Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_mikroekonomiki.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

2. Проблема обмеженості ресурсів та альтернативний вибір

Мікроекономіка вивчає діяльність економічних суб’єктів у процесі виробництва і споживання різних благ. Блага, які споживаються шляхом простого привласнення називаються вільними. Блага, які споживаються шляхом купівлі-продажу називаються економічними. Існує певна категорія благ, які не можуть бути запропоновані споживачеві на ринку, оскільки він не в змозі повністю оплатити їхнє споживання як індивідуальне. Такі блага називаються суспільними і надаються звичайно через державні інститути. У процесі економічної діяльності суб’єкти приймають різні рішення, аналіз яких дає змогу зрозуміти, як функціонує економіка. Прийняття рішення звичайно пов’язане із проблемою вибору. Вибір – це компроміс на який кожен індивід змушений йти, щоб при обмежених можливостях задовольнити якомога більше потреб. Саме рішення приймається при наявності принаймні двох варіантів. Вибираючи один із них, ми відмовляємось від іншого. Необхідність відмови від чогось для вибору саме того, що ми вважаємо за необхідне мати негайно пов’язане із рідкісністю(обмеженістю) ресурсів, які виникають в економіці, або в окремих індивідів у кожний конкретний момент часу. Віддаючи перевагу певному варіанту використання ресурсу, ми оцінюємо його через цінність продукції від якої ми відмовилися, вибираючи дану альтернативу використання ресурсу. Тому базовим поняттям мікроекономіки для визначення цінності ресурсу та ефективності його використання є альтернативна вартість. Альтернативна вартість – це кількість одного блага, якою потрібно пожертвувати заради одержання додаткової одиниці продукції іншого блага.

3. Модель та крива виробничих можливостей; їх функції в економічному аналізі.

Межа виробничих можливостей або крива трансформації виробничих можливостей – це модель, яка ілюструє ситуацію обмеженості ресурсів, необхідності компромісного вибору та оцінки його альтернативної вартості. Вона єднає точки максимально можливого виробництва двох благ за умови цілковитого використання обмежених ресурсів. Малюнок представляє криву трансформації економіки, в якій виробляються засоби виробництва (y) та предмети споживання (x). Кутовий коефіцієнт нахилу кривої трансформації показує альтернативну вартість виробництва двох благ .

У ситуації обмеженості ресурсів нарощування виробництва одного блага можливе лише за рахунок скорочення виробництва іншого. Така ситуація вважається ефективною, оскільки забезпечує одержання найкращого результату від використання наявних ресурсів. Межа виробничих можливостей є опуклою спадною зі зростаючим в міру просування донизу кутом нахилу, що є проявом закону зростання альтернативної вартості, який діє внаслідок недосконалої взаємозамінюваності ресурсів.  Всі точки на межі виробничих можливостей (А,В,С) є точками ефективного розподілу ресурсів. Всі точки над нею (Н) є недосяжними за даного обсягу ресурсів і даної технології. Всі точки під нею (К) відповідають неповному використанню ресурсів, є неефективними. Щоб розширити виробничі можливості, потрібно або збільшити обсяги ресурсів у суспільстві, або підвищити ефективність їх використання за рахунок технологічних інновацій, що зрушить криву трансформації далі від початку координат

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]