Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр. мова.перекази.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
437.76 Кб
Скачать

27. Камінь — одне з найдивовижніших чудес природи

На сьогодні відомо понад дві з половиною тисячі мінералів, які знаходять у надрах Землі й на дні океанів, у ґрунті Місяця, в метеоритах. Кожен мінерал має свою назву, яку давали ще давні люди: аметист, сердолік, яшма...

Мінерали завжди цінувались як прикраси, приваблюючи своєю красою і рідкістю в природі. А дивні, часом зовсім незрозумілі світлові ефекти лягли в основу багатьох народних переказів і легенд. Камінь шанували, йому поклонялися.

Великий світ каміння.

Ще з давніх джерел відомо про гірський кришталь. Вважали, що це лід, який ніколи не розтане. Існує легенда про лід, який довго пролежав в горах і тому став кришталем. Гірський кришталь дійсно схожий на лід: він не тільки чистий і прозорий, наче джерельна вода, але й холодний. А ще цей камінь символізував скромність. Гірський кришталь віддавна згадується не тільки у фольклорі, а й у в художній літературі. Усі знають казку «Попелюшка», в якій добра чарівниця подарувала похресниці кришталеві черевички.

Ще з античної міфології відомий аметист: богиня полювання Діана перетворила на ліловий аметист свою німфу, рятуючи її від переслідування. Цей камінь може бути ніжно‑фіолетовим, наче фіалка, а може світитися пурпурним вогником.

Про сердолік кажуть, що він таємничий, чарівний, магічний. Давні єгиптяни виготовляли з цього каменя священні амулети, талісмани. Упродовж багатьох віків із сердоліку вирізблювали зображення міфічних богів, героїв, звірів, птахів. Із нього виготовляли різні печатки.

Ще раннім єгипетським цивілізаціям були відомі агати й онікси, де їх вважали найпривабливішими самоцвітами. Відомо, що російська імператриця Катерина II прикраси з агату й оніксу зберігала в спеціальному маленькому музеї, куди не пускали нікого, крім особливо поважних гостей. Це зібрання коштовностей стало основою Ермітажу — одного з найвеличніших музеїв світу.

Цікаво роздивлятися і колекцію яшм: можна побачити найрізноманітніші візерунки. Тут і золота парча, і промінь сонця, що пробивається крізь хмари, і захід сонця над коричневим полем. Дуже неочікувані картин, яким немає числа, адже кожен зріз яшми неперевершено красивий, бо створений великим майстром — природою. У давнину з яшми виготовляли табакерки, шкатулки, кубки, прикраси для символів влади. Яшмою прикрашали для палаци й церкви. З яшми була зроблена булава Богдана Хмельницького.

Існує безліч легенд і про походження бурштину, який дуже цінували. Бурштин уявлявся і морською піною, застиглу в променях сонця, і слізьми. Під час розкопок до рук археологів потрапляють бурштинові намиста, фігурки людей і тварин, дитячі іграшки

й амулети. Відомі також лікувальні властивості бурштину.

Самоцвіти завжди вражали людей, їх називали «квітами землі». Приваблювали блиск, яскравість, прозорість камінців. Каміння дивувало досконалістю, силою впливу на людський внутрішній світ. Постійно змінюються звичаї, мода й смаки. Але не змінюється краса каміння, народженого в надрах Землі. На нього мода ніколи не мине!