Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_mikroekonomiki.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

46. Попит і пропозиція на досконало конкурентному ринку праці. Ст. 109

Праця як фактор виробництва – це витрати фізичної та психічної енергії людини у процесі виробництва. Будь яке виробництво потребує таких витрат, а тому праця є основним фактором виробництва. Основними характерними рисами досконало конкурентного ринку праці є: багато фірм конкурують між собою за використання конкретного виду праці; велика кількість працівників однакової кваліфікації незалежно один від одного постачають цей вид послуг праці; ні фірми, ні трудові спілки не мають змоги Контролювати ринкову ставку заробітної плати (ціну праці). Приймаючи рішення щодо найму додаткових працівників, фірма порівнюватиме граничний продукт праці у грошовому виразі МRРL граничні витрати на ресурс праці МRСL. Якщо вироблений продукт продається на конкурентному ринку, то МRРL дорівнює добутку граничного продукту праці МРL на ціну продукту РL: МRРL = МРL ∙ РL. Водночас на конкурентному ринку праці граничні витрати на ресурс праці — витрати на залучення додаткового працівника — це просто ринкова ставка заробітної плати W: МRСL = W. Спадний характер кривої попиту на працю відображає обернену залежність між ставкою заробітної плати та кількістю найманих працівників. Рис. Попит на працю залежить від її продуктивності: чим вища продуктивність праці, тим вищий попит на неї. Граничний продукт праці визначається якістю праці, кількістю та якістю інших факторів виробництва, рівнем технологій і ефективністю управління. Пропозиція праці в економіці країни залежить від кількох основних чинників: чисельності населення; економічної активності, тобто готовності працювати, різних груп населення — жінок, людей похилого віку, підлітків тощо; кількості відпрацьованих годин; якості виробничих зусиль працівників. Рішення щодо того, скільки працювати і чи працювати взагалі, індивіди приймають, зважаючи на величину ставки заробітної плати. Вважається що вирішуючи скільки працювати, працівник орієнтується на реальну заробітну плату. Зростання ставки заробітної плати зумовлює дію ефектів заміщення та доходу. З одного боку, з'являється стимул скоротити час дозвілля і працювати довше, бо кожна відпрацьована година тепер дає змогу придбати більше благ, ніж раніше (ефект заміщення). Водночас вищий рівень заробітної плати дозволяє збільшити споживання товарів і послуг за незмінної або навіть меншої тривалості робочого часу (ефект доходу). Поки ефект заміщення переважає ефект доходу, пропозиція праці індивіда зростатиме з підвищенням ставки заробітної плати. Якщо ж за певного високого рівня заробітної плати вагомішим стане ефект доходу, пропозиція праці може зменшитися. рис. На відміну від індивідуальної пропозиції ринкова пропозиція конкретного виду праці (галузева пропозиція праці) є висхідною лінією. Вона відображає необхідність підвищення ставки заробітної плати для залучення додаткових працівників з альтернативних місць праці. Рис.

45. Ринок праці з недосконалою конкуренцією (монопсонічний та олігопсонічний ринки).

Для більшості ринків праці типовою є недосконала конкуренція. На ринку праці досить часто може виникати ситуація, коли монопольне становище займає покупець трудових послуг. Такий ринок називається монопсонією. Він властивий для невеликих міст, у яких кількість зайнятих на певному підприємстві становить основну частину усіх працюючих. У цьому разі підприємство є головним (або єдиним) покупцем трудових послуг і має можливість диктувати рівень заробітної плати за рахунок скорочення кількості найманих працівників. Внаслідок посилення конкуренції між найманими робітниками їх заробітна плата зменшується нижче від рівноважного рівня. Рис. В умовах монопсонії підприємство платить однакову заробітну плату за кожну одиницю праці, тому крива пропозиції є кривою середніх сукупних витрат АТС. Залучення додаткових робітників зумовить підвищення заробітної плати вище від середнього рівня, тому крива граничних витрат MRC розташована вище від кривої пропозиції. А її перетин з кривою граничного продукту в грошовому виразі MRP визначить рівень зайнятості. Отже, монопсонія зумовлює зниження масштабів зайнятості та рівень заробітної плати і одночасно формує прибуток монопсонії, який дорівнює площі АВНWМ .

Аналогічним монопольному ринку є монопсонічний ринок – ринок, в якого є лише один покупець і безліч продавців (ринок праці).

Основним бар`єрами для входження на ринок є:

- виключні права, отримані від уряду;

- патенти та авторські права;

- власність на всю пропозицію якого-небудь виробничого ресурсу;

- маштаби виробництва. Як правило, фірма-монополіст – це велике підприємство; тому для створення гідної конкуренції треба вкласти значні кошти, що для більшості конкурентів недоступно і недоцільно.

Олігопсонія — ринок, на якому діє кілька покупців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]