Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_mikroekonomiki.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

25. Витрати виробництва в довгостроковому періоді. Оптимальний розмір підприємств.

Період, протягом якого фірма може змінити кількість не тільки змінних, але й постійних факторів, називається довгостроковим періодом ії діяльності. Якщо у межах короткострокового періоду зміни у виробничому апараті фірми не можуть бути проведені, то у довгостроковому періоді змінюються виробничі потужності й адекватно цьому - кількість робітників. Можна зробити висновок, що всі витрати в умовах довгострокового періоду як змінні. Звідси у довгостроковому періоді середніх постійних витрат АFС не існує. Середні змінні витрати АVС дорівнюють середнім загальним витратам, тобто АVС = АТС. Тому у довгостроковому періоді використовується єдине поняття - середні витрати АТС.

Стан виробничої діяльності фірми визначається змінними витратами:

Довгострокові сукупні витрати (LTC) - витрати на весь обсяг продукції

Довгострокові середні витрати (LАTC) - витрати на одиницю продукції

Довгострокові граничні витрати (LМС) - приріст сукупних витрат, тобто величина, яка показує змінну

витрат при змінні обсягу випуску

І зокоста - це лінія незмінних витрат, що показує всі можливі комбінації праці і капіталу, які фірма може придбати за даного рівня витрат.

Оптимальний розмір підприємств:

розмір підприємства, якому відповідають найкращі техніко-економічні показники витрат на виготовлення продукції та найменша питома вага у собівартості продукції транспортних витрат на доставку сировини й готових виробів споживачам. при визначенні О.р.п. промислового враховують потребу в продукції, ступінь технічного прогресу, рівень спеціалізації й кооперування, розміщення виробництв, необхідність розв'язання соціальних проблем даного району тощо.

При розширенні фірми відбувається зміна валових витрат. Як і в короткостроковому періоді, вони спочатку будуть скорочуватися за рахунок ефекту масштабу, але після досягнення мінімуму почнутьзбільшуватися. На графіку координати А1 В1; А2 Е2 і наступні виражають величини валових витрат при зростанні виробничих потужностей фірми. Можна бачити, що вони мінімальні у 3-му варіанті, а потім починають зростати.

Рис. 2. 16. Витрати виробництва у довгостроковому періоді

Реальна динаміка валових витрат при збільшенні виробничих потужностей буде виражена кривою В1 В2 В3 В4 В5, яка відображає ламану криву, кожний із елементів якої відповідає певному етапу зростання потужностей фірми. Разом із тим, дана крива - крива вибору фірми. Змінилася ситуація на ринку - необхідно приймати нове рішення: збільшувати чи скорочувати потужності.У реальному житті для більшості видів виробництва можливості вибору розмірів підприємства значно ширші, ніж це відображено на рис.2.16 Фактично, в багатьох галузях кількість можливих розмірівпідприємства зовсім не обмежена. А це означає, що найменші зміни обсягу випущеної продукції (обсягу продажу) з часом підштовхують до відповідних змін розмірів підприємства.

26. Характерні риси ринку досконалої конкуренції. Досконало конкурентна фірма та умови її функціонування.

Досконало конкурентний ринок — це ринок з найвищим рівнем конкуренції. Досконала конкуренція досягається за наявності такої величезної кількості незалежних виробників, постачальників і продавців, що жоден із них не може вплинути на ринкову ціну через зміну кількості виробленої продукції.Можливість укладання таємних змов на такому ринку невелика.Легкодоступна точна інформація про товари та .їхні властивості.Продукт різних виробників однорідний або настільки подібний, що важко відрізнити продукт одного виробника від іншого. Фірми можуть без перешкод входити у цей ринок або залишати його.

П роблеми:По-перше, така система розподіляє доходи між учасниками виробничого процесу дуже нерівномірно. Нерідко виявляється, що значна частина населення не може задовольнити своїх елементарних потреб. По-друге, така економіка призводить до значних побічних наслідків, у тому числі негативних. За умов конкуренції кожен виробник намагається мінімізувати витрати. Це означає, що фірми уникатимуть витрат, пов'язаних, наприклад, зі збереженням довкілля.По-третє, за умов досконалої конкуренції не можна забезпечити виробництво благ громадського вжитку, наприклад мостів, маяків, дамб тощо, а також раціональну оборону. Ці блага конче потрібні споживачам.По-четверте, невеликий розмір типової конкурентної фірми не дає їй змоги фінансувати значні науково-дослідні розробки. Тому ця структура ринку на думку багатьох економістів, не сприяє вдосконаленню наявних продуктів і створенню нових. Конкурентна фірма досить дрібна (обсяг виробництва окремої фірми на ринку не перевищує 1%), тому не може впливати на ринкову ціну змінюючи обсяги своїх продаж. А отже конкурентна фірма вимушена продавати свій товар за тією ціною, яка склалась на ринку, тобто приймає ціну як задану. Фірма на ринку досконалої конкуренції немає влади над споживачем, оскільки продає продукцію ідентичну продукції конкурентів. Це означає, що підвищення ціни на незначну величину може призвести до повної втрати покупців, а зниження ціни призведе лише до втрати доходу. Тому крива індивідуального попиту конкурентної фірми має горизонтальне положення. Оскільки фірма не може вплинути на ринкову ціну, то вона кожну наступну одиницю продукції буде завжди продавати по одній і тій же ціні. Це означає, що граничний дохід фірми величина постійна і дорівнює ціні одиниці продукції. Крива граничного доходу MR співпадає з кривою попиту.

TR TR Оскільки ціна для фірми залишається постійною, крива

d, MR сукупного доходу конкурентної

фірми має вигляд висхідної прямої: TR = Р ∙Q.

Q

Q

Особливість умов функціонування фірми на ринку досконалої конкуренції спричиняє і особливості індивідуальної кривої попиту. Як відомо, крива ринкового попиту на товар (тобто крива попиту галузі) є спадною. Натомість крива попиту окремої чисто конкурентної фірми має зовсім інший вигляд. Оскільки зміна обсягу виробництва окремою фірмою практично не вплине на загальну пропозицію у галузі і ціну товару, досконалий конкурент може продати за даною ринковою ціною будь-який обсяг продукції. Інакше кажучи, попит на товар досконало конкурентної фірми є абсолютно еластичним, що графічно відображається лінією, паралельною до горизонтальної осі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]