Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_mikroekonomiki.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

32. Модель чистої монополії та їх характеристика.

Чиста монополія — це така ринкова структура, коли лише один продавець пропонує товар, для якого немає близьких замінників. Основні риси чистої монополії: на ринку присутня лише одна фірма, тому за чистої монополії поняття фірми та галузі є синонімами; продукт, який пропонує монополіст, є унікальним у тому розумінні, що лише за його допомогою можна задовольнити певну потребу споживачів; чистий монополіст має можливість диктувати ціну, змінюючи величину пропозиції свого товару; інакше кажучи, монополіст має ринкову владу; входження у галузь потенційних конкурентів заблоковане. Основною причиною виникнення монополії є бар’єри для входження у галузь. Такими бар’єрами є наступні. Позитивний ефект масштабу. У деяких галузях ефективність виробництва досягається лише за випуску великих обсягів продукції і володіння вагомою часткою ринку, тобто позитивний ефект масштабу є значним. Правові та адміністративні перешкоди. Бар’єри для входження у галузь часто створює держава. Уряд видає патенти, які захищають винахідників від Незаконного використання конкурентами результатів їх праці (продукту, технологічних інновацій тощо). Патенти забезпечують фірмам високі монопольні прибутки і уможливлюють фінансування нових науково-дослідних проектів. Власність на важливі ресурси. Контроль за важливими видами рідкісних ресурсів часто дає змогу утримувати монопольне становище (приклади: володіння покладами алмазів компанією De Вееrs; контракти з висококваліфікованими гравцями та на оренду спортивних арен практично унеможливлюють появу нових професійних ліг у баскетболі, хокеї чи бейсболі). Розмір ринку (географічна монополія). У невеликому віддаленому населеному пункті саме незначні обсяги ринку перешкоджають появі конкурентів для єдиних бензоколонки, відділення банку, автомайстерні тощо. Зазвичай бар'єри на шляху входження у галузь не є абсолютно нездоланними, особливо у довгостроковому періоді. Науково-технічний прогрес сприяє пошуку вдалих замінників товарів чи послуг, які пропонує фірма-монополіст. Сьогодні збереження монополії часто обумовлене підтримкою з боку уряду.

33. Різновиди монополій. Монопсонія.

Дзеркальним відображенням монополії є монопсонія — ринок з єдиним покупцем товару, послуги чи ресурсу. Нерегульована монопсонія призводить до встановлення занижених цін і купівлі менших обсягів продукції. Розрізняють три види монополії. Закрита монополія. Вона захищена від конкуренції: юридичними обмеженнями, патентним захистом, інститутом авторських прав. Природна монополія - галузь, у якій довгострокові середні витрати досягають мінімуму тільки тоді, коли одна фірма обслуговує весь ринок цілком (наприклад, підприємства водо- та газопостачання, залізничний транспорт, метро) У цих галузях існує обмежена кількість монополій і тому вони посідають монопольне становище на ринку.. З природними монополіями, в основі яких лежить економія на масштабах виробництва, тісно зв'язані монополії, засновані на володінні унікальними природними ресурсами. Відкрита монополія - монополія, при якій одна фірма принаймні на певний час, є єдиним постачальником продукту, однак не має спеціального захисту від конкуренції. У подібному положенні нерідко знаходяться фірми, що уперше вийшли на ринок з новою продукцією. Адміністративна монополія виникає внаслідок дії державних органів двома шляхами:

Надання окремим фірмам виключного права на заняття певного роду діяльності. Це об'єднання державних підприємств і підпорядкування їх міністерствам. Вони виступають на ринку як єдиний господарський суб'єкт і між ними відсутня конкуренція. Найпоширенішою є економічна монополія. Вона виникає на основі закономірного господарського розвитку, коли підприємці зуміли завоювати монополістичне становище на ринку, завдяки: успішному розвитку підприємства; базується на добровільному об'єднанні або поглинанні переможцями банкрутів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]