Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_mikroekonomiki.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

4. Показники концентрації і її оцінка

     Індекс  концентрації вимірюється як сума ринкових часток найбільших фірм, діючих на ринку: 

         Індекс  Херфіндаля-Хиршмана визначається як сума квадратів часток всіх фірм, діючих на ринку:

 Коефіцієнт  ентропії є показником, зворотним концентрації: чим вище його значення, тим нижче концентрація продавців на ринку.

 Індекс  Джіні є статистичним показником

37 Монополістична конкуренція: ознаки і умови функціонування, розповсюдження.

Монополістична конкуренція — це ринкова структура, на якій діє велика кіль-кість продавців, що продають диференційований продукт, і можлива поява нових продавців. Основними ознаками монополістичної конкуренції є: 1.         На ринку діє багато продавців і покупців, частка кожного з них в обсягах рин-кових продажів не є значною. 2.         Продукція різних виробників диференційована. Тобто, товар (послуга) кож-ного підприємства, реалізованого на ринку, є недосконалим замінником товару, реа-лізованого іншими підприємствами. Таким чином кожний продавець має абсолютну монополію на свій власний продукт, але разом з тим зазнає конкуренції з боку більш-менш недосконалих замінників. 3.         Вхід на ринок і вихід з нього є вільний. Однак вхід на ринок не настільки лег-кий, яким він є в умовах досконалої конкуренції, оскільки нові продавці часто зазна-ють труднощів через те, що їх торгівельна марка невідома споживачам. Отже, вже іс- Розділ 17. Олігополія та ринок монополістичної конкуренції нуючі підприємства з сталою репутацією можуть зберігати свої переваги над новими виробниками. 4.         Виробники не взаємодіють між собою. Конкурентна боротьба відбувається ви-ключно методами нецінової конкуренції. Продавці на ринку не зважають на реакцію своїх суперників, коли обирають, яку встановити ціну на свої товари, або коли обира-ють орієнтири щодо обсягу річних продажів. 5.         Існує повна поінформованість щодо ринкових цін, обсягів і попиту покупців. 6.         На ринку є умови для вільного входу і виходу. За монополістичної конкурен-ції легко заснувати нове підприємство або покинути ринок. Вигідна кон’юнктура на ринку залучає нових продавців. До ринків монополістичної конкуренції відносять ринки книг, ліків, спорттоварів, кави, безалкогольних напоїв, мила, шампунів, зубної пасти, тощо.Монополістична конкуренція має наступні ознаки: · відносно велике число невеликих фірм; · диференційована продукція; · деякий, проте обмежений контроль над ціною;· нецінова конкуренція; · відносно вільний вступ в галузь і вихід з неї. Ознаки монополістичної конкуренції: кожна фірма володіє відносно невеликою часткою ринку, тому вона має обмежений контроль над ринковою ціною; наявність відносно великої кількості фірм до того ж гарантує, що таємна угода, узгоджені дії фірми з метою обмеження об’єму виробництва та штучного встановлення цін, майже неможлива; при багаточисельності фірм в галузі нема відчуття взаємозалежності між ними; кожна фірма оприділяє свою політику, не враховуючи можливу реакцію

зі сторони конкуруючих з нею фірм. Основна ознака монополістичної конкуренції: Диференціація продукту – при монополістичній конкуренції фірмивипускають різні види одного продукту. При цьому диференціація продукту може мати ряд різних форм. Найважливіше значення диференціації продукту – не дивлячись на наявність відносно великої кількості фірм, виробники, в умовах монополістичної конкуренції, володіють обмеженим степенем контролю над цінами на свою продукцію. Споживачі надають перевагу продукції певних продавців і в певних границях платять більш високу ціну за цю продукцію, щоб задовольнити свої потреби.Вступ в галузь є відносно легким. Легкість вступу сприяє виникненню конкуренції в галузі із відносно великою кількістю невеликих фірм в довготерміновому періоді.

38. Сутність та передумови розвитку нецінової конкуренції. Диференціація продукту. Реклама Нецінова конкуренція включає:Диференціація продукту і його вдосконалення.Ймовірність того, що легке входження в галузь монополістичної конкуренцією буде сприяти різновиду продукції і поліпшенню продукту є, можливо, основною рисою монополістичної конкуренції, яка може компенсувати повністю чи частково (витрати), пов’язані з цією ринковою структурою. Тут дійсно існують два досить ясні обставини:Диференціація продукту в якийсь даний момент часу (в любий момент споживачу буде запропоновано широкий перелік типів, марок і ступенів якості любого даного продукту. Діапазон вільного вибору розширюється, а різновиди і відтінки споживчих смаків задовольняються виробниками найбільш повно. Проте, швидке збільшення асортименту продуктів певних типів може досягти такого рівня, коли споживач почне лякатися, розумний вибір стане важким і покупки будуть віднімати багато часу. Також негативним є те, що споживачі, які зіткнулися з великою кількістю подібних товарів, можуть почати надавати перевагу якості товару по ціні). Покрашення продукту на протязі часу (вдале поліпшення продукту однією фірмою зобов’язує конкурентів “підтакувати”, або, якщо вони можуть це зробити, перевищити тимчасову ринкову перевагу цієї фірми, інакше їм не уникнути збитків. Також, прибутки, отримані від вдалого покращання продукту, можуть бути використані для фінансування подальшого його покрашення. Проте, зміна продукту в більшості випадків є другорядною, тобто незначні зовнішні зміни в продукті які не збільшують його довговічності, ефективності чи корисності. Більш екзотична тара, ярке упакування чи “наведення блиску” складають найчастіше головні напрямки змін продукту). Реклама.Ціль реклами фірми, яка діє в умовах монополістичної конкуренції проста – фірма надіється збільшити свою ринкову частку і посилити лояльність споживачів по відношенню саме до її диференційованого продукту.Переваги реклами:Реклама надає інформацію, яка допомагає споживачу робити розумний вибір, підтримує національну систему зв’язку, стимулює зміну продукту – фірма обов’язково покращує свій продукт, щоб забезпечити “грунт для продажі”.Завдяки вдалій рекламі фірма може розвернути своє виробництво і, внаслідок цього, отримати більший ефект.забезпечує повну зайнятість, стимулюючи високі рівні споживчих.Недоліки реклами. основна її цілі – переконувати, а не інформувати.Як такі, витрати на рекламу являються відносно не виробничими, вони мало що, або зовсім не чого не добавляють до процвітання суспільства. виникають значні зовнішні витрати.Більша частина реклами має тенденцію до самонейтралізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]