Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
2.05 Mб
Скачать

12.2.2 Планування трудових показників. Планування чисельності працівників

Планування персоналу є складовою загального планування діяльності і розвитку підприємства, спрямованою на забезпечення пропорційного і динамічного розвитку кадрів і підтримування конкурентоспроможності підприємства в цілому. Воно передбачає визначення загальної і додаткової потреби в персоналі в наступному періоді, а також розрахунок його кваліфікаційної структури.

Практичною основою планування персоналу на підприємстві є плани економічного і соціального розвитку колективів.

На практиці застосовуються різні методи планування чисельності працюючих: укрупнений метод, планування за категоріями працюючих на основі трудомісткості, нормативів чисельності і норм обслуговування та ін.

У випадку укрупнених розрахунків загальна потреба підприємства в кадрах визначається відношенням обсягу виробництва до запланованого виробітку на одного працюючого.

Для визначення планової чисельності працівників, праця яких визначається за нормами часу на одиницю продукції (робіт), використовують метод розрахунку за трудомісткістю робіт:

де Чпл — планова чисельність основних робітників, осіб;

ТРпл — планова трудомісткість виробничої програми, нормо-год.;

Квнч — плановий відсоток виконання норм часу;

Фпл − плановий фонд робочого часу одного середньооблікового робітника, год.

На деяких дільницях чисельність окремих працівників, зайнятих на одних і тих самих роботах, можна визначити і за нормами виробітку:

де ОР — плановий обсяг робіт у натуральних одиницях виміру;

НВ — планова норма виробітку в тих самих одиницях за 1 годину.

Планування чисельності працівників за нормами обслуговування передбачає визначення загальної кількості об'єктів обслуговування із врахуванням змінності.

Розрахунок за кількістю робочих місць застосовується при плануванні чисельності тих робітників, для яких не можуть бути встановлені ні обсяг робіт, ні норми обслуговування (наприклад, кранівники, комірники, комплектувальники і т. п.) У цьому випадку складається перелік робочих місць і визначається потреба в робочих днях для кожного з них.

При плануванні чисельності керівників, фахівців і службовців дедалі ширше застосовуються методи розрахунку за нормативними документами, що її регламентують. Основою розрахунків служить раціональна організаційна структура підприємств.

Безпосередній розрахунок чисельності може бути проведений на підставі нормативів чисельності за функціями управління; нормативів і норм часу (для конструкторів, технологів, проектувальників і т. п.); нормативів і норм обслуговування і управління (для нормувальників, товарознавців і т. п.).

Планування продуктивності праці

Для розроблення плану продуктивності праці необхідно мати план організаційно-технічних заходів, звітний і плановий баланси робочого часу одного робітника, а також дані про втрати робочого часу у звітному періоді на основі фотографій робочого дня або дані табельного обліку.

Основні етапи планування продуктивності праці наступні:

—аналіз рівня і динаміки продуктивності праці в попередньому періоді;

—виявлення резервів підвищення виробітку в наступному періоді;

—визначення очікуваного рівня продуктивності праці в поточному періоді;

—розроблення плану заходів щодо використання виявлених резервів;

—розрахунок ефективності кожного заходу, спрямованого на підвищення продуктивності праці;

—визначення можливого рівня продуктивності праці в плановому періоді.

Основою планування продуктивності праці є пошук резервів, використання яких дозволило б організації вийти на більш низький рівень витрат на персонал, ніж у конкурентів. Детально ця інформація представлена в темі 5.

При плануванні ПП застосовуються два методи: метод прямого рахунку і метод планування за факторами.

За допомогою методу прямого рахунку розраховується можливе зменшення чисельності персоналу під впливом конкретних організаційних і технічних заходів. При цьому спочатку визначається планова чисельність персоналу за окремими категоріями з урахуванням її можливого скорочення в результаті впровадження запланованих заходів. Потім на підставі розрахованої планової чисельності персоналу і планового випуску продукції обчислюються рівень ПП і темпи її зростання в порівнянні з базовим періодом.

Застосування методу планування за факторами припускає, насамперед, чітку класифікацію факторів, єдину для всіх рівнів управління. Найбільш істотним фактором зростання ПП є підвищення технічного рівня виробництва в результаті його комплексної механізації, автоматизації, впровадження нових видів устаткування, засвоєння нових і удосконалення діючих технічних процесів, модернізація устаткування, поліпшення якості сировини, матеріалів. Детальніше ця інформація представлена в темі 5.

Розрахунок можливого зростання ПП здійснюється на основі економічної оцінки впливу окремих факторів на рівень вироблення продукції. Як засіб впливу цих факторів на зростання ПП приймається відносна економія робочої сили.