірми. Верхня межа означає макси­мально можливий рівень ціни при якій підтримується необхідний обсяг по­питу на продукцію. Останній аспект саме і пов'язаний з виробленою товар­ною політикою, а для розрахунку варто виконати таку послідовність кроків:

1. З сформованих розділів бізнес-плану вибираються усі види витрат, що ма­ють перемінний характер. В основному вони сконцентровані у виробни­чому розділі.

2. Розраховується розмір умовно-постійних витрат на одиниця об'єму про­дажу. Для цього, спочатку узагальнюються всі наявні кошториси витрат, а потім співвідносять їх із розміром продажу.

3. Визначаються необхідні витрати з прибутку по роках реалізації бізнес-пла­ну. У їхній склад входять: податки, дивіденди, фонди накопичення і роз­витку, матеріальне стимулювання відповідно до прийнятої системи опла­ти праці і т.п.

4. Визначається мінімально необхідний рівень рентабельності і нижня межа ціни.

Порівнюючи два отримані розміри можна зробити початкові висновки про ефективність проекту. Так, якщо нижня межа ціни виявиться менше то подальший розгляд бізнес-плану утрачає всякий зміст. По­трібно або повернутися до обґрунтування основних розділів на предмет ви­явлення можливостей для збільшення прибутків, або відмовитися від деяких передбачених витрат, або взагалі припинити подальші роботи над проектом.

Якщо порівняння виявиться на користь верхньої межі ціни, то варто приступити до розрахунків параметрів беззбитковості.

До найбільше важливого з даних показників є поріг рентабельності. Під по рогом рентабельності розуміється така кількість зроблених товарів при якій буде досягнута беззбиткова діяльність фірми. Цю залежність можна розрахувати:

До= Впост / Цо – Впо, (9.1)

де ДО - поріг рентабельності в штуках за рік;

Впост - постійні витрати виробництва у грн. за рік;

Цо - ціна за одиницю продукції у грн.;

Впо - перемінні витрати на одиницю продукції, у грн.

Роблячи модифікацію вираження (9.1) можна одержати формулу без­збитковості:

Цо * ДО = Впост + Впо * ДО. (9.2)

Дані показники широко застосовні в практику підприємницької діяльності оскільки дозволяють одержати важливу інформацію, необхідну для прийняття ефективних управлінських рішень. Зокрема, вони дозволяють одержати опера­тивну інформацію про результати роботи на ринку не чекаючи упорядкування бухгалтерських звітів і своєчасно прийняти відповідне управлінське рішення.

Так, наприклад, якщо обсяг продажу починається знижуватися нижче розміри порога рентабельності, то оперативне втручання по скороченню вит­рат (скорочення виробництва, закупівель, позавиробничих витрат і т.п.) доз­волить не допустити збитковості функціонування фірми.

Ступінь сприятливості справ у комерційній сфері дозволяють оцінити такі показники: зона безпеки і коефіцієнт межі безпеки, який можна розра­хувати за формулою:

Зб = Пф - ДО, (9.3)

де 36 - зона безпеки у штуках;

Пф - фактичний обсяг продажу (штук).

Rб = 3б / Пф, (9.4)

де Rб - коефіцієнт безпечної межі.

Для більшої наочності результатів розрахунків можна скласти графік формування порога рентабельності і зон безпеки бізнесу по роках реалізації бізнес-плану.

Перетинання кривих собівартості продукції й виторгу від реалізації дає точку беззбитковості, що показує обсяг продажу, що дозволяє фірмі уникнути збитків. Якщо точка планового обсягу реалізації розташована ліворуч цієї точки, це означає, що при прийнятій схемі розвит­ку, діяльність фірми буде збитковою. Значення праворуч цієї точки гарантують прибуток.

Параметри беззбитковості дозволяють також визначитися з рівнем риску бізнесу в галузі продажу. Адже за інших рівних умов безпека бізнесу багато в чому визначається співвідношенням планових даних про продаж з роз­рахунковим розміром порога рентабельності. Таку практику інвестування прий­нято значення рівня безпеки знаходиться в межах 0,3-0,5. У противному ви­падку, вкладення у проект рахуються ризикованими вище за середнього рівня.